Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Τα ιδιωτικά σχολεία που «έκοψαν» τη γιορτή του Πολυτεχνείου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος ότι σε υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που δεν γιόρτασαν σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα παραβιάζοντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΙΕΛΕ αυτά τα σχολεία είναι τα εξής:
  • Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα-Σάββα
  • Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου
  • Εκπαιδευτήρια Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου
  • Παιδαγωγική Πειραιά
  • Λακωνική Σχολή –Εκπαιδευτήρια Μαγκλάρα
  • Παλλάδιο
  • Εκπαιδευτήρια Δούκα
  • Εκπαιδευτήρια Καίσαρη
  • Ιόνιος
  • Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου
  • Εκπαιδευτήρια Τσιαμούλη
  • Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου
  • Εράσμειος
  • Παιδικό Πολυτεχνείο (Χαλάνδρι)
Η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε άμεσα με έγγραφό του από όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ενημερώσουν ποια ιδιωτικά σχολεία παραβίασαν τη νομοθεσία και παραχάραξαν τη συλλογική μνήμη και την ιστορική αλήθεια υποβαθμίζοντας, ή και απαγορεύοντας τη διεξαγωγή επετειακών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.
Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο που έστειλε από τα μέσα της εβδομάδας το υπουργείο παρείχε σαφή ενημέρωση προς όλους, μεταξύ των οποίων και όλες ιδιωτικές σχολικές μονάδες, για το τι ίσχυε όσον αφορά στον εορτασμό της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ
Με αφορμή το ζήτημα, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, στην οποία ανέφερε:
«Η απόφαση μιας ομάδας ιδιωτικών σχολείων να υποβαθμίσει εσκεμμένα (είτε απαγορεύοντας πλήρως την διεξαγωγή επετειακών εκδηλώσεων, είτε «στριμώχνοντάς» τις την  τελευταία ώρα του προγράμματος, ενώ όλη την υπόλοιπη ημέρα διεξάγονται μαθήματα κανονικά), όπως προκύπτει άλλωστε και από την προκλητική ανακοίνωση του Συνδέσμου των Σχολαρχών στην οποία οι εκδηλώσεις στα σχολεία αποκαλούνται ως «ιδεολογικός καταναγκασμός μαθητών» και «χάσιμο μαθητικού χρόνου», είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όχι μόνο από εκπαιδευτικής αλλά και από πολιτικής άποψης. Προκύπτει όμως, μείζον ζήτημα από τη στήριξη που παρείχε στην πρωτοβουλία αυτή κάποιων σχολαρχών από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής και απολογητής της Χούντας Γιάννης Λαγός.
Η διείσδυση της φασιστικής ιδεολογίας στον ευρωπαϊκό χώρο είναι καταγεγραμμένη. Για το λόγο αυτό είναι πιο επιτακτική από ποτέ η διάδοση του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της καθολικής αντίστασης του ελληνικού λαού στο φασισμό. Ο ηρωικός αγώνας της νέας γενιάς του ’73 αποτελεί κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές ισότιμα με τις άλλες ιστορικές επετείους.
Κάποιοι, ορμώμενοι από ακραίες ιδεοληπτικές εμμονές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προσπαθούν να παραχαράξουν τη σύγχρονη ιστορία. Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία σε χώρους προαγωγής μιας ιδιότυπης ιδεολογικής καθαρότητας. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός, άλλωστε, από την πρωτοφανή αντίδραση του Συνδέσμου στη δική σας νομοθετική πρωτοβουλία για ισότιμη εγγραφή μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες στα ιδιωτικά σχολεία.
Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βάσει Συντάγματος παρέχουν δημόσιο αγαθό και υπόκεινται στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο εποπτείας που διέπει και τα δημόσια σχολεία. Επομένως, είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών αντιλήψεων, ή των εμμονών των ιδιοκτητών τους, το αναλυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται για όλους. Η σημερινή«ανταρσία» κάποιων ιδιωτικών σχολείων σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεν αποτελεί απλώς παραβίαση μιας εγκυκλίου, αλλά είναι απειλή απέναντι στη συλλογική μας μνήμη, στα δημόσια αγαθά και στη Δημοκρατία. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι παραβάτες των νόμων και οι νοσταλγοί ενός ολοκληρωτικού παρελθόντος θα παταχθούν παραδειγματικά.»
Πηγή:https://tvxs.gr/news/ellada/ayta-einai-ta-idiotika-sxoleia-poy-ekopsan-ti-giorti-toy-polytexneioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου