Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Κανιβαλιστικές διαθέσεις

Κανιβαλιστικές διαθέσεις


Δεν είναι η πρώτη απόπειρα διάλυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Φαίνεται όμως να είναι η πιο αποφασιστική. Αλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει ήδη τις κανιβαλιστικές διαθέσεις της.
Στόχος, η επαναφορά του πλαισίου που προσδιόρισε ο περιβόητος νόμος Αρβανιτόπουλου με τον οποίο, το 2014, καταργήθηκαν δύο βασικές δικλίδες ασφαλείας στον χώρο: η υποχρεωτική έγκριση οποιασδήποτε μεταβολής από τον (οικείο) διευθυντή Εκπαίδευσης αλλά και η θεσμική εποπτεία από το υπουργείο Παιδείας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι ιδιοκτήτες των σχολείων α) να προβαίνουν σε αναιτιολόγητες απολύσεις αφού δεν προβλεπόταν κανένας έλεγχος νομιμότητας και ακόμα περισσότερο καταχρηστικότητας των όρων εργασίας, β) να διαμορφώνουν κατά βούληση το καθεστώς των συμβάσεων με τους εκπαιδευτικούς (εξ ου και το φαινόμενο των 7μηνων και 8μηνων συμβάσεων με την απόλυση των εκπαιδευτικών το καλοκαίρι και την επαναπρόσληψή τους, συνήθως με χειρότερους όρους, τον Σεπτέμβριο, γ) να διευρύνουν το ωράριο για τις απογευματινές δράσεις, χωρίς αύξηση αποδοχών (βλ. υπερωρίες).
Ετσι αποδομήθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα απαξιώθηκε η έννοια του λειτουργήματος και ο χαρακτηρισμός της παρεχόμενης παιδείας ως κοινωνικού αγαθού. Κατά παράβαση του Συντάγματος, φυσικά, που αναφέρεται στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας.
Είχαν προηγηθεί: το 2012, η αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την ένταξή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο με ιδιαιτέρως μειωμένες αποδοχές και το 2013 η υπογραφή τής από το 2012 πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία καταργήθηκαν όλες οι νομοθετικές εγγυήσεις που ρύθμιζαν την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών σχολείων και τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αυτομάτως μεταφέρθηκε η σχετική αρμοδιότητα στο υπουργείο Εργασίας και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν στο τότε νέο μνημονιακό Εργατικό Δίκαιο.
Η προσφυγή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στο ΣτΕ το 2013 οδήγησε στην απόφαση αναστολής της σχετικής απόφασης.
Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε όλες τις διατάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα, η αντεπίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. ξεκινά. Μαζί και ο αγώνας των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου