Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Στο σφυρί 21 περιφερειακά αεροδρόμια

Στο σφυρί 21 περιφερειακά αεροδρόμια


Μορφονιός Ν.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/03/2013
    Ρεπορτάζ
    Νέες αυξήσεις στα τέλη θα φέρει η ιδιωτικοποίηση
    Πωλητήριο σε 21 περιφερειακά αεροδρόμια βάζει και με τη βούλα πλέον η κυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη.
    Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο -που κατατίθεται προς ψήφιση- ιδιωτικοποίησης 21 περιφερειακών αεροδρομίων. Τα αεροδρόμια αυτά θα "αξιοποιηθούν" μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακολουθώντας το μοντέλο των Συμβάσεων Παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες "θα αναλάβουν την εμπορική λειτουργία και τη διαχείριση των αεροδρομίων", ενώ "το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων". Η διάρκεια παραχώρησης, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης, "έχει αποφασιστεί να είναι κατʼ ελάχιστον 30 με 35 χρόνια".

    Νέες αυξήσεις στα τέλη
    Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προαναγγελία του Γ. Εμίρη ότι η παραχώρηση θα συνοδευτεί με αύξηση των τελών, και αυτό παρά την παραδοχή ότι ήδη στο Ελ. Βενιζέλος τα τέλη είναι διπλάσια από τον μέσο όρο των ανταγωνιστικών αεροδρομίων και την ίδια στιγμή η παραχωρησιούχος εταιρεία Hotchief ψάχνει να πουλήσει το μερίδιό της! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Εμίρης, "οι αυξήσεις αυτές θα έρθουν μονάχα εφόσον ο επενδυτής πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις. Όταν τις πραγματοποιήσει, θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και κάποιες αυξήσεις".
    Το συμβατικό αντάλλαγμα, το οποίο πρόκειται να εισπράξει το Δημόσιο, θα είναι εφάπαξ αρχικό και κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα λαμβάνει ένα ποσοστό επί των εσόδων, ωστόσο ο Γ. Εμίρης απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά, αφήνοντας παντελώς μετέωρη την υποτιθέμενη ωφέλεια του Δημοσίου. Η διαδικασία της παραχώρησης θα διαρκέσει περίπου 9-12 έτη με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ξεκινά άμεσα έως τα τέλη Μαρτίου. Για τα τρία πρώτα χρόνια της παραχώρησης θα απαιτηθούν επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ σε υποδομές.

    Σε δύο συστάδες τα αεροδρόμια
    Σύμφωνα με το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, τα 21 αερόδρομια θα χωριστούν σε δύο συστάδες, με την πρώτη να περιλαμβάνει: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Άκτιο, Καβάλα και Χανιά, και τη δεύτερη: Σκιάθο, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Ρόδο. Στις συστάδες αυτές ενδέχεται να προστεθούν και μικρά αεροδρόμια: η Αλεξανδρούπολη, ο Άραξος και η Καλαμάτα για την ομάδα Α, η Κάρπαθος, η Χίος και η Λήμνος για την ομάδα Β και η Νέα Αγχίαλος, η οποία μπορεί να είναι ή στην Α ή στη Β.

    Αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
    Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε και την "αναδιοργάνωση" της ΥΠΑ, η οποία θα επιβλέπει επιπλέον την τήρηση των κανόνων για την επιβολή τελών και τη συμμόρφωση των επενδυτών για την παροχή υπηρεσιών. Επίσης, με τον νόμο που θα έρθει στη Βουλή, θα καταργηθούν / συγχωνευθούν 10 διευθύνσεις και 14 τμήματα, ενώ σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού Μεταφορών, κανένας υπάλληλος δεν θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθεί, καθώς όσοι περισσεύουν θα στελεχώσουν νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν.
    Μία από αυτές θα είναι και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων, στην οποία θα ενταχθούν όσα αεροδρόμια δεν ιδιωτικοποιηθούν.
    Από την τωρινή αξιοποίηση θα εξαιρεθεί το αεροδρόμιο Καστελίου, καθώς η κατασκευή του συναρτάται με τους 4 σταματημένους αυτοκινητόδρομους, καθώς και τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χρηματοοικονομική στήριξη του έργου.
    Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ακόμη την "αντικατάσταση του σημερινού σπατόσημου από ένα άλλο τέλος, που θα καλύπτει στην ουσία το κόστος λειτουργίας όσων από τα αεροδρόμια τελικώς δεν θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, καθώς και το κόστος χρηματοδότησης των άγονων γραμμών". Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε μέχρι το τέλος του μήνα τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου