Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Έξαλλος ο Σόιμπλε με ερωτήσεις Γάλλων φοιτητών για την Ελλάδα

Έξαλλος ο Σόιμπλε με ερωτήσεις Γάλλων φοιτητών για την Ελλάδα

Νεύρα

13:56 | 07 Οκτ. 2015
Τελευταία ανανέωση 13:59 | 07 Οκτ. 2015
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και φοιτητών στο Παρίσι σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών (Science Po) της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την Handelsblatt η ένταση σημειώθηκε όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της Ελλάδας.
«Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας για την οποία ευθύνεστε εσείς;» ρώτησε τον υπουργό ένας φοιτητής για να λάβει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ενώ μια ακόμη φοιτήτρια τον ρώτησε αν συνδέεται το εμπόριο όπλων της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση.
Το κλίμα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν θετικό και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φάνηκε να εκνευρίζεται. Ωστόσο ήταν ο ίδιος που προκάλεσε τις αντιδράσεις των φοιτητών όταν αναφέρθηκε στα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας πριν την κρίση και στην άρνηση των ιδιωτών να επενδύσουν στη χώρα.
«Σίγουρα έχετε δίκιο να αναφέρεστε στην οικονομική κατάσταση (της Ελλάδας), όμως δεν ακολουθήσατε μια τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών;», τον ρώτησε μια φοιτήτρια, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Σόιμπλε.
«Δεν θα βρείτε ούτε μία φράση με την οποία η καγκελάριος ή εγώ κατηγορήσαμε τους Έλληνες», ισχυρίστηκε και συνέχισε: «καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, όμως τίποτε μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. Ο (Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης) Βαρουφάκης μου είχε πει: Βόλφγκανγκ είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είναι διεφθαρμένο, τουλάχιστον όχι ακόμη». Στη συνέχεια ο Σόιμπλε έχασε τελείως τον έλεγχο και συνέστησε στη φοιτήτρια «να ασχολείται καλύτερα με τη χώρα της». Κλείνοντας μάλιστα, της είπε: «Ντροπή σας!».
Πιο ήρεμος εμφανίστηκε στις αναφορές του για το προσφυγικό. Απαντώντας στο ερώτημα «πόσους πρόσφυγες μπορεί να υποδεχθεί η Ευρώπη;», είπε: «Η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αποφασίσει. Για παράδειγμα εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα εκατομμύριο και μετά να τους μοιράσουμε σε διάφορες χώρες». «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή πολιτική, οι μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν (την κρίση)» πρόσθεσε.
Πάντως υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε «κανείς να μην μπορεί να περάσει». Όμως κάθε κοινότητα, και η ευρωπαϊκή, χρειάζεται «έναν κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έρχονται». Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης να «ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων».
Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», επεσήμανε. Η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», δήλωσε, σημειώνοντας πως «κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας (δεχόμαστε) όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».
Ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση στο Science Po λέγοντας ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, ακόμη και η προσφυγική. «Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία».
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/galloi-foitites-ekneyrisan-ton-soimple-otan-ton-rotisan-gia-tin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου