Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Η ευαισθησία του ΥΠΑΙΘ, οι εξετάσεις και οι τίτλοι σπουδών των ιδιωτικών σχολείων

 

Χρήστος Κάτσικας



Γίνεται αντιληπτό ότι φέτος θα προκύψει από τις Γ' Λυκείου πολλών ιδιωτικών σχολείων ένας «στρατός αρίστων» που θα μοριοδοτούνται με 1000 μόρια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και θα καταλαμβάνουν τις θέσεις μαθητών, κυρίως από δημόσια σχολεία. Το ίδιο πλέον θα συμβαίνει και με την πρόσβαση στα δημόσια ΙΕΚ, καθώς η εισαγωγή σε αυτά εξαρτάται από το βαθμό του απολυτηρίο
Μόνο ως προσχηματική και υποκριτική μπορεί να θεωρηθεί η «ευαισθησία» της Υπουργού Παιδείας στο θέμα της μη πραγματοποίησης για φέτος των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας.

Και το λέμε αυτό καθώς φαίνεται ότι το ΥΠΑΙΘ ικανοποίησε, επιτέλους, ένα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά δίκαιο αίτημα της ΟΛΜΕ, καθώς και των Ενώσεων Γονέων και των συλλογικοτήτων των μαθητών.

Ωστόσο, είναι φανερό, ότι η υποχώρηση του ΥΠΑΙΘ στο θέμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, σε ένα θέμα, δηλαδή, που είναι για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η «ιερή αγελάδα» της εκπαίδευσης (όπως το ίδιο, βέβαια, την αντιλαμβάνεται) δεν τροφοδοτήθηκε από καμιά παιδαγωγική ευαισθησία, αλλά κυρίως από μια διάθεση κατευνασμού των μαθητών και των οικογενειών τους που είναι στα «κάγκελα» με την πολιτική του υπουργείου, τόσο στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας στα σχολεία όσο και στο θέμα των συνεχών αντιεκπαιδευτικών παρεμβάσεων.

Και πως μπορεί η μη πραγματοποίηση των εσωτερικών αυτών εξετάσεων να είναι προϊόν της ευαισθησίας του υπουργείου Παιδείας όταν το ίδιο νομοθετεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και κόβει χιλιάδες θέσεις εισακτέων από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οδηγώντας τους «αποτυχόντες» στους επιχειρηματίες της γνώσης, τους κολλεγιάρχες;

Και ποια παιδαγωγική και εκπαιδευτική ευαισθησία μπορεί να έχει το υπουργείο Παιδείας όταν στη γωνία περιμένει η περίφημη Τράπεζα Θεμάτων που θα κάνει τη φοίτηση στο Λύκειο και την πρόσβαση στις Ανώτατες Σχολές ένα ακριβό σπορ μόνο για αυτούς που θα αντέχουν οικονομικά την πλήρη φροντιστηριοποίηση του Λυκείου;

Έτσι είναι τα πράγματα και μπορεί να τα δει όποιος έχει μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) δίνει στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και μια άλλη παράμετρο που μένει στο περιθώριο των συζητήσεων.

Τι ισχυρίζεται η ΟΙΕΛΕ; Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως να μη διεξαχθούν φέτος προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την έκδοση χιλιάδων αμφίβολης εγκυρότητας δήθεν άριστων τίτλων από τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς θα μετρούν μόνο οι βαθμοί των τετραμήνων. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η Υπουργός προσφέρει «ένα ακόμη δώρο στους σχολάρχες αφού με το νόμο τον οποίο ψήφισε το καλοκαίρι του 2020, τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν ως ανεξέλεγκτα "μαγαζιά" όπου πωλείται η γνώση, οι βαθμοί και οι τίτλοι σε πρόθυμους πελάτες».

Γνωρίζοντας πλέον την κατάσταση μέσα σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, όπου οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί τελούν σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε σαφή νόθευση βαθμολογιών, καθώς δεν υπάρχει κανένας δημόσιος έλεγχος της εγκυρότητας των διαδικασιών έκδοσης απολυτηρίων, ειδικά στη Γ' Γυμνασίου και στο Λύκειο, που ζητά η ΟΙΕΛΕ αλλά και πολλοί κοινωνικοί φορείς.

πηγή:https://www.efsyn.gr/node/291567

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου