Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η Παιδεία αλλάζει πρόσωπο με ορίζοντα τριετίας

Η Παιδεία αλλάζει πρόσωπο με ορίζοντα τριετίας

gavroglou.jpg

Κώστας ΓαβρόγλουEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και ζητήματα παιδείας (Τριετές Σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις) μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων χθες στις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των θεσμών.
Το Τριετές Σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία (με την υπογραφή πλέον του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου), με ορίζοντα υλοποίησης την ερχόμενη σχολική χρονιά (2017-2018), περιλαμβάνει έξι άξονες που αρχίζουν από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό και φτάνουν έως το Πανεπιστήμιο και την Eρευνα (πίνακας).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Τριετές Σχέδιο για το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων όπου σημειώνεται«Η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην τωρινή τους μορφή πρέπει να παρουσιαστεί με μία πλήρη ανάλυση και τον δημιουργικό συνδυασμό όλων των πορισμάτων εθνικών διαλόγων για την Παιδεία και την εκτίμηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, ενώ η αποστολή εξαντλητικών συζητήσεων και συναίνεσης σε εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο έχει δοθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».
Στο κείμενο που στάλθηκε στους θεσμούς αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μία από τις πολλές παρενέργειές του (του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων) είναι ότι έχει υποβαθμίσει τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τα παράλληλα μαθήματα εκτός σχολείου. Η πρόταση σχετικά με τις πανελλαδικές πρέπει να είναι υπέρ της αναβάθμισης των τελευταίων τάξεων του Λυκείου».
Παράλληλα περιλαμβάνει και 13 παρεμβάσεις:
1. Θεσμοθέτηση φορέα παρακολούθησης της υλοποίησης των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων.
2. Θεσμοθέτηση ενιαίου φορέα αξιολόγησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης - αυτοαξιολόγησης.
3. Εθνικό σύστημα διαρκούς επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
4. Νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης στελεχών εκπαίδευσης. Σύσταση Κεντρικής Δομής Υποστήριξης Εκπαιδευτικής Κοινότητας (ψήφιση το πρώτο εξάμηνο του 2017).
5. Σειρά επιμορφώσεων εκπαιδευτικών [εξ αποστάσεως ή μικτές (πρότυπο Μείζονος Επιμόρφωσης)] (ολοκλήρωση τέλη του 2019).
6. Ανασχεδιασμός του τρόπου προγραμματισμού και υλοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών.
7. Ενοποίηση συγγενών κλάδων εκπαιδευτικών. Εξορθολογισμός της διαχείρισης εκπαιδευτικού προσωπικού.
8. Αναδιαμόρφωση της ύλης σε σχέση με τα Προγράμματα Σπουδών. Ανανέωση-ριζική αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων (σταδιακά μέσα στο 2017).
9. Ενταξιακή πολιτική για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών.
10. Αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής με θεσμοθέτηση κανονισμού λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ, Τμημάτων Ενταξης, ΕΔΕΑΥ, ΚΕΔΔΥ-ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών.
11. Εφαρμογή του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου με δημιουργία υψηλής ποιότητας δικτυακής δομής στα σχολεία.
12. Επέκταση του θεσμού των βιβλιοθηκών και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σύνδεση με την τοπική κοινωνία.
13. Νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων Συλλόγου Εκπαιδευτικών, νέο πλαίσιο λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων.

Οι μόνιμοι διορισμοί ως μια... ανάμνηση

Σχολική αίθουσα
Είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 2015 υπήρχε από τη μεριά των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας εξαγγελία για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Τόσο ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης εξήγγειλαν 20-25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας αρχής γενομένης από το 2015/16.
Κατόπιν, μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, από την αρχή του 2016 ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υποσχέθηκε 20.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, που μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, το μεγαλύτερο μέρος τους θα γινόταν μέσα στο 2016 και η τελευταία δόση θα ήταν το 2018.
Τον Ιούνιο του 2016 ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι οι μόνιμοι διορισμοί δεν προφταίνουν να γίνουν μέσα στο 2016 «γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς».
Στην ίδια αυτή δήλωσή του υπόσχεται ότι «από το 2017 θα υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών».
Σήμερα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τηρεί σιγήν ιχθύος για την προοπτική μόνιμων διορισμών.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου, οι θεσμοί επικαλέστηκαν τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση που «απαγορεύει» τους διορισμούς στο Δημόσιο και ξεκαθάρισαν ότι για να πραγματοποιηθούν διορισμοί στα σχολεία πρέπει να προηγηθεί αυστηρή και εξαντλητική αξιολόγηση του υπάρχοντος διδακτικού δυναμικού, να απομακρυνθούν οι «ακατάλληλοι» από τις τάξεις και όσα κενά προκύψουν να καλυφθούν με αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου