Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Οχι στην παιδεία των περικοπών»

"Όχι στην παιδεία των περικοπών»

ekpaideytikoi-poreia.jpg

Πορεία εκπαιδευτικών στην ΑθήναEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών» πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο της Αθήνας οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ) και δασκάλων (ΔΟΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού.
Οπως επισήμαναν, με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να αναδείξουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και να προστατέψουν το δημόσιο σχολείο. 
Διαμαρτυρόμενη για τα κενά αλλά και τις πολύ λίγες αποσπάσεις που πραγματοποιήθηκαν, η ΟΛΜΕ ζητεί ξανά άμεσο διορισμό εκπαιδευτικών και νέα φάση αποσπάσεων.
Οπως αναφέρει, έναν μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα κενά ξεπερνούν τις 2.000, ενώ θα δημιουργηθούν ακόμη 500 από επικείμενες μετατάξεις και αποσπάσεις στα ΑΕΙ. 
Προειδοποιώντας για δυναμικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «στη νησιωτική Ελλάδα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κ.α.) υπάρχουν εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται σημαντικά κενά ακόμα και στην Αθήνα».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ενέργεια του υπουργείου «να αποσπάσει μόνο 59 συναδέλφους, από τους οποίους οι 16 αιτήθηκαν απόσπαση σε περιοχές χαμηλής ζήτησης (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) προκειμένου οι μόνιμοι συνάδελφοι να συνυπηρετήσουν με τους αναπληρωτές συζύγους τους και οι υπόλοιποι για εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις υγείας». 
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών.
Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «έκαναν την επιλογή να υπηρετήσουν στα απομακρυσμένα μέρη του τόπου μας, να δώσουν τη μάχη σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες και, κυρίως, με τον σεμνό τους τρόπο να θυμίζουν στην Πολιτεία πόσα πολλά πρέπει ακόμη να κάνει για όλους τους εκπαιδευτικούς». 
Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη έρευνα της Global Teacher Status Index, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό CNN, οι Ελληνες εκπαιδευτικοί βρίσκονται ανάμεσα στους πιο κακοπληρωμένους παγκοσμίως, μαζί με τους συναδέλφους τους από χώρες όπως η Χιλή, το Ισραήλ και η Σλοβενία.
Παρ' όλα αυτά, χαίρουν της δεύτερης μεγαλύτερης κοινωνικής εκτίμησης ανάμεσα στις 21 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η κρίση αντικατοπτρίζεται, τέλος, και στο ότι το διάστημα 2005-2016 οι μισθοί των δασκάλων στην Ελλάδα μειώθηκαν μέχρι και σε ποσοστό 28%, την ώρα που σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Αγγλία η μείωση ήταν περίπου στο 10%.

πηγή:http://www.efsyn.gr/arthro/ohi-stin-paideia-ton-perikopon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου