Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εκρηκτική αύξηση της ανισότητας

Εκρηκτική αύξηση της ανισότητας

ploysioi_kai_ftoxoi.jpg

Πλούσιοι και φτωχοίΤο πλουσιότερο 1%, μόλις 62 μεγιστάνες, κατέχει πλέον πλούτο όσο 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαζί ή αλλιώς το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αποκαλύπτει έκθεση της MKO που μάχεται για τη μείωση της φτώχειας
Ενας άνθρωπος πέθανε αυτές τις ημέρες και άλλοι πέντε χαροπαλεύουν στη Γαλλία γιατί αναγκάστηκαν να «δουλέψουν» σαν πειραματόζωα προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.
Για τη συμμετοχή τους στη δοκιμή του φαρμάκου τόσο ο θανών όσο και οι υπόλοιποι επρόκειτο να λάβουν από 1.900 ευρώ ο καθένας.
Στην «απέναντι όχθη», μόλις 62 μεγιστάνες κατέχουν σήμερα πλούτο όσο 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαζί ή αλλιώς το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αποκαλύπτει η Oxfam.
Συντονισμένη με το «πάρτι» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας -όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν αυτές τις ημέρες μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου- η γνωστή MKO που μάχεται για τη μείωση της φτώχειας δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή της «Μια οικονομία για το 1%».
Για το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλαδή, που συσσωρεύει πλέον σύμφωνα με την Credit Suisse περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι όλος μαζί ο υπόλοιπος κόσμος.
Η Οxfam προειδοποιεί ότι παρά τη μείωση της ακραίας φτώχειας, η οικονομική ανισότητα προσεγγίζει σήμερα νέα άκρα και είναι επιζήμια για όλους, καθώς επηρεάζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
«Αντί για μια οικονομία που λειτουργεί για την ευημερία όλων, για τις μελλοντικές γενιές και τον πλανήτη έχουμε δημιουργήσει μια οικονομία για το 1%», τονίζει.
Μεταξύ άλλων η έκθεση αποκαλύπτει ότι:
1. Την τελευταία πενταετία (2010-2015) ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκε περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια (ή 44%), από τα 1,22 τρισ. δολάρια στα 1,76 τρισ. δολάρια.
2. Αντίθετα, στην ίδια περίοδο ο πλούτος του φτωχότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,6 δισ. άνθρωποι) υποχώρησε πάνω από 1 τρισ. δολάρια ή 44%.
3. Από το 2000, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καρπωθεί μερίδιο μόλις 1% από τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πλούτου. Αντίθετα το πλουσιότερο 1% το 50% αυτής της αύξησης.
4. Στα τελευταία 25 χρόνια, η αύξηση του μέσου ετήσιου εισοδήματος του φτωχότερου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μικρότερη του 3%. Το καθημερινό εισόδημα αυτών των ανθρώπων αυξήθηκε λιγότερο από ένα… σεντ!
«Σε έναν κόσμο όπου ο ένας στους 9 ανθρώπους πέφτει για ύπνο κάθε βράδυ νηστικός δεν μπορούμε να δεχτούμε οι πιο πλούσιοι να παίρνουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ.
Η ΜΚΟ σημειώνει ότι για να μειωθεί το χάσμα απαιτείται δράση, μεταξύ άλλων:
Α. Υψηλότεροι μισθοί για τους χαμηλά αμειβόμενους.
Β. Υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.
Γ. Αλλαγή του διεθνούς συστήματος επιστημονικής έρευνας και τιμολόγησης των φαρμάκων έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση.
Δ. Ελεγχος της επιρροής των πανίσχυρων ελίτ.
Ε. Προώθηση της οικονομικής ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών.
ΣΤ. Αντιμετώπιση της φοροαποφυγής με κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων του πλανήτη, που χρησιμοποιούνται αυξανόμενα από πλούσιους και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxfam, περίπου 7,6 τρισ. δολάρια –ποσόν ίσο δηλαδή με το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Βρετανίας μαζί- βρίσκονται σήμερα «παρκαρισμένα» σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη στερώντας από τις κυβερνήσεις φόρους 190 δισ. δολαρίων ετησίως.
Εννιά στις 10 πολυεθνικές επιχειρήσεις, από το σύνολο των κορυφαίων 200 του πλανήτη που έβαλε στο μικροσκόπιό της η Oxfam, έχουν παρουσία σήμερα σε τουλάχιστον ένα φορολογικό παράδεισο του πλανήτη.
Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις αποτελούν στρατηγικούς εταίρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η φοροδιαφυγή τους στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Αλλά και για τη φτωχή Αφρική, το 30% του πλούτου των πλουσίων αυτής -περίπου 500 δισ. δολάρια- είναι «παρκαρισμένα» σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και στερεί φορολογικά έσοδα 14 δισ. δολαρίων ετησίως.
Χρήματα αρκετά για την εκπαίδευση όλων των παιδιών της Αφρικής, αλλά και τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα έσωζε τις ζωές 4 εκατομμυρίων παιδιών.
ΠΗΓΗ:http://www.efsyn.gr/arthro/ekriktiki-ayxisi-tis-anisotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου