Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ενήμερος και αδιάφορος ο Ντινόπουλος για τον αποκλεισμό 18άρηδων από τις εκλογές

Ενήμερος και αδιάφορος ο Ντινόπουλος για τον αποκλεισμό 18άρηδων από τις εκλογές

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αργύρης Ντινόπουλος γνώριζε πως θα προκύψει το ζήτημα με τους εκλογικούς καταλόγους που αφήνει έξω 100.000 «18άρηδες» - Οι υπηρεσίες του υπουργείου του είχαν υποδείξει μάλιστα και τη λύση (!), σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είχε ενημερωθεί για τον επικείμενο αποκλεισμό από τις εκλογές 100.000 νέων που συμπλήρωσαν τα 18 χρόνια.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Σβέρκος στην «Εφ.Συν.», μέσω αντιγράφου σχετικού υπηρεσιακού εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τον υπουργό, ήδη από τον Σεπτέμβριο 2014 η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος, γνώριζε πως θα προκύψει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αντί όμως να επιληφθεί του ζητήματος, το αγνόησε για άγνωστο λόγο, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον με το προαναφερθέν υπηρεσιακό έγγραφο του είχαν προταθεί αρμοδίως οι συγκεκριμένες απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιλεγμένες μηχανογραφικές παρεμβάσεις στο νέο σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική επιχειρησιακή λειτουργία από τα τέλη του 2013 και περιμένει την περαιτέρω αξιοποίησή του. Όπως μας έχει γίνει γνωστό, αυτή η ενημέρωση είχε παρασχεθεί αρμοδίως και στον προκάτοχο του Αργύρη Ντινόπουλου, Γιάννη Μιχελάκη.
Διαβάστε σχετικά:
Η διαδικασία
Οι εθνικοί εκλογικοί κατάλογοι για τις εκάστοτε εκλογές αναθεωρούνται ανά δίμηνο μέσω λογισμικού δεκαπενταετίας.
Οι δήμοι κάθε δύο μήνες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα δημοτολόγιά τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τους προχωρούν στην άντληση των καταλόγων με τους ψηφοφόρους, τις επικαιροποιούν με τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις και έπειτα με CD-ROM τις παραδίδουν «χέρι χέρι» στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται προφανώς για μια τρομερά δαπανηρή σε φόρτο εργασίας και χρονοβόρα διαδικασία.
Υπάρχει όμως και η ουσιαστική επίπτωση που προκύπτει και αφορά τους«18άρηδες», αλλά και τους ετεροδημότες, καθώς κάθε χρόνο τους δύο πρώτους μήνες δεν δίνεται από το σύστημα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους καταλόγους. Η διαδικασία οριστικοποιεί τους καταλόγους τον Δεκέμβριο, αφού έχουν παραχθεί τα προς ενημέρωση δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και έχουν παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου τον Νοέμβριο.
Αναφορικά με όσους και όσες γίνονται 18 ετών, οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν στις επικείμενες εκλογές έχουν δεδομένα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και προκύπτει «τρύπα» 100.000 νομίμως δικαιούμενων ψηφοφόρων. Όσο δε για τους ετεροδημότες, όσους δηλαδή επιλέγουν να ψηφίσουν για την εκλογική περιφέρεια που επιθυμούν από τον τόπο κατοικίας τους, ισχύει το ίδιο πρόβλημα. 
Ο Αρ. Ντινόπουλος ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε λάβει γραπτή υπηρεσιακή ενημέρωση για τα προβλήματα που θα προκύψουν αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 ενώ επίσης είχε ενημερωθεί και για την πολύ απλή διαδικασία αλλαγής του τρόπου κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων. Βάσει της διαδικασίας που προτάθηκε στον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, θα υπήρχε η δυνατότητα οι εκλογικοί κατάλογοι να οριστικοποιούνται την ίδια ημέρα που προκηρύσσονταν εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείονταν οι «18άρηδες» από τις κάλπες, ενώ οι διορίες για τους ετεροδημότες θα μετατίθεντο σε χρόνο πιο κοντά στις εκλογές. Οι δε τεχνικές λεπτομέρειες είχαν επίσης περιγραφεί στον υπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με την «Εφ,Συν.» δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να αλλάξει το σύστημα κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων, που θα επέφερε, εκτός της τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας, ελάφρυνση στον φόρτο εργασίας των δήμων, αλλά και των αρμοδίων υπαλλήλων του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών.
- See more at: http://left.gr/news/enimeros-kai-adiaforos-o-ntinopoylos-gia-ton-apokleismo-18aridon-apo-tis-ekloges#sthash.NB2yIe5V.dpuf

ΠΗΓΗ:http://left.gr/news/enimeros-kai-adiaforos-o-ntinopoylos-gia-ton-apokleismo-18aridon-apo-tis-ekloges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου