Διαλεκτή Αγγελή
Σε αντικατάσταση των Διευθυντών Σχολείων από προσωρινά στελέχη προχωρά η υπουργός Παιδείας, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η Νίκη Κεραμέως αντιλαμβανόμενη την «καυτή» σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες, αποφάσισε να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά άτομα της αρεσκείας της ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ανεμπόδιστα μέτρα με τα οποία ο εκπαιδευτικός κόσμος διαφωνεί.
Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται την προκειμένη στιγμή, καθώς η παράταση της θητείας των τωρινών στελεχών έχει λήξει και με την πρόφαση ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ ως προς το μέρος της μυστικής ψηφοφορίας, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Και ενώ η υπουργός είχε τον χρόνο να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο και να ορίσει τα εκείνα τα κριτήρια που κρίνει κατάλληλα προκειμένου να επιλεγούν τα νέα στελέχη εκπαίδευσης, εντούτοις προχωρά στην πλέον απροσχημάτιστα προσχηματική διαδικασία της τοποθέτησης προσωρινών στελεχών μέσω υποκειμενικών κρίσεων, χωρίς τη διασφάλιση των μορίων και μάλιστα από διορισμένο Συμβούλιο Επιλογής.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Η τροπολογία προβλέπει τα ίδια και για τη σύσταση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας (ΠΥΣΠΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ).
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αρκούσε μια απλή κίνηση κι αυτή έγινε με την κατάθεση της τροπολογίας για την παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τον διορισμό νέων, για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό που ήταν πάντα· ένα κόμμα γαντζωμένο με νύχια και δόντια στην εξουσία. Ενας μηχανισμός εξουσίας με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τον αυταρχισμό, την αναξιοκρατία και τον νεποτισμό. Μεσούντος του θέρους και μόλις ένα μήνα μετά τη δική της απόφαση για παράταση της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση εισάγει εξαίφνης τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση των διευθυντών εκπαίδευσης με εντελώς αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες. [...] Ακύρωσε τη νομοθετημένη αξιοκρατική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4547/2018 με Συμβούλια Κρίσης, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και προχωρά σε μια διαδικασία διορισμού χωρίς κριτήρια, χωρίς μοριοδότηση, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, μέσω ενός Συμβουλίου Επιλογής πλήρως ελεγχόμενου από το υπουργείο Παιδείας και με αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών».
Στήριξη από ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Τη νομοθετική πρόταση της Νίκης Κεραμέως στηρίζει και η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, η οποία αφιέρωσε μία ολόκληρη ερώτηση στη Βουλή για να κρίνει αρνητικά τον τρόπο επιλογής των στελεχών που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η αυθαίρετη επιλογή και ο διορισμός τον Απρίλιο του 2015 των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, καθώς και τα χαρακτηριστικά τα οποία πρόβαλαν ως στοιχεία υπεροχής τους, δηλαδή ότι προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο, έχοντας ως “περγαμηνές” την άρνησή τους στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, δεν τους εμπόδισαν να αξιολογήσουν και να επιλέξουν στελέχη εκπαίδευσης των Περιφερειών ευθύνης τους.
Παρότι η θητεία τους είχε λήξει επανατοποθετήθηκαν χωρίς τη Διαπιστωτική Πράξη που απαιτείτο από τον τότε Υπουργό κ. Γαβρόλγου, ώστε να αναλάβουν το “έργο των εκκαθαρίσεων”» αναφέρει η τομεάρχης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορώντας πρώην περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης για μη συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να ελέγξει νευραλγικά πόστα της εκπαίδευσης με αυτόν τον τρόπο. Θυμίζουμε το 2004, όταν η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία για τις θέσεις των δεκατριών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της περιόδου («ΝΕΑ» 2.9.2004) φέρεται να είπε ότι «δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για τις επιλογές της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου