Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Επιστημονική Εκδήλωση της ΔΟΕ με θέμα την Αξιολόγηση και τις Νέες Πειθαρχικές Διατάξεις (ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ Γ. ΓΑΠΚΙΑΔΗ)

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013


Επιστημονική Εκδήλωση της ΔΟΕ με θέμα την Αξιολόγηση και τις Νέες Πειθαρχικές Διατάξεις


Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η Επιστημονική Εκδήλωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για την Αξιολόγηση και τις Νέες Πειθαρχικές Διατάξεις. Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα σημεία, κατά την προσωπική μου άποψη, των ομιλητών της εκδήλωσης έχω να σας επισημάνω τα εξής:

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μαντάς Κομνηνός στην εισηγητική του ομιλία τόνισε ότι ο κλάδος γυρνάει πλέον σε εποχές επιθεωρητισμού και ότι είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά η ενότητα του κλάδου.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου κ. Χουλιάρα Θεοδώρα στάθηκε ιδιαίτερα στις αυξανόμενες με ραγδαίο ρυθμό καταγγελίες εναντίον συναδέλφων και στο γεγονός ότι ο συνδικαλισμός κάλυψε στον παρελθόν περιπτώσεις  με πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα.

Ο κ. Ρέμελης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Νομικής και Πρύτανης του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης, επεσήμανε:

·        Η οικονομική κρίση ανέδειξε παθογένειες και δεδομένου ότι δεν υπάρχει ορατό τέλος στην κρίση αυτή ο κλάδος πρέπει να δώσει βαρύτητα σε θέματα δικαίου.

·        Οι νόμοι στην Ελλάδα είναι επιτηδευμένα ασαφείς για να γίνεται παράκαμψη και να δίνεται το περιθώριο στον κομματικό στρατό να νομίζει ότι νομοθετεί αυτός. Επίσης, η νομοθετική εξουσία με τον τρόπο αυτό πηγαίνει στη διοικητική-εκτελεστική εξουσία καθώς και στη δικαστική. Ο δικαστής ερμηνεύει όπως αυτός θέλει τους νόμους.

·        Η αναδρομικότητα που προβλέπεται στις πειθαρχικές διατάξεις είναι αντίθετη με το άρθρο 7 παρ. 1 του συντάγματος που απαγορεύει την αναδρομική ισχύ στις ποινές. Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό θεωρούν ότι η αργία δεν είναι ποινή. Αυτό βέβαια γίνεται στο δημόσιο ενώ στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπονται σαν πειθαρχικές ποινές.

·        Η  «ανάρμοστη συμπεριφορά» είναι μια χοάνη που τα χωράει όλα. Είναι καθαρά υποκειμενικό τι  θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά και επαφίεται στη δικαστική κρίση-δικαστικό φίλτρο του εκάστοτε δικαστή. Είναι μια δραματική οπισθοδρόμηση του νομικού μας πολιτισμού και ξαναγυρνάμε στην εποχή που η βούληση του ηγεμόνα ήταν ο υπέρτατος νόμος του κράτους.

Η κ. Τσίπρα Μαρία, Δικηγόρος – Εργατολόγος τοποθετήθηκε ως εξής:

·        Καταρρέουν πρότυπα και αξίες που πιστεύαμε ότι δεν μπορεί κανείς να τα ακουμπήσει.

·        Το ποσοστό της δημόσιας απασχόλησης στην Ελλάδα είναι 12% ενώ το αντίστοιχο της Σουηδίας είναι 22%.

·        Το κόστος μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολύ μικρό.

·        Η αξιολόγηση ξεκινά από την ανάγκη να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλους του 2013 και συνολικά 150.000 μέχρι τέλους του 2016. Η αξιολόγηση τρομάζει γιατί είναι αξιολόγηση απολύσεων.

·        Δεν υπάρχει ερμηνεία του ποιος είναι επίορκος στο δίκαιό μας.

·        Στο Συμβούλιο Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η πρώτη προσυνταξιοδοτική  διαθεσιμότητα. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορείς να κάνεις αναδιάρθρωση στο δημόσιο τομέα χωρίς προηγουμένως  να έχεις μεριμνήσει ώστε αυτή να είναι σε όφελος του πολίτη.

·        Σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ελλάδα, είναι από πριν γνωστά τα κριτήρια της αξιολόγησης. Η εκπαίδευση έχει στόχο να παράγει ανθρώπους με παιδεία και μόρφωση και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να υπάρξουν μετρήσιμα κριτήρια.

·        Οι εισαγγελείς παραπέμπουν σε δίκη στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πειθαρχικά παραπτώματα για να μην πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη. Με τον τρόπο αυτό αυτόματα ο υπάλληλος τίθεται σε αργία.

·        Ζούμε εδώ και τρία χρόνια με εγκυκλίους οι οποίες προβλέπουν διαφορετικά πράγματα από το νόμο.

Ο κ. Ηλιόπουλος Ηλίας, Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ τόνισε:

·        Το πνευματικό κομμάτι της πατρίδας μας δεν έχει πάρει θέση για τα προβλήματα του λαού.

·        Είναι μύθος οι αριθμοί που αναφέρονται για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στο Επικουρικό Ταμείο (υποχρεωτική η εγγραφή) είναι εγγεγραμμένοι 390.000 υπάλληλοι.

·        Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τις οποίες ψηφίζουν συνέχεια καταργούν στην πραγματικότητα την ίδια τη Βουλή.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω τίποτε (μόνο την Αυτόνομη Παρέμβαση δεν άκουσα) για τις θέσεις των παρατάξεων. Η ίδια ξύλινη γλώσσα, το ίδιο στομφώδες ύφος. Το μείζον ζήτημα ήταν αν ο Σταύρος Πετράκης (Γενικός Γραμματέας της ΔΟΕ) ανέβασε σε ιστοσελίδα (φέρει το όνομα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας χωρίς απόφαση του Δ.Σ.)  βίντεο με τη Γ. Γ. του Κ.Κ.Ε. το οποίο είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής. Τα παιδία παίζει…

Με τιμή

Γαπκιάδης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου