Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πολιτικά παιχνίδια με το ωράριο στην πλάτη των εκπαιδευτικών

Πολιτικά παιχνίδια με το ωράριο στην πλάτη των εκπαιδευτικών


Μέσα στο Σαββατοκύριακο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να καρπωθούν τη «βελτίωση» της τροπολογίας που προβλέπει εξομοίωση του μέτρου για όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ. και της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία

Της Αννας Ανδριτσάκη

Δεν πρόλαβε ν’ αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών) και άρχισαν τα πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη των εκπαιδευτικών.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έκαναν αγώνα δρόμου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να καρπωθούν τη βελτίωση της τροπολογίας με την πρόταση εξομοίωσης του μέτρου για όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας (από δύο ώρες εβδομαδιαίως ανέβαινε στις τέσσερις ώρες για εκείνους με 20 και άνω χρόνια) θέλοντας φυσικά παράλληλα να κατευνάσουν και τις σκληρές αντιδράσεις του κλάδου. Πρόλαβαν μάλιστα και να καταθέσουν τη σχετική διόρθωση. «Η κυβέρνηση τράβηξε τη σκανδάλη» δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί και παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις μάχης που έχουν πάρει επιμένοντας στην προαναγγελία κινητοποιήσεων ακόμα και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών.

Δραματική μείωση δαπανών

Η αύξηση του ωραρίου είναι μόνο η σταγόνα με την οποία «ξεχείλισε το ποτήρι» όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή την επομένη της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές αν ψηφιστούν τα μέτρα. Ολα τα μέτρα.

Τόσο αυτά που «διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών» (αύξηση ωραρίου, υποχρεωτικές μεταθέσεις, αξιολόγηση-τιμωρία που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις, νέο πειθαρχικό δίκαιο, αυτοδίκαιη αργία) όσο και τα νέα μέτρα που αφορούν τη δραματική μείωση των δαπανών η οποία θα φτάσει στη μείωση κατά 47% των δαπανών το 2016 σε σχέση με το 2009, νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων κ.λπ.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των μέτρων «θα έχει δραματικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία» τονίζει η ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας: «Την περίοδο την επέλεξε το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση και όχι οι εκπαιδευτικοί. Για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας».

Την ίδια μέρα, αργότερα, στελέχη του υπουργείου άρχισαν να διαβεβαιώνουν ότι το μέτρο θα είναι οριζόντιο και δεν θα αυξηθεί σε τέσσερις ώρες το ωράριο σε όσους έχουν προϋπηρεσία 20-35 χρόνων, όπως προέκυπτε από το κείμενο καθώς προέβλεπε διδασκαλία 20 ωρών εβδομαδιαίως για εκπαιδευτικούς με 12ετη και άνω θητεία, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των παλαιοτέρων, οι οποίοι ωστόσο εργάζονται 16 ώρες εβδομαδιαίως. Ωστόσο καμία αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν ο διαχωρισμός. Ακολούθησαν διαρροές ακόμα και από συνδικαλιστικούς κύκλους και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι καταβάλλεται προσπάθεια για διόρθωση της ρύθμισης.

Το Σάββατο το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα βήμα παραπάνω. Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι «ανέλαβε πρωτοβουλία και έπειτα από συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό και θα αποσαφηνιστεί νομοθετικά ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ίση αύξηση ωραρίου». Παρουσίαζε δε, και τη διατύπωση που εντυπωσιακά γρήγορα είχε βρεθεί. Αναφερόταν επί λέξει: «Για το σκοπό αυτό προστίθεται στην επίμαχη ρύθμιση εδάφιο σύμφωνα με το οποίο “Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 48 ν. 2413/1996 [σ.σ. που καθιερώνει μείωση δύο ωρών για όσους συμπληρώνουν εικοσαετή υπηρεσία] διατηρείται σε ισχύ».

Αυτή η διόρθωση, εν τέλει, πήρε τη μορφή προσθήκης στην τροπολογία. Μαζί και μία ακόμα ρύθμιση με την οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση συμπλήρωσης ωραρίου οι ειδικότητες στα ιδιωτικά σχολεία και συγκεκριμένα όσοι έχουν προσληφθεί ή προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης έως και δώδεκα (12) ώρες για τους οποίους ισχύουν «τα οριζόμενα στις οικείες συμβάσεις».

Οι εκπαιδευτικοί δεν μασάνε το χρυσωμένο χάπι. Χθες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ η ΟΛΜΕ έχει προαναγγείλει τη συμμετοχή της στις συγκεντρώσεις της 1ης Μαΐου. Παράλληλα συντονίζονται ώστε να αρχίσουν οι γενικές συνελεύσεις με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τις μορφές των κινητοποιήσεων.

* Εν τω μεταξύ στη Βουλή υπήρξε σκληρή η αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της Ν.Δ. και της αντιπολίτευσης. Ο έμπιστος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης δήλωσε με έμφαση: «Δεν θα υπαγορεύουν οι εκπαιδευτικοί πως θα νομοθετούμε για την εκπαίδευση. Θα τους ακούμε, αλλά δεν θα εισακούμε όλες τις απαιτήσεις τους».

Απαντώντας δε στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, προχώρησε σε συνολική κριτική του χώρου μιλώντας για «άθροισμα συντεχνιακών συμφερόντων» όταν ακούγεται μόνο η άποψη των εκπαιδευτικών, για χάσιμο μαθημάτων εξαιτίας των γενικών συνελεύσεων καθηγητών εν ώρα μαθήματος, για διάλυση του σχολείου (εκδρομές, εκδηλώσεις, επισκέψεις, συνελεύσεις) πριν από το Πάσχα κ.ά.

Η κ. Φωτίου, υπεραμυνόμενη των εκπαιδευτικών, σε ό,τι αφορά την αύξηση ωραρίου είπε ότι η χώρα μας ακολουθεί τον μέσο όρο της Ευρώπης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μία ωρα διδασκαλίας αντιστοιχεί σε τρεις του δημοσίου υπαλλήλου. Μίλησε ακόμα για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση και ουσιαστικά «θεσμοθετούν τα αιτήματα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων», ενώ η αύξηση του ωραρίου στην ιδιωτική εκπαίδευση «θα οδηγήσει σε 25% έως 30% απολύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου