Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αυλαία με "Όρνιθες" στην Επίδαυρο

Αυλαία με "Όρνιθες" στην Επίδαυρο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/08/2012

    Αυλαία για τα φετινά Επιδαύρια αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο, με μία από τις ομορφότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους Όρνιθες, την οποία θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ρόλο του Πεισέταιρου και μαζί του τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, σε αυτόν του συντρόφου του, Ευελπίδη.
    Ως έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου για μια "άλλη" κοινωνία, αντιμετωπίζει ο Γ. Κακλέας τους Όρνιθες. Έτσι κι αλλιώς, σε καιρούς δεινής κρίσης, όπως η σημερινή, η αναζήτηση της ουτοπίας επανέρχεται, ακόμη κι αν αυτή η ουτοπία, η Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη, ανάγεται στο 414 π.Χ., μια εποχή που οι καθημαγμένοι από τον πόλεμο και την παρακμή Αθηναίοι ετοιμάζονταν για τη "μεγάλη εξόρμηση" στη Σικελία -που θα σηματοδοτούσε την τελειωτική τους καταστροφή...
    Οι δυο πρωταγωνιστές του Αριστοφάνη πραγματοποιούν τη δική τους "μεγάλη εξόρμηση", αναζητώντας στην πολιτεία των πτηνών μια δικαιότερη κοινωνία, χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία... Όμως και εκεί τα δεινά της πόλης θα τους ακολουθήσουν, ώσπου να τελειώσουν όλα με έναν πανηγυριώτικο χορό! Ας μην γελιόμαστε... Ο Αριστοφάνης αντικρίζει την ουτοπία που στήνει με περίσκεψη κι ένα μάλλον μελαγχολικό βλέμμα...
    Κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα ποιητική παραβολή, που καυτηριάζει έναν κόσμο απάνθρωπο κι ονειρεύεται μια κοινωνία με φαντασία, που υιοθετεί τις αξίες του δικαίου, μια κοινωνία που μπορεί να φαντάζει απραγματοποίητη αλλά που ο άνθρωπος αν σταματήσει να την επιθυμεί κινδυνεύει με αφανισμό, έτσι χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης το αριστοφανικό έργο.
    Αυτά τα στοιχεία επιδιώκει να αναδείξει, με τη βοήθεια της ιστορικής μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, των σκηνικών του Μανόλη Παντελιδάκη και των κοστουμιών του, στα οποία συνεργάστηκε η Βάλια Μαργαρίτη, τις χορογραφίες του Κυριάκου Κοσμίδη. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους, ενώ χορεύουν οι Ivan Svitailo, Σοφία Μιχαήλ και Alain Rivero.
    Μετά την Επίδαυρο, οι Όρνιθες του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παρουσιαστούν σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής σε Χαλάνδρι (29-30/8), Αιγάλεω (3/9), Βύρωνα (4/9), Γαλάτσι (5/9), Πετρούπολη (6/9), Ν. Μάκρη (8/9), Παπάγου (10-11/9), Ελευσίνα (16/9), Πειραιά (17/9) και Ηλιούπολη (18-19/9).

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου