Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Η παρακάτω ενημέρωση αφορά στους δανειολήπτες του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  που σύναψαν συμβάσεις στεγαστικών δάνειων  ειδικών κατηγοριών  (παραμεθόριας περιοχής, πολύτεκνων, ατόμων με αναπηρία  κλπ.). Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν ληφθεί  όχι μόνο από  δημοσίους υπάλληλους αλλά και από ιδιώτες.
Πριν 10 περίπου μήνες το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ της ακριτικής και παραμεθόριας Καστοριάς  ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία έναν αγώνα με σκοπό τη μείωση του εξωφρενικού  σημερινού επιτοκίου (4,62%) των παραπάνω δάνειων (σε σύγκριση με τα τρέχοντα επιτόκια ΕΚΤ και Euribor). Αναλογιστείτε πως τα δάνεια ειδικών κατηγοριών έχουν σήμερα επιτόκιο 4,62%  ενώ τα υπόλοιπα, που οι συμβάσεις υπογράφτηκαν  το ίδιο χρονικό  διάστημα, τιμολογούνται κάτω από 2,50% !!
Συνεπώς ενώ το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα είναι μηδενικό (0,00%) και το Euribor αρνητικό, και ενώ στις τυποποιημένες δανειακές συμβάσεις των εν λόγω δανείων αναφέρεται ρητά ότι το περιθώριο κέρδους της τράπεζας θα παραμείνει σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου, αντί αυτού η Τράπεζα διατηρεί αδίκως περιθώριο κέρδους της τάξης του 4,50% έναντι 1,50% που θα έπρεπε να έχει και αυτό ισχύει για όλο το διάστημα της προηγούμενης πενταετίας και πλέον.
Ως αρχική κίνηση του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς, παραδόθηκε στον προεδρεύοντα  της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα το πρώτο σχετικό υπόμνημα, ώστε να αρχίσει μία προσπάθεια ανάλογη με αυτή που γινόταν  με τους δανειολήπτες του  Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ακολούθως υποβλήθηκε εξωδίκως μέσω δικαστικού επιμελητή σχετικό υπόμνημα στην κεντρική διοίκηση της Τράπεζας EFG EUROBANK-ERGASIAS Α.Ε. ως καθολικής διαδόχου του ΝΕΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε., με   ταυτόχρονη  κοινοποίηση σε όλους τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών. Ανώτατη Διοικητική Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων, Βουλευτές Ν. Καστοριάς). Παράλληλα υλοποιήθηκαν συναντήσεις με τις δύο βουλευτές του νομού μας όπου η κα. Τελιγιορίδου ύστερα από την ενημέρωσή της για το φλέγον αυτό ζήτημα, ανέλαβε πρωτοβουλία για να τεθεί το θέμα σε επίπεδο υπουργείου με μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας  κ. Παπαδημητρίου που έγινε στην έκθεση γούνας Καστοριάς, όπου του παραδόθηκε και το σχετικό υπόμνημα.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και 10 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος, το οποίο αποτελεί ένα μέρος από το τεράστιο θέμα των δανείων που απασχολεί το σύνολο των ελλήνων πολιτών, έχουμε την άποψη ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια πότε η  πολιτική ηγεσία του τόπου θα δραστηριοποιηθεί ή πότε η τράπεζα θα αποφασίσει, εάν το αποφασίσει, να μειώσει τα επιτόκια των δανείων ειδικών κατηγοριών, όταν τους συγκεκριμένους δανειολήπτες τους αντιμετωπίζει ως μία κατηγόρια  ευκατάστατων «εχόντων και πλουσίων» .
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο υποβολής προσωπικών αιτημάτων στο κατάστημα EFG EUROBANK-ERGASIAS Α.Ε. της Καστοριάς.  Τα προσωπικά αιτήματα ζητούν την 5ετή αναδρομική επιστροφή ή συμψηφισμό  των υπέρογκων επιτοκίων και την άμεση μείωση του επιτοκίου κάτω από 2.50 %, γιατί η τράπεζα παραβιάζει τους όρους της σύμβασης που σχετίζονται με τον καθορισμό του επιτοκίου. Ενδεχομένως το επόμενο στάδιο να αποτελέσει η κατάθεση ανάλογου αιτήματος στο συνήγορο του καταναλωτή πριν μια ομαδική δικαστική προσφυγή  για την δικαίωση των αιτημάτων αυτών.  
Η τράπεζα στηρίζεται στη φυσική απομόνωση που υπάρχει  μεταξύ μας και στην  αδυναμία  του καθενός από εμάς να διεκδικήσει ατομικά το δίκιο του. Ως εκ τούτου, έχουμε την πεποίθηση ότι θα πρέπει όλοι μας να ενεργοποιηθούμε συντονισμένα ώστε για να διεκδικήσουμε από κοινού το αυτονόητο.
Για τους παραπάνω λόγους, καθείς ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τις διαδικασίες που προβλέπονται να γίνουν συντονισμένα με την κατάλληλη νομική υποστήριξη, ούτως ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή και δίκαια αναπροσαρμογή των επιτοκίων αλλά και ο συμψηφισμός ή επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών.
Για περισσότερες πληροφορίες  (απογευματινές ώρες 18:00 – 20:30 )
Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Καστοριάς
Ομάδα εργασίας για την ενημέρωση  των δανειοληπτών  ειδικών κατηγοριών του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου σχετικά με τη διεκδίκηση αναπροσαρμογής των επιτοκίων
1.      Θεοδωρακόπουλος   Δημήτριος - Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς (τηλ.  6955460195)

2.      Ραπτόπουλος Κωνσταντίνος - Γραμματέας Οργανωτικού Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καστοριάς (τηλ. 6936876787)              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου