εικόνα από το https://www.facebook.com/alpapado/posts/10156409711346072

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί το 24ωρο θα γίνει… 25ωρο

Γιατί το 24ωρο θα γίνει… 25ωρο

15:47 | 08 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 15:51 | 08 Δεκ. 2016
Το 24ωρο δεν θα είναι πάντα 24ωρο.
Η Γη περιστρέφεται όλο και πιο αργά.
Συνεπώς, η διάρκεια της μέρας στον πλανήτη μας θα μεγαλώνει κατά σχεδόν δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα που περνάει.
Αυτό τον υπολογισμό έκανε μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που βασίσθηκε στην ανάλυση αστρονομικών δεδομένων για μια περίοδο σχεδόν 3.000 ετών.
Οι αστρονόμοι γνωρίζουν από καιρό ότι ο πλανήτης μας σταδιακά «κατεβάζει στροφές»γι' αυτό άλλωστε ο δορυφόρος μας, η Σελήνη, απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Ο ρυθμός επέκτασης της μέρας ασφαλώς είναι πολύ αργός και έτσι το γεγονός περνάει απαρατήρητο από τους ανθρώπους.
Για να μεγαλώσει η μέρα κατά μια ώρα και το 24ωρο να γίνει 25ωρο, θα πρέπει να περιμένουμε άλλα... δύο εκατομμύρια αιώνες περίπου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Guardian, μελέτησαν ιστορικές περιγραφές για εκλείψεις και άλλα ουράνια φαινόμενα που συνέβησαν από το 720 π.Χ. μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων, έλαβαν υπόψη τις βαβυλωνιακές πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφήελληνικά κείμενα όπως την «Αλμαγέστη» του Πτολεμαίουκινεζικά, αραβικά, ευρωπαϊκά μεσαιωνικά κ.ά.
Με τη βοήθεια υπολογιστή, οι επιστήμονες υπολόγισαν πού και πότε οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν δει στον ουρανό συγκεκριμένα συμβάντα, αν η περιστροφή της Γης ήταν σταθερή και η μέρα δεν μεγάλωνε αργά.
Τελικά, εκτίμησαν ότι κατά μέσο όρο η μέση ηλιακή μέρα μεγαλώνει κατά 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα.
Ο ρυθμός αυτός δεν είναι απολύτως σταθερός, αλλά εμφανίζει διακυμάνσεις με το πέρασμα του χρόνου για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί.
πηγή:http://tvxs.gr/news/sci-tech/giati-kai-pote-24oro-tha-ginei-25oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου