Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Οι Μάγιας και οι REM

Οι Μάγιας και οι REM

thumb
Της Βάλιας Μπαζού
Τι κοινό μπορεί να έχει ένας λαός που εξαφανίστηκε, κατ' άλλους απλώς «την έκανε» συνειδητά από τούτο τον μάταιο κόσμο, γύρω στο 900 μ.Χ., με ένα σπου­δαίο συγκρότημα, τους REM, που ανα­κοίνωσε τη διάλυσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο;
Μια γρήγορη και αυθαίρετη σύνδε­ση μας πηγαίνει πίσω στο 1987. Εκείνο το σωτήριο έτος που ο Χοσέ Αργκέλες, Αμερικανός ιστο­ρικός τέχνης, έγραψε πρώτος απ' όλους ότι, σύμφωνα με τις περίφημες «προφητείες των Μάγιας», το τέλος του κόσμου έρχεται το 2012.
Και εκείνη την ίδια χρο­νιά, το 1987, οι ΡΕΜ συνέ­θεσαν ένα από τα κορυ­φαία τραγού­δια τους με τίτ­λο «It’s the end of the world as we know it» («Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε»). Δεν ξέρω εάν η χρονιά είναι τυχαία ή εάν οι ΡΕΜ επηρεάστηκαν από τον πάταγο που έκαναν τότε οι θεωρίες καταστροφολογί­ας του Αργκέλες. Άλλωστε, δεν έχει καμιά σημασία. Γιατί το μόνο σίγουρο, το από­λυτο δεδομένο είναι ότι αρχίσαμε να δια­νύουμε το 2012 και γενικώς και ειδικώς δεν αισθανόμαστε και πολύ καλά. Δεν ξέ­ρω εάν αυτήν τη χρονιά και συγκεκριμέ­να στις 21 Δεκεμβρίου, που, σύμφωνα με τους Μάγιας, ολοκληρώνεται ένας «Με­γάλος Κύκλος», θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. Δεν ξέρω εάν οι θεοί των Μάγιας, που όσες φορές προσπάθησαν να δημιουργή­σουν τον Κό­σμο απέτυχαν επειδή το μοντέλο τους βγήκε προβληματικό, αποφασί­σουν να καταστρέψουν και αυτό το αποτέλεσμα του αποτυχημένου πειράματος. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι το μο­ντέλο είναι όντως προβληματικό και ότι ο κόσμος μας, όπως τον ξέραμε, έχει αρ­χίσει και ξεθωριάζει. Σταθερές ετών δεν υπάρχουν πια. Κατακτήσεις χρόνων διε­γράφησαν με μια μολυβιά. Ό,τι θεωρού­σαμε λίγο ή πολύ δεδομένο, αμφισβητεί­ται βίαια και ξαφνικά. Λες και αλλάζουμε δέρμα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε εάν θα αντικατασταθεί από νέο. Λες και το κοντέρ γυρίζει ανάποδα και πάει να μηδενίσει, χωρίς να γνωρί­ζουμε εάν θα υπάρξει νέα εκκίνηση σε χρόνο που θα μας αφορά.
Και κάπως έτσι, συνδέοντας ο καθένας τις «λεπτομέρειες» της ζωής του, συνδέ­οντας τις τελείες για να προβάλει η νέα εικόνα της καθημερινότητας του, αρχί­ζει και πιστεύει ότι οι προφητείες των Μάγιας δεν είναι τελείως στο κενό. Αλλά, πάλι, κάπως έτσι αποφασί­ζεις να αντιδράσεις και ανεβάζεις την ένταση, ακούς στη διαπασών τους ΡΕΜ... «It’s the end of the world as we know it and Ι feel fine» («Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε και αισθάνο­μαι καλά»). Καλό 2012, καλές αναγνώ­σεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου