Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η κάθοδος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η κάθοδος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

olme-630.jpg

Στους δρόμους η ΟΛΜΕΣήμερα η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί αναμένεται να πολιορκήσουν σήμερα το υπουργείο Παιδείας αντιδρώντας στο σχέδιό του για το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών καθώς και στον διπλασιασμό του ελάχιστου αριθμού παιδιών για τη λειτουργία νηπιαγωγείων στα αστικά κέντρα.
Η πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 11:30 αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια.
ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας ώστε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του υπουργείου στις 11.30 π.μ., ενώ δεκάδες ΕΛΜΕ και διδασκαλικοί σύλλογοι καθώς και η ΑΔΕΔΥ καλύπτουν για ολόκληρη τη μέρα (με άλλη μια τρίωρη στάση) τις κινητοποιήσεις.
Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της καλεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σεπροσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και να υιοθετήσει τις θέσεις της ΟΛΜΕ για ένα ενιαίο σύστημα διορισμών μονίμων και αναπληρωτών.
Στην ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών (μια από τις ισχυρότερες παρατάξεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) τονίζεται ότι «η κυβέρνηση ενταφιάζει το δικαίωμα για εργασία, σε πρώτη φάση, των αναπληρωτών συναδέλφων μας, οδηγώντας τους στην απόλυση και την ανεργία.
»Λέει δηλαδή στους συναδέλφους που τόσα χρόνια αναπλήρωναν τον εαυτό τους καλύπτοντας μόνιμες ανάγκες και κενά του δημόσιου σχολείου, διατρέχοντας απ' άκρη σε άκρη την Ελλάδα, συνήθως στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της, ότι δεν δικαιούνται όχι μόνο να προσδοκούν το μόνιμο διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση αλλά και την πρόσληψή τους την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα η ίδια πρόταση οικοδομεί το καθεστώς των «προσόντων και των διαγωνισμών», στο όνομα της δήθεν αξιοκρατίας, για να αλέθει στην πραγματικότητα κάθε χρόνο, από την αρχή και εκ νέου, ανθρώπινες ζωές και συνειδήσεις».
Παράλληλα η παράταξη που συνδέεται με το κυβερνών κόμμα στη σχολική εκπαίδευση (ΣΥΝΕΚ) επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση υλοποιώντας βασικές πλευρές του τρίτου μνημονίου και στην εκπαίδευση, και περιμένοντας –κατά δήλωσή της- την "έγκριση" των δανειστών για μόνιμους διορισμούς (20.000 για τα επόμενα τρία χρόνια υπόσχονταν οι κυβερνητικές εξαγγελίες), προχωρά σε σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου (Ν3848/10) σε ακόμα χειρότερη έκδοση».
Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Παιδείας υποχωρεί στις πιέσεις των δανειστών για μηδενικούς διορισμούς για μια ακόμα χρονιά, ενώ ταυτόχρονα αντί της κατάργησης του Ν 3848, επικαλούμενο την απειλή της απόφασης του ΣτΕ, αλλάζει τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και υποβαθμίζοντας την προϋπηρεσία, πετά κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές που συγκεντρώνουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, και που σε δύσκολες συνθήκες στήριξαν το δημόσιο σχολείο σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία, πολύτιμο αντικειμενικά προσόν για την παιδαγωγική-μορφωτική διαδικασία στο σχολείο.
Σε ανακοίνωσή του ο Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης τονίζει ότι:
Η διάταξη-συμπλήρωμα του επαίσχυντου νόμου 3848/2010 της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού Διαμαντοπούλου, που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελεί επαναφορά των πολιτικών  Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη που έστειλαν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία και επιχείρησαν να απολύσουν μόνιμους εκπαιδευτικούς. Η πρόταση του υπουργείου διαγράφει τον αγώνα των συναδέλφων μας αναπληρωτών σε κάθε γωνιά της χώρας, ανατρέπει τον προγραμματισμό τους (ειδικά όσων επέλεξαν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σύμφωνα με το κίνητρο του διπλασιασμού των μορίων), θα δημιουργήσει κύματα αρνήσεων πρόσληψης (όσοι θα έχουν φτάσει τους 60 μήνες προϋπηρεσία) στις ακριτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές και θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις κοινωνίες της υπαίθρου, αφού τα περισσότερα σχολεία θα παραμένουν υποστελεχωμένα. Η στόχευση σαφής, οι αναπληρωτές διασπασμένοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ανίκανοι να προβάλλουν αντίσταση μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις, προκειμένου να μετακινηθεί η συζήτηση από το μείζον και πραγματικά αναγκαίο που ενώνει το εκπαιδευτικό κίνημα, δηλαδή την πάλη για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, στον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία υπό τη δαμόκλεια σπάθη της ανεργίας. 
Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί με ανακοίνωσή του και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα «αλλάζει η οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται αυθαίρετα ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για λειτουργία νηπιαγωγείου και μάλιστα δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο  η λέξη νήπια β' ηλικίας, γεγονός  το οποίο αυξάνει τις ανησυχίες γονιών και  εκπαιδευτικών για την πρόσβαση των παιδιών αυτών, τη στιγμή που οι μνημονιακές πολιτικές και η αιτιολογική έκθεση του  νόμου ορίζουν ότι ο νόμος που κατατίθεται θα «συμβάλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών».
http://www.efsyn.gr/arthro/i-kathodos-ton-anapliroton-ekpaideytikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου