Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Η ελληνική πεζογραφία της Μεταπολίτευσης, σε ένα βιβλίο

Μια σημαντική μελέτη του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου
Περί τους 457 Έλληνες συγγραφείς μέτρησε η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά στο ευρετήριο της μελέτης του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου «Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία 1974-2017». Κι αν το πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό βιβλίων των συγγραφέων και την αξιολόγηση τους φτάνουμε σε αρκετές χιλιάδες βιβλία συνέχισε η Ελισάβετ Κοτζιά, διερωτώμενη γιατί ο Χατζηβασιλείου δεν περιορίστηκε στους σημαντικούς συγγραφείς.
Σε μια συζήτηση απολαυστική, με λόγο διαυγή και χωρίς θεωρητικοποίηση της λογοτεχνίας οι δύο κριτικοί λογοτεχνίας παρουσίασαν στην κατάμεστη από λογοτέχνες και εκδότες αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου, τον πολύτιμο τόμο των 910 σελίδων. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις και χαιρετίστηκε από την κριτική ως βιβλίο αναφοράς.
Ένα βιβλίο άθλος, καρπός έρευνας και μελέτης του Β. Χατζηβασιλείου επί σαράντα χρόνια, όσα ασκεί την κριτική λογοτεχνίας από διάφορα έντυπα και εφημερίδες, τα τελευταία χρόνια και ως συντάκτης βιβλίου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η ιδέα του βιβλίου» εξήγησε ο συγγραφέας του τόμου «ήταν να καταγράψω κάποια φαινόμενα μιας εποχής, όπου σταδιακά το άτομο αποκόπτεται από το δημόσιο χώρο, να δώσω μεγάλο εύρος για να αποκαλύψω περισσότερες πτυχές του θέματος». Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, σίγουρα οι επόμενοι θα έχουν μια συνολική εικόνα καταγραφών (φυσικά όχι εγκυκλοπαιδική) για την αλλαγή της κοινωνίας, του τόπου και το ανάλογο της στη λογοτεχνία.
Το βιβλίο «Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία 1974-2017» στην πραγματικότητα υπερβαίνει το 1974 και τη Μεταπολίτευση, καλύπτοντας το σύνολο της μεταπολεμικής περιόδου. Η έρευνα του καλύπτει τους πεζογράφους που εμφανίστηκαν στα ελληνικά γράμματα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίοι, παραμένοντας άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα καυτά ζητήματα της πολιτικής και της Ιστορίας, έδωσαν σημαντικό μέρος του έργου τους τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κόβοντας προοδευτικά τους δεσμούς του ατόμου με τον δημόσιο χώρο.
«Έχουμε δύο γενιές λογοτεχνών που αποτυπώνουν αυτό το φαινόμενο. Και παρόλο που δεν έχω μετρήσει το εύρος της καταγραφής ξέρεις ότι έχουν μείνει πολλοί απ΄ έξω» είπε ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου με ένα μείγμα γνώσης και ενστίκτου. «Στο βιβλίο, βέβαια, υπάρχουν συγγραφείς που δεν αξιολογείς το έργο τους, απλώς παραθέτεις τίτλους βιβλίων. Τους αξιολογείς μέσα στη σιωπή σου» προσέθεσε η Ελισάβετ Κοτζιά.
πηγή :http://www.alfavita.gr/koinonia/272205_i-elliniki-pezografia-tis-metapoliteysis-se-ena-biblio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου