Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Νικηφόρος Βρεττάκος: Αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων με συνέδριο

Νικηφόρος Βρεττάκος: Αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων με συνέδριο


Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/11/2012
    Με το διήμερο συνέδριο "Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία", που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του, στο πλαίσιο του "Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012".
    Το διήμερο συνέδριο θα επιχειρήσει να αναδείξει την προσωπικότητα του Νικηφόρου Βρεττάκου αλλά και τη δημιουργική πορεία του μέσα από το λογοτεχνικό έργο του, τις πνευματικές αναζητήσεις του σε συνάρτηση με την Ιστορία και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, χάρη και σε μαρτυρίες προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων, που επισημαίνουν και αναδεικνύουν την παρουσία του στο πλαίσιο της νεοελληνικής γραμματείας.
    Είκοσι μελετητές του έργου του, από τον χώρο της ποίησης, της κριτικής και της πανεπιστημιακής έρευνας, θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της ποιητικής του. Συμμετέχουν οι: Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Βλαχοδήμος, Κώστας Βρεττάκος, Αγγέλα Διώτη, Κωστής Δανόπουλος, Αλέξης Ζήρας, Γεωργία Κακούρου - Χρόνη, Δημήτρης Κόκορης, Ντέιβιντ Κόνολι, Αθηνά Κωστάκη - Βεζύρογλου, Δώρα Μέντη, Χριστίνα Ντουνιά, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Vincenzo Rotolo, Βασίλης Ρούβαλης, Ελένη Τζινιέρη - Τζανετάκου, Λίζυ Τσιριμώκου, Έλλη Φιλοκύπρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
    Την πρώτη ημέρα θα προβληθεί η βιογραφική ταινία "Περιουσιακά στοιχεία" της Αθανασίας Δρακοπούλου, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Θανάσης Βαλτινός και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου