Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2015 13:58 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 28/10/2015 17:39 |
Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους
      
Καταργείται η 35ετια στο Δημόσιο ενώ από πέντε έως και 17 χρόνια αργότερα θα συνταξιοδοτούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/12, αλλά, δεν είχαν συμπληρώσει την απαιτούμενη, ανά περίπτωση, ηλικία έως τις 18 Αυγούστου του 2015 .

Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, όσοι δεν συμπληρώνουν έως τις 31/12/2021 τα 35 ή 37 έτη, θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία για 40 έτη ενώ "κόβεται" το δικαίωμα συνταξιοδότησης συζύγων αναπήρων και δίνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης μόνο στον ένα από τους γονείς αναπήρου τέκνου.Eιδικότερα στην απόφαση ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και πριν από το 1983 δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή 37 χρόνια ασφαλιστικού βίου, χωρίς όριο ηλικίας.Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων ως ισχύον την 18η Αυγούστου 2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, θεωρείται το 58ο ή το 55ο έτος (τρίτεκνες).Για όσα από τα παραπάνω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2022 σε 40.

Από την αύξηση των ορίων εξαιρείται μόνο ένας από τους δύο γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.

Μιλώντας στο Mega, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε πως θεμελιωμένα δικαιώματα στο
Δημόσιο καταργούνται μέσω κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, καταργούνται τα τριάντα πέντε χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 έτη υπηρεσίας έως τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει, για να φύγουν, να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο, όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.

Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη κι αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία έως τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.Παράλληλα, στη νέα αυτή υπουργική απόφαση, ορίζεται ότι για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

Αντίθετα στην υπουργική απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα και τα ειδικά ταμεία , γίνεται σαφές ότι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014 δε θίγονται και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους όποτε επιθυμούν. Μετά την επισήμανση της παράλειψηςτο υπουργείο εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα αποστείλει έγγραφο που θα αποκαθιστά το πρόβλημα .

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει τα εξής:
Σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους Πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1−1−2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας.

Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 υπάγονται οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 έως και 37 έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021. Το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης, κατά περίπτωση και το όριο ηλικίας για καταβολή της σύνταξης, όπως ισχύουν. Και επισημαίνεται ότι «Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για όσα από τα πρόσωπα αυτά έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 18−8−2015 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία αυτή το ισχύον, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης».

Επίσης, ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τα πρόσωπα αυτά ως ισχύον την 18−8−2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος, αντίστοιχα. Εδώ έρχεται η δεύτερη «βόμβα», καθώς η απόφαση ορίζει ότι «για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1−1−2022 σε 40.

Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 υπάγονται τα πρόσωπα που η σύνταξή τους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007, όπως ισχύουν, ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά περίπτωση, με εξαίρεση τους γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω, στην περίπτωση δε αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα εξ αυτών. Αφορά δηλαδή όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των βαρέων ή στην περίπτωση γονέων με ανίκανο τέκνο (το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον έναν από τους δύο γονείς).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας 
Η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία σε βάρος των Ελλήνων και των Ελληνίδων δεν έλειψαν ούτε την ημέρα της εθνικής επετείου του μεγάλου ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Έτσι, με περισσή υποκρισία, αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση ανακαλύπτουν σε μία ΚΥΑ(Κοινή Υπουργική Απόφαση) εκείνα που και οι ίδιοι ψήφισαν σε προηγούμενους νόμους. Υποκρίνονται, μάλιστα, τους έκπληκτους όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι καμία υπουργική απόφαση και καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να αλλάξει νόμο. Κατά συνέπεια, η σφοδρή κριτική για την Κοινή Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη-Κατρούγκαλου είναι απολύτως έωλη καθώς η ΚΥΑ αναφέρεται στο νόμο 4336/2015 και 4093/2012 όπου ορίζονται ποιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι εξαιρούνται από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των οποίων η αναφορά θεωρήθηκε περιττή.

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση με τους πίνακες 

πηγη:http://www.tanea.gr/news/economy/article/5306066/bomba-koytroymanh-katargeitai-h-35etia-gia-syntaksh-sto-dhmosio/

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Πιθανόν καρκινογόνα τα περισσότερα είδη γυναικείας υγιεινής

Πιθανόν καρκινογόνα τα περισσότερα είδη γυναικείας υγιεινής


Μολυσμένο με την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη είναι το 85% των ειδών γυναικείας υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν, σερβιετάκια) σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στην Αργεντινή.


Ο λόγος είναι ότι το βαμβάκι, ένα από τα βασικά υλικά των εν λόγω ειδών, ψεκάζεται με ζιζανιοκτόνα και έτσι οι επιστήμονες εγείρουν ανησυχίες για το κατά πόσο είναι ασφαλή αυτά τα προϊόντα.


Αυτές τις ανησυχίες ήρθε να επιβεβαιώσει η μελέτη του Πανεπιστημίου La Plata στην Αργεντινή.


Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του πιο δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου της  Monsanto, του Roundup, είναι "πιθανόν καρκινογόνος".

Όπως μεταδίδει το Reuters, το 62% των δειγμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά και στο AMPA, τον μεταβολίτη της γλυφοσάτης.


Σύμφωνα με τον δρ. Damian Marino, τον επικεφαλής της έρευνας, όλα τα ακατέργαστα βαμβάκια και γάζες βάμβακος που αναλύθηκαν στη μελέτη έδειξαν ότι περιείχαν γλυφοσάτη.


Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό όχι μόνο γιατί γάζες βαμβακιού χρησιμοποιούνται συχνά σε τραύματα αλλά και γιατί δισεκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο χρησιμοποιούν κάθε μήνα ταμπόν και σερβιέτες για την περίοδο. Οι γυναίκες εκτίθενται στις καρκινογενείς αυτές ουσίες κάθε φορά που χρησιμοποιούν ένα τέτοιο προϊόν.


Παρότι κάποιες χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν την πώληση και εισαγωγή προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη, ελάχιστες σκέφτηκαν ποια άλλα είδη θα έπρεπε να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων για την προστασία των καταναλωτών.


Η γλυφοσάτη, που δημιουργήθηκε από την Monsanto το 1974, χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να είναι πιο ανθεκτικές.


Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν, ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί. Η ουσία glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξική, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr/ar19753el-pithanon-karkinogona-ta-perissotera-eidi-gynaikeias-ygieinis.html

Μάθημα Ιστορίας Tvxs Σκίτσο

Μάθημα Ιστορίας

Tvxs Σκίτσο

10:25 | 28 Οκτ. 2015
Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Οι χώρες που λόγω καύσωνα δεν θα αντέχεις να βγεις έξω

Οι χώρες που λόγω καύσωνα δεν θα αντέχεις να βγεις έξω

Έως το 2100

15:46 | 27 Οκτ. 2015
Τελευταία ανανέωση 16:45 | 27 Οκτ. 2015
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι χώρες που θα έχει τόση ζέστη ώστε οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να βγουν έξω το 2100», ο Independent καταγράφει τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι, μέχρι το τέλος του αιώνα, οι καύσωνες σε θερμότερα κλίματα θα δίνουν την αίσθηση των 77C.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότιμέχρι το τέλος του αιώνα, ορισμένες περιοχές του Περσικού Κόλπου θα υποστούν καύσωνες, τους οποίους δεν θα μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.
Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ηΣαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και άλλες περιοχές θα βιώσουν συνδυασμούς θερμοκρασίας και υγρασίας που θα κάνουν το θανάσιμο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 να «μοιάζει με δροσερή μέρα».
Νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature Climate Changeπαρουσίασε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για το τι θα συμβεί στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, στην περίπτωση κατά την οποία οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό.
Η πρόβλεψη κάνει λόγο για ένα νέο είδος υπέρ-καυσώνων, που θα επηρεάσουν στον Περσικό Κόλπο, που όμοιοι δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη από τότε που ο Άνθρωπος έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο «δείκτης δυσφορίας» - ένα μέτρο για την αίσθηση της θερμοκρασίας που αισθάνεται κάποιος έξω - στις χώρες του Περσικού Κόλπου δίνει μετρήσεις μεταξύ 74 C και 77 C, τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι θερμοκρασίες αυτές είναι τόσο υψηλές ώστε, ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να παράξει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα, γεγονός που θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και για υγιείς ανθρώπους.
Ο δείκτης θερμότητας μετρά τις επιπτώσεις τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας.
Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας (έως και 100%) σημαίνει ότι, ενώ ο υδράργυρος θα δείχνει  35 C, η αίσθηση για τους ανθρώπους θα είναι ότι, η θερμοκρασία φτάνει στους 77 βαθμούς.
«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη σάουνα μέχρι τους 35 Κελσίου, αλλά όχι για πολύ.
Φανταστείτε πώς θα είναι μία παρατεταμένη έκθεση για έξι ή περισσότερες ώρες» λέει, ο εκ των συντακτών της μελέτης, Elfatih Eltahir, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΜΙΤ.
Τέτοιες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις για τους υπερ-καύσωνες θα συμβαίνουν μια φορά τη δεκαετία, ωστόσο, οι θάνατοι που θα προκληθούν θα είναι μαζικοί.
Εκτός αυτού, θα υπάρχουν περιοχές στον Περσικό Κόλπο που, εκ των συνθηκών, θα είναι μη κατοικήσιμες.
Οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα θα τα καταφέρουν χάρη στην ευρεία χρήση των κλιματιστικών συστημάτων.
Ωστόσο, για τους ανθρώπους που θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται στον δρόμο και στην ύπαιθρο, οι συνθήκες θα είναι ανυπόφορες.
Η μελέτη προβλέπει μαζική «έξοδο» από τη Μέση Ανατολή.
Ενώ παρότι η ζέστη στη Μέκκα δεν θα είναι τόσο μεγάλη, τις ημέρες του ετήσιου προσκυνήματος, οι θάνατοι θα πολλαπλασιαστούν.
«Μερικές από τις πιο τρομακτικές προβλέψεις από την κλιματική αλλαγή είναι εντελώς έξω από το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας» δήλωσε ο ερευνητής Κρις Φιλντ από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι για την Επιστήμη του κλίματος.
Ο δρ Χάουαρντ Φράμκιν, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή του Κόλπου θα είναι «τρομακτικές».
Τέτοια αφόρητα επίπεδα θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν- αλλά μόνο αν ο κόσμος περιορίσει τις μελλοντικές εκπομπές και τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι.

Η ορθογραφία δεν είναι μπαμπούλας

Η ορθογραφία δεν είναι μπαμπούλας

16:49 | 19 Μάιος. 2015
Yπάρχουν πολλοί μαθητές  που με μικρή προσπάθεια γίνονται  ορθογράφοι, διακρίνονται  δηλαδή για την ικανότητα τους να αποτυπώνουν με ευκολία στη μνήμη τους τις ορθογραφημένες λέξεις ή να μαθαίνουν με ευκολία να εφαρμόζουν τους κανόνες της ορθογραφίας. Τι γίνεται όμως με όσους  παρουσιάζουν δυσκολίες στην ορθογραφία; Το άγχος και η ανησυχία τους τις περισσότερες φορές λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τη βελτίωση τους. Της Ελισάβετ Σούκουλη για το 360pedia.gr
Είναι ξεκάθαρο πως όταν ένα παιδί κάνει ορθογραφικά λάθη θα προτιμήσει να γράψει μικρά κείμενα ή ακόμη θα αποφύγει τελείως τη διαδικασία, μιας και αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να μην έρχεται αντιμέτωπος με τα λάθη του. Ένα γραπτό γεμάτο διορθώσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τον οποιοδήποτε από μας, πόσο μάλλον  ένα παιδί,  να συνεχίσει να γράφει. Παράλληλα, το άγχος του γονιού ή και πιθανή αποδοκιμασία εκ μέρους του είναι παράγοντες που κάνουν την ορθογραφημένη γραφή να φαντάζει  σχεδόν ακατόρθωτη για τους μαθητές.
Είναι αποδεδειγμένο, ωστόσο, το γεγονός ότι όλοι μπορούν να πετύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με την ορθογραφία, έστω κι αν χρειαστεί να καταβάλουν μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες. To σημαντικότερο όμως στην περίπτωση αυτή είναι ο σωστός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί δουλεύει την ορθογραφία. Και το σωστό τρόπο οφείλει να του δείξει ο εκπαιδευτικός από τη στιγμή που θα εντοπίσει σχετικές δυσκολίες.
Ο βασικός στόχος των εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι η διατήρηση μέσα στο χρόνο της ικανότητας των μαθητών να γράφουν ορθογραφημένα. Γι αυτό καλούνται να τους μάθουν τους μηχανισμούς που εξηγούν τη σωστή γραφή της λέξης . Τέτοιοι  μηχανισμοί είναι ηετυμολογία, η παραγωγή, η σύνθεση και οι οικογένειες λέξεων.
Τα βιβλία του οργανισμού πλέον κατευθύνουν δασκάλους και παιδιά προς  αυτή τη δημιουργική μορφή ενασχόλησης με την ορθογραφία, αφήνοντας πίσω τον παλιό παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης της. (Αντιγραφή κειμένων…γράφω πέντε φορές τη λέξη προκειμένου να τη μάθω….κ.α.). Για παράδειγμα τα βιβλία του οργανισμού περιλαμβάνουν λεξιλογικές-ορθογραφικές ασκήσεις που είναι προσανατολισμένες σε αυτό τον σκοπό. Μαθαίνουν στα παιδιά τις προθέσεις, τα προθήματα – επιθήματα και τις λέξεις της αρχαίας ελληνικής που λειτουργούν ως «γεννήτριες» λέξεων στη νέα ελληνική. Τους μαθαίνουν τις οικογένειες λέξεων (ενδεικτικά Ε΄  τάξη, Βιβλίο Μαθητή, α΄ τεύχος, σελ. 14, 27, 30, 34, 74), τους οδηγούν σε εξέταση δύσκολων περιπτώσεων καταληκτικής ορθογραφίας, όπως αυτή της κατάληξης /-ιστε/ (Ε΄  τάξη, Βιβλίο Μαθητή, β΄ τεύχος, σελ. 81).
Παρατηρούμε λοιπόν ότι στα νέα βιβλία του γλωσσικού μαθήματος κυριαρχεί η προσπάθεια νοηματοδότησης της ορθογραφίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί. Παρακάτω ακολουθούν  δημιουργικές δραστηριότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στην ορθογραφία. Παράλληλα είναι διασκεδαστικές έτσι ώστε να μη κουράζουν τα παιδιά, πράγμα πολύ σημαντικό προκειμένου να κερδίσουμε το ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους!
  • Τεχνική της «κατασκευής» λέξης.
Δίνονται στο μαθητή έξι με οκτώ γράμματα με τα οποία κατασκευάζει  όσο πιο πολλές λέξεις μπορεί. Για παράδειγμα με τα γράμματα ε,κ,ι,ν,ε,μ,α μπορεί να γράψει μα, με, ένα, κάνε, νικά,μένει, εμένα,κείμενα…
Ένας άλλος τρόπος είναι να δώσει ο εκπαιδευτικός στους μαθητές μια λέξη και να τους ζητήσει να γράψουν όσο πιο πολλές λέξεις μπορούν παίρνοντας οποιοδήποτε γράμμα της πρώτης και δημιουργώντας νέες, με τον περιορισμό όλα τα γράμματα της κάθε νέας λέξης να υπάρχουν στη λέξη που τους έδωσε. Για παράδειγμα από τη λέξη παράθυρο θα μπορούσαν να σχηματίσουν λέξεις όπως παρά, θύρα, άρπα, αύρα, άρθρο, πρόθυρα…. (Σπαντιδάκης, σελ 181)
Οι μαθητές με αυτήν τη τεχνική μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν την ορθογραφία των καινούριων λέξεων ενώ πολλές φορές τα λάθη τους στην ορθογραφία γίνονται η αφορμή για συζήτηση μέσα στην τάξη. Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά όταν γίνεται υπό μορφή συναγωνισμού μεταξύ τους με τον ακόλουθο τρόπο:
«Ποιος θα βρει τις περισσότερες λέξεις από τη λέξη παράθυρο μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά; Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε! » Τέλος, η «αμοιβή» του νικητή αποτελεί πάντα ένα σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά.
  • Τεχνική του βρεγμένου σπόγγου.
Ο εκπαιδευτικός γράφει τη λέξη με το βρεγμένο σπόγγο στον πίνακα και ο μαθητής την παρατηρεί μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια του ζητά να τη γράψει και κείνος. Μια παραλλαγή αυτής της τεχνικής μπορεί κανείς να συναντήσει και σε εκπαιδευτικά λογισμικά όπου αντίστοιχα εμφανίζεται η λέξη στην οθόνη για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ο μαθητής καλείται να τη γράψει. Άν τη γράψει λάθος, τότε ο υπολογιστής ξαναδείχνει τη λέξη έως ότου ο μαθητής τη γράψει σωστά. (Σπαντιδάκης, σελ 181).
  • Τεχνική της υπαγόρευσης.
Σύμφωνα με αυτήν τη τεχνική ο μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο του συγγραφέα υπαγορεύοντας το κείμενο του και ο εκπαιδευτικός το ρόλο του γραμματέα που γράφει όλα όσα του υπαγορεύει ο μαθητής. Αυτό που κατά κύριο λόγο επιτυγχάνεται με αυτήν τη δραστηριότητα είναι ότι ο γραμματέας βοηθά το μαθητή με προβλήματα στην παραγωγή γραπτού λόγου να επικεντρώσει την προσοχή του σε αυτό που θέλει να εκφράσει και με αυτόν τον τρόπο τα κείμενά του να γίνουν πιο επικοινωνιακά και πιο μεγάλα, εφόσον ο μαθητής επικεντρώνεται στην παραγωγή ιδεών χωρίς να τον απασχολεί η ορθογραφία των λέξεων. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά σημαντικά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. (Σπαντιδάκης ,σελ183)
  • Τέλος, οι Μather και Roberts προτείνουν μια τεχνική σύμφωνα με την οποία η ρίζα μιας λέξης γράφεται στο κέντρο και στη συνέχεια προστίθενται ανάλογα προθέματα ή επιθέματα ώστε να σχηματιστούν νέες λέξεις. Μπορεί επίσης ο εκπαιδευτικός να δώσει ένα πρόθημα και να ζητήσει από τους μαθητές να συμπληρώσουν την κατάλληλη ρίζα. Αυτή η δραστηριότητα πέρα από την ορθογραφία βοηθά το μαθητή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του. Στο σχήμα 1 ακολουθεί σχετικό παράδειγμα ώστε να γίνει πλήρως κατανοητός ο τρόπος που οργανώνουμε την άσκηση. (Σπαντιδάκης,σελ. 186).
Σχήμα 1. Σχηματισμός λέξεων με προθέματα και επιθέματα.
Σχήμα 1. Σχηματισμός λέξεων με προθέματα και επιθέματα.

Βιβλιογραφία:

Σπαντιδάκης,Ι. (2004). Προβλήματα Παραγωγής Γραπτού Λόγου Παιδιών Σχολικής Ηλικίας,Αθήνα:Ελληνικά Γράμματα.
Γκότοβος, Α. (1992). Ορθογραφική Μάθηση στο Δημοτικό. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg.
Δράκος, Γ. (1998). Ειδική Παιδαγωγική των προβλημάτων λόγου και ομιλίας. Αθήνα: αυτοέκδοση.
* Η Ελισάβετ Σούκουλη είναι Φιλόλογος και έχει ειδικευτεί στην Ειδική Αγωγή και τη Λογοθεραπεία

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Νίκος Καζαντζάκης (Πρώτο Μέρος)Παρακολουθήστε εδώ το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.


Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνεργάζεται με τον Αστερίξ και ξεσκεπάζει τους Ρωμαίους Wiki…rix

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνεργάζεται με τον Αστερίξ και ξεσκεπάζει τους Ρωμαίους

Wiki…rix

23:50 | 23 Οκτ. 2015
Τελευταία ανανέωση 23:51 | 23 Οκτ. 2015
«Asterix and the Missing Scroll» (= Ο Αστερίξ και ο χαμένος πάπυρος) τιτλοφορείται το νέο τεύχος της πολυαγαπημένης σειράς κόμικς «Αστερίξ και Οβελίξ» και το θέμα του αναμένεται να κάνει πάταγο καθ’ ότι είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο και ενδιαφέρον. 
Στο κόμικς κάνει την εμφάνισή του ένας δημοσιογράφος του οποίου ο χαρακτήρας έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. 
Ο εν λόγω δημοσιογράφος συνεργάζεται με τους Γαλάτες, δουλεύει για την εφημερίδα Condatum Echo και ονομάζεται «Confoundtheirpolitix», ένα όνομα που θα μπορούσε να αποδοθεί ως αυτός «που κατατροπώνει την πολιτική τους». Είναι ο άνθρωπος που ρίχνεται στη μάχη εναντίον του πολέμου προπαγάνδας που έχουν κηρύξει οι Ρωμαίοι, ορκισμένοι εχθροί των ανυπότακτων Γαλατών. 
Το νέο τεύχος κυκλοφορεί από τις 22 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο σε τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα, τα μισά στα γαλλικά και τα υπόλοιπα σε άλλες γλώσσες.
Τη διάσημη σειρά κόμικς δημιούργησαν ο σκιτσογράφος Αλμπέρ Ουντερζό και ο κειμενογράφος Ρενέ Γκοσινί. Ο Ουντερζό, 88 ετών σήμερα, ανέλαβε τη συγγραφή των κειμένων όταν ο Γκοσινί πέθανε το 1977.
Έπειτα από οκταετή απουσία ο Αστερίξ και ο Οβελίξ κυκλοφόρησαν ξανά με την ιστορία «Asterix and the Picts» που ήταν η πρώτη που γράφτηκε και σχεδιάστηκε από δυο νέα πρόσωπα τους Φερί και Κονράντ που υπογράφουν και το πολυαναμενόμενο νέο τεύχος. 
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Βαρουφάκης: Γιατί ο Σόιμπλε θέλει Grexit

Βαρουφάκης: Γιατί ο Σόιμπλε θέλει Grexit

21:09 | 25 Οκτ. 2015
Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος του σχεδίου Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επιμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε και θέλει το Grexit «επειδή εντάσσεται στο πλάνο του για μια ευρωζώνη όπου ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας χωρίς πρότερη έγκριση» δηλώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών στη Real News.
«Βυθίζοντας τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην κρίση ύφεσης - χρέους και εξασφαλίζοντας νέες "αστοχίες" του προγράμματος ενισχύεται η στρατηγική του Σόιμπλε υπέρ του Grexit» προσθέτει ενώ παραδέχεται ότι η δήλωση Σόιμπλε για «15 υπουργούς του Eurogroup που ήθελαν το προσωρινό Grexit» είναι αληθής. 
Σχολιάζοντας τη δήλωση Σόιμπλε ότι «η Γερμανία δεν επέβαλε τίποτα στην Ελλάδα», ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά πως αυτό «είναι αλήθεια όσο ακριβής είναι η φράση σε παλιές ταινίες του Χόλιγουντ, όπου ο οπλισμένος λέει στον άοπλο: «Θα σου κάνω μια προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαψεύδει τέλος ότι αμείβεται με 55.000 ευρώ για κάθε διάλεξή του και σχολιάζει ότι «το μόνο για το οποίο δεν έχω κατηγορηθεί είναι για τη δολοφονία του Καποδίστρια».
http://tvxs.gr/news/ellada/baroyfakis-giati-o-soimple-thelei-grexit

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τα ψυχιατρεία του Βερολίνου γεμίζουν από τους Ελληνες μετανάστες της κρίση

Τα ψυχιατρεία του Βερολίνου γεμίζουν από τους Ελληνες μετανάστες της κρίσης

Στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας της δημοτικής κλινικής Humboldt στη συνοικία Wittenau του Βερολίνου παρακολουθούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 600 Ελληνες ασθενείς.

<p>Οι Ελληνες ασθενείς αποτελούν το 15% όσων επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας ΙΙ του Humboldt, τονίζει η ψυχολόγος Δέσποινα Παπαδημητράτου</p>
Οι Ελληνες ασθενείς αποτελούν το 15% όσων επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας ΙΙ του Humboldt, τονίζει η ψυχολόγος Δέσποινα Παπαδημητράτου
Τρεις στους τέσσερις είναι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 2010. Κυνηγημένοι από την άγρια κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αναζήτησαν εκεί μια καλύτερη τύχη, όχι όμως πάντοτε επιτυχώς: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μένουν άνεργοι για καιρό ή υφίστανται άγρια εκμετάλλευση δουλεύοντας αδήλωτοι, με εξευτελιστικές αμοιβές, υπό άθλιες συνθήκες που ενίοτε αγγίζουν τα όρια της σύγχρονης δουλείας. Κάποιοι μέσα από αυτές τις διαδρομές καταλήγουν εξαντλημένοι να αναζητούν τον εαυτό τους στα αντικαταθλιπτικά και στην ψυχανάλυση. Με το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατα και η Deutsche Welle.
Οι Ελληνες ασθενείς αποτελούν το 15% όσων επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας ΙΙ του Humboldt, τα οποία δέχονται σχεδόν τους μισούς ψυχικά ασθενείς ολόκληρου του Βερολίνου...
Από την επαρχία
Προέρχονται κυρίως από την ελληνική επαρχία, έχουν χαμηλή μόρφωση και είναι ανειδίκευτοι, όμως ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί με σημαντικούς τίτλους σπουδών. Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» η κ. Δέσποινα Παπαδημητράτου, ψυχολόγος στα εξωτερικά ιατρεία ΙΙ, οι Ελληνες ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα όμοια με ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους μια εμπόλεμη χώρα.
Oι εγκαταστάσεις των Εξωτερικών Ιατρείων του Humboldt στο Βερολίνο
Oι εγκαταστάσεις των Εξωτερικών Ιατρείων του Humboldt στο Βερολίνο
«Είναι η ίδια εικόνα που παρουσιάζουν πρόσφυγες πολέμου. Πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο το οποίο εκφράζεται με κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού και νευρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν υποστεί μια εξαναγκαστική μετανάστευση, το αισθάνονται ως βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα, έρχονται στη Γερμανία με μαύρη καρδιά όχι ως αποτέλεσμα επιλογής. Είναι τόσο σπρωγμένοι από την ανάγκη που πολλοί δεν έχουν καν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη μετανάστευση. Ερχονται χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και αντιμετωπίζουν ρατσισμό».
Τα χρόνια της κρίσης τα ψυχικά προβλήματα των Ελλήνων έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα, εξηγεί η κ. Παπαδημητράτου. «Οσοι έχουν την τύχη να βρουν εργασία δεν συναντούν ρόδινες συνθήκες. Τον τελευταίο χρόνο που έγινε ντόρος για την Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οι περισσότεροι έζησαν ρατσιστικά σχόλια. Ασθενής που εργάζεται σε νοσοκομείο μού έχει πει πως όταν χτυπούσε το τηλέφωνό του του έλεγαν: ''Μην το σηκώσεις, είναι ο Τσίπρας να σου ζητήσει λεφτά'' ή ''είναι ο Βαρουφάκης'' και γελούσαν. Αλλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις τούς λένε το καλοκαίρι: ''Γιατί να πας στην Ελλάδα; Εδώ βγάζεις τα λεφτά σου, θα πας στην Ελλάδα να τα χαλάσεις;''. Φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους, σκύβουν το κεφάλι και καταπίνουν όσα τους κάνουν δυστυχισμένους. Οταν σου συμβαίνει αυτό, από ένα σημείο και μετά αποκτάς παρανοϊκές ιδέες ότι όλοι σε κοιτούν περίεργα...».
Την ίδια αντιμετώπιση συναντούν ενίοτε και σε κρατικούς φορείς. «Σε μια υπηρεσία αντίστοιχη του ΟΑΕΔ, η οποία παρέχει ένα κοινωνικό βοήθημα, όταν οι μετανάστες δεν καταλαβαίνουν κάτι, κάποιοι υπάλληλοι τους λένε ''καλά είσαι έναν χρόνο εδώ και δεν ξέρεις να μιλήσεις;'' και άλλα σχόλια. Γενικά έχουν την αντίληψη ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και ότι έρχονται να εκμεταλλευτούν το γερμανικό κράτος.
Ενάμισι ευρώ για μία ώρα
Τους στέλνουν σε δουλειές για 1,5 ευρώ την ώρα, ώστε να συμπληρώσουν έναν μισθό αντί να τους στείλουν να μάθουν τη γλώσσα για προσαρμογή, δεν δέχονται τα πιστοποιητικά των γιατρών ότι είναι άρρωστοι, ενώ κάποιοι παίρνουν βαριά αντικαταθλιπτικά και αδυνατούν να ξυπνούν στις έξι το πρωί για δουλειά. Η κατάσταση έχει αλλάξει βέβαια και στη Γερμανία μετά από μία πενταετία κρίσης. Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, καλοπληρωμένες δουλειές δεν υπάρχουν, οι μισθοί μειώθηκαν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να το αποδεχτούν.
«Σε κάποια ελληνικά εστιατόρια οι νέοι μετανάστες αναγκάζονται δουλεύουν με ελάχιστα χρήματα, απάνθρωπες συνθήκες, σε κάποιες περιπτώσεις τούς κρατούν τα διαβατήρια...», προσθέτει. «Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση, τα προβλήματα στην Ελλάδα εξακολουθούν να τρέχουν. Τα χρέη συνεχίζονται, κινδυνεύουν να τους πάρουν τα σπίτια, πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι. Το βάρος είναι πλέον διπλό: στα προβλήματα της Ελλάδας προστίθενται τώρα και τα προβλήματα της Γερμανίας...».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ
Αγωνία για τις δομές ψυχικής στήριξης
Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους είναι τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας ΙΙ της κλινικής Humboldt, τα οποία παρέχουν αξιόλογο έργο σε ανθρώπους που πιέζονται ψυχικά από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
«Επειδή σκοπός αυτών των εξωτερικών ιατρείων είναι να βοηθήσουμε κυρίως μετανάστες, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση δυσφορίας γύρω μας και γίνονται κινήσεις για τη συγχώνευση των ιατρείων μας με τα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας Ι, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται διακοπή λειτουργίας», λέει η κ. Παπαδημητράτου.
«Εχουμε ζητήσει παράταση ενός έτους μέχρι να διαμορφωθεί ένα νέο κτίριο το οποίο πρόκειται να μας φιλοξενήσει και ελπίζω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί γιατί υπάρχει κινητοποίηση. Οι ασθενείς που παρακολουθούμε ανησυχούν πάρα πολύ για το τι θα γίνει, ρωτούν "πού θα βρω υποστήριξη, τι θα κάνω, πού θα πάω". Η αλλαγή προσώπων παίζει σημαντικό ρόλο, κανένας μας δεν ανοίγεται αμέσως για να πει τα προσωπικά του, μας πήρε καιρό για να δουν ότι είμαστε με το μέρος τους και να αρχίσουν να μιλάνε», συμπληρώνει και συνεχίζει:
«Εδώ έχουμε διαφορετικές εθνικότητες που όμως κάθονται τόσο αρμονικά μαζί, περιμένουν τη σειρά τους, τους οργανώνουμε κάποια grill fest στον κήπο μας, έρχονται, παίζουν μουσική, κοινωνικοποιούνται, σκοπός μας είναι να καταλάβουν ότι έχουν κοινά συμφέροντα και κοινά προβλήματα. Εχουμε και μία κουζίνα και δίνουμε την ευκαιρία να πάρουν πρωινό όλοι μαζί. Κάθονται 15-20 άτομα σε ένα τραπέζι και συζητούν και 4-5 ώρες. Είναι τόσο ευγνώμονες που θέλουν οπωσδήποτε να μας βοηθήσουν, να σκουπίσουν τον χώρο ή κάτι άλλο. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. Ορισμένες φορές μάλιστα καλούμε ολόκληρη την οικογένεια για συνεδρία, γιατί και πολλά παιδιά μεταναστών αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Επίσημα μας απαγορεύεται να τα βλέπουμε γιατί δεν πληρωνόμαστε γι' αυτά, όμως κάτι τέτοιο λίγο μας ενδιαφέρει...».
ΣΤΑ  ΙΑΤΡΕΙΑ ΙΙ ΤΟΥ HUMBOLDT
Εξυπηρετούνται 4.000 ασθενείς
Τα εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας ΙΙ του Humboldt περιθάλπουν συνολικά 4.000 ασθενείς, όταν όλα τα αντίστοιχα εξωτερικά ιατρεία του Βερολίνου -16 τον αριθμό- παρακολουθούν 10.000 άτομα. Τα Ιατρεία II του Humboldt επισκέπτονται κυρίως ασθενείς ξένων εθνικοτήτων.
Εκτός από τους Ελληνες, υπολογίζονται 400 Τούρκοι, 1.600 Ρώσοι και σε μικρότερα ποσοστά μετανάστες από τη Γιουγκοσλαβία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και Γερμανοί. Στα ιατρεία εργάζονται 40 άτομα, διαφορετικών εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων οκτώ Ελληνες γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. 
Διευθυντής της Ιατρείων Ψυχικής Υγείας ΙΙ είναι ο νευρολόγος ψυχίατρος Werner Friedrich Platz, ένας από τους πιο διακεκριμένους εμπειρογνώμονες ιατροδικαστές της Γερμανίας, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα μας λόγω της ελληνικής καταγωγής της συζύγου του. Μάλιστα, ο ίδιος λειτουργεί ορισμένους μήνες του χρόνου και ιατρείο στην Πάτρα.
Κατερίνα Ροββά
ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp%3Fcatid%3D22768%26subid%3D2%26pubid%3D64274385