Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Αγκάθια» στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

«Αγκάθια» στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

26_gavroglou.jpg

Κώστας ΓαβρόγλουEUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Δύο προβλήματα με μία σύσκεψη επιχειρεί να λύσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αλλά ενώ από τη μία πλευρά αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι προχωρά χωρίς προσκόμματα η συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την άλλη είναι δύσκολο να συγκεραστούν οι διαφορετικές αντιλήψεις για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις, οι αντιπρυτάνεις και οι κοσμήτορες των ιδρυμάτων, παρουσία του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης και τέως γ.γ. του ΥΠΕΠΘ Γιώργου Αγγελόπουλου.
Στη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας) και Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντιθέτως, υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες σε τοπικό επίπεδο. Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα, αυτό αφορά αιτήματα για ίδρυση πολλών τμημάτων σε σχολές όπως η Νομική, η Ιατρική ή παρεμφερείς σχολές δυναμικών επιστημονικών κλάδων, ωστόσο για το θέμα αυτό αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία μετά τον διάλογο.
Μεγάλο θέμα υπάρχει, όμως, σε ό,τι αφορά τη συνένωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το αντίστοιχο ΤΕΙ. Τα «αγκάθια» φαίνεται να έχουν αρκετές εκφάνσεις, της πολιτικής μη εξαιρουμένης, καθώς η νεοδημοκρατική «γραμμή» της σκληρής αντιπαράθεσης σε όλα τα επίπεδα έχει βρει έδαφος στα συγκεκριμένα ιδρύματα. Από το καλοκαίρι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης, και ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος, έχουν καταθέσει διαμετρικά αντίθετα πορίσματα επί της αρχικής πρότασης Γαβρόγλου.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν το κύριο πρόβλημα να αφορά τους καθηγητές του ΤΕΙ, οι οποίοι είναι τριπλάσιοι από αυτούς του Πανεπιστημίου, το αντίθετο δηλαδή από ό,τι συμβαίνει με άλλα ιδρύματα στα οποία λόγω μεγέθους τα ΑΕΙ απορροφούσαν τα ΤΕΙ.
Η απόφαση του υπουργείου να λύσει το ζήτημα με τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής σε αντικατάσταση της Συγκλήτου έχει βρει την κάθετη άρνηση του πανεπιστημίου.
Ας θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στο υπό εξέλιξη σχέδιο των συνενώσεων, οι καθηγητές των ΤΕΙΘ αξιολογούνται και όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια αναβάθμισης διατηρούνται σε προσωποπαγείς θέσεις, αλλά χάνουν το δικαίωμα της υποψηφιότητας για θέσεις κοσμητόρων ή και πρυτάνεων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάνω από το 70% με 80% των καθηγητών ΤΕΙ έχουν περάσει την αξιολόγηση. Αλλη εικόνα όμως έχουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τους αντίστοιχους του ΤΕΙ, και δεν είναι η καλύτερη.
Το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του θέτει θέμα διατήρησης της αυτοτέλειας του ιδρύματος, ωστόσο αυτό που υποκρύπτεται είναι κυρίως ότι επιθυμεί την αξιολόγηση να την κάνει η Πρυτανεία του. Από την άλλη, εάν συμβεί αυτό, τότε οι καθηγητές του ΤΕΙ αναμένεται να προσφύγουν στο ΣτΕ θεωρώντας ότι καταστρατηγείται η αρχή της πλειοψηφίας, αφού δεν θα είναι δυνατό να εκλέγει πρυτανεία το 1/3 των μελών ΔΕΠ, ενώ τα 2/3 δεν θα εκπροσωπούνται.
Στη σημερινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάλεσε τα εκλεγμένα όργανα, δηλαδή πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες. Μόνο που στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν δύο αντιπρυτάνεις οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί αλλά... κρατούν από τον νόμο Διαμαντοπούλου και είναι ορισμένοι από τον πρύτανη. Οι δύο αντιπρυτάνεις δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη και γι᾽ αυτό υπάρχει ξεσηκωμός ακόμη και των φοιτητών, στη βάση της λογικής ότι οι προερχόμενοι από το ΤΕΙ είναι «δευτεροκλασάτοι».
Εχει ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός ότι σε επίπεδο τοπικών φορέων το κλίμα είναι θετικό καθώς οι Δήμοι Κοζάνης και Γρεβενών αλλά και τα Επιμελητήρια κινούνται θετικά στην προοπτική της συνένωσης.
Απόφαση του υπουργού Παιδείας είναι να θέσει το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση ήδη από αυτή την εβδομάδακαι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα – αν και πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν να προχωρά η νομοθέτηση οριστικά τον Ιανουάριο.
πηγή:http://www.efsyn.gr/arthro/agkathia-sto-panepistimio-dyt-makedonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου