Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Independent: Το Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη

Το Ποντίκι Web
Independent: Το Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη


Εάν αυτό που χρειαζόταν όλο κι όλο η ευρωζώνη για τη σταθεροποίησή της ήταν η αποχώρηση της Ελλάδας, αυτό θα είχε μέχρι σήμερα συμβεί. Πράγματι, διαδοχικές κρίσεις χρέους έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία, αν όχι κίνητρο, στους Γερμανούς να ωθήσουν την Αθήνα προς την έξοδο. Αντιθέτως, με μία θαυμαστή προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος έχει πληρώσει, αν και γκρινιάζοντας, και επιδοτήσει την Ελλάδα και άλλες μη ανταγωνιστικές οικονομίες του Club Mediterrannee, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, γράφει στο σημερινό κύριο άρθρο του ο Independent.

Ο συντάκτης του αναφέρεται στο σενάριο μη τήρησης των υπεσχημένων έπειτα από πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, που θα ενίσχυε το κακό όνομα της Ελλάδας ως προς την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις, ενώ σύντομα θα ακολουθούσε η έξοδος από την ευρωζώνη, συνοδευμένη από την ταχεία υποτίμηση της δραχμής, την αδυναμία εξυπηρέτησης του υπέρογκου πλέον χρέους σε ευρώ και την αναγκαστική στάση πληρωμών, αφού «κανείς πλέον δεν θα τους δανείζει. Τότε οι Έλληνες θα υποφέρουν πολύ περισσότερο από τώρα» προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Όμως, αυτή έκβαση θα ήταν καταστροφική και για την ευρωζώνη στο σύνολό της, εξαιτίας του φαινομένου της «μετάδοσης». «Πανικός, συχνά παράλογος, που εξαπλώνεται από τράπεζα σε τράπεζα, από τράπεζα σε χώρα και από χώρα σε χώρα, και κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα, με το ευρώ να πέφτει σε νέα χαμηλά σε αντίστροφο συσχετισμό με τα ποσοστά του Σύριζα στις δημοσκοπήσεις».

Συνδυάζοντας τις εξελίξεις αυτές με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που προκαλούν αναταραχή στις αγορές, ο συντάκτης αναφέρεται στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, «που έχει να δει η Ευρώπη από πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και ο οποίος καθήλωσε την Ιαπωνία σε στασιμότητα επί δύο δεκαετίες.

«Μετά την Ελλάδα, θα πέσουν τα ντόμινο -Πορτογαλία, Ισπανία και οι υπόλοιπες. Όταν θα πέσει και η Γαλλία, τότε το ευρώ δεν θα είναι παρά το νόμισμα της Γερμανίας και των δορυφόρων της και η Ευρώπη θα γλιστρήσει και πάλι προς την ύφεση».

Παρά ταύτα, πολλές κυβερνήσεις ενδεχομένως να αναλογίζονται μήπως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλώς αναπόφευκτη, «καθώς η ελληνική αντίσταση τις μεταρρυθμίσεις αποδεικνύεται μη αντιμετωπίσιμη», σύμφωνα με το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ορίσουν την τύχη τους» για να διαβάσει πίσω από τις γραμμές αυτές ότι η υπομονή των Ευρωπαίων ηγετών αρχίζει να εξαντλείται.

«...Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και οι αλυσιδωτές συνέπειές της θα ήταν τόσο δραματικές όσο ό,τι έχουμε ζήσει από του 2007 και μετά. Θα πλήξει την ανάπτυξη στην Ευρώπη και μαζί της τις πιθανότητες συνέχισης της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας. Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε τον περασμένο χρόνο ότι μία επιβράδυνση στην ευρωζώνη είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις βρετανικές οικονομικές προοπτικές, και έτσι συνεχίζει να είναι. Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, ανεξάρτητα τι μπορεί να πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου