Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Diana Krall -Live in Athens

Diana Krall -Live in Athens
Η αισθαντική Καναδή παγκόσμια σταρ στο Ηρώδειο

«Νομίζω ότι αυτός ο αρχαίος χώρος είναι μαγικός και τέλειος για τα τραγούδια μου», δήλωσε η πιανίστρια, στιχουργός και συνθέτρια της τζάζ – και σύζυγος του Ελβις Κοστέλο. Το φανατικό ελληνικό κοινό της την περιμένει

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

getF34vileΣε ένα πρόσφατο βίντεο μέσω του οποίου στέλνει σύντομο μήνυμα στους Ελληνες θαυμαστές της, η Νταϊάνα Κραλ λέει ότι έχει να έρθει έξι χρόνια στην Ελλάδα. Και πως ανυπομονεί να βρεθεί και πάλι την 1η Ιουλίου στο Ηρώδειο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, δεν θυμάται καλά η Καναδή τραγουδίστρια. Μπορεί και να το έχει διαγράψει από τη μνήμη της. Επαιξε ξανά πριν από δύο καλοκαίρια στη… Μαλακάσα σε μία συναυλία εντελώς αποτυχία, αφού μάζεψε διακόσια άτομα όλα κι όλα. Εφταιγε η τραγουδίστρια; Οχι βέβαια, κρίνοντας και από την προπώληση τώρα για το Ηρώδειο, που πηγαίνει πολύ καλά – σπεύσατε επομένως όσοι ενδιαφέρεστε, μην μείνετε απ” έξω χωρίς λόγο. Είναι διαφορετικό, όμως, να βλέπεις την Νταϊάνα Κραλ στα χωράφια και διαφορετικά στο Ηρώδειο. Τις τραγουδίστριες κλάσης τις προσέχεις λίγο περισσότερο.

Και το Ηρώδειο ως χώρος συναυλίας για την όμορφη Κραλ φαντάζει ιδανικός. «Χαίρομαι πολύ που θα παίξω σε αυτόν τον αρχαίο χώρο, είναι μαγικός, νομίζω πως είναι τέλειος για τα τραγούδια μου», δήλωνε στο συγκεκριμένο βίντεο. Οντως η μουσική της ταιριάζει εκεί. Τζαζ υψηλής αισθητικής από μια πιανίστρια, στιχουργό και συνθέτρια, πραγματικά ξεχωριστή. Ομορφη και ταλαντούχα. Την είχαμε δει πάλι στο Ηρώδειο και ήταν έγκυος, τότε. Είναι παντρεμένη με τον Ελβις Κοστέλο – ο γάμος έγινε στο σπίτι του Ελτον Τζον στο Λονδίνο. Εχουν συνεργαστεί και οι δυο τους κάποιες φορές -λογικό-, με τον Ελβις να της γράφει στίχους και μουσική στο άλμπουμ της «The Girl In The Other Room». Την 1η Ιουλίου που θα παίξει σ” εμάς είναι και η «Canadian Day», γιορτάζει ο Καναδάς. «Είμαι πολύ καλά ενημερωμένη για τις δύσκολες στιγμές που περνάτε. Αλλά παραμένετε φημισμένοι για τη φιλοξενία σας, την αγάπη σας για τη ζωή και φυσικά για τη μουσική», προσθέτει. Και η ίδια αγαπάει τη ζωή πολύ και αποτελεί ενεργό μέλος του οργανισμού Multiple Myeloma Research Foundation. Εχει χάσει άλλωστε τη μητέρα της από λευχαιμία, όπως και δύο στενούς της συνεργάτες από την ίδια ασθένεια.

Τζαζ είναι κατά βάση η Νταϊάνα Κραλ αλλά όχι για… ειδικούς και φανατικούς, μια και απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Οι συνεργασίες της με μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως ο Τόνι Μπένετ και ο Τζόνι Μάντελ, την έκαναν γνωστή σε κοινό που δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με την τζαζ. Το 1993 πραγματοποίησε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το άλμπουμ «Stepping out», αλλά η αναγνώριση ήρθε με το τρίτο της άλμπουμ, το «All For You: A Dedication To The Nat King Cole Trio», που έμεινε για 70 εβδομάδες στα jazz charts του Billboard. Η Κραλ είναι από τις πιο επιτυχημένες τζαζ τραγουδίστριες, με οχτώ άλμπουμ της να ανεβαίνουν κατευθείαν στην κορυφή του jazz chart του Billboard. Μετράει 15 εκατομμύρια δίσκους σε πωλήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, καθώς και δύο βραβεία Grammy.

Με το τελευταίο της άλμπουμ «Glad Rag Doll» πηγαίνει πολύ πίσω, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, στις ρίζες των μπλουζ. Κι έξυπνα πήρε τον T Bone Burnett στην παραγωγή, που είναι μάγος της κονσόλας και απόλυτα ταιριαστός για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δικά της είναι τα κομμάτια ως επί το πλείστον, δεν είναι διασκευές, είναι τζαζ, σουίνγκ, λίγο κάντρι-φολκ, μπλουζ κ.ά. Είναι και η φωνή της πολύ… κόζι, βελούδινη κατ” άλλους, προβλέπεται μία αισθαντική βραδιά με συγκίνηση. Eννοείται φυσικά πως θα παίξει και το «The Look of Love». Η διασκευή της στο πασίγνωστο κομμάτι της Ντάστι Σπρίνγκφιλντ είναι από τις πιο εμπνευσμένες που έχουν γίνει ποτέ. Οσοι δεν γνωρίζετε πολύ καλά την Νταϊάνα Κραλ και πόσο ωραία ακούγεται στις ζωντανές εμφανίσεις της, αναζητήστε το «Diana Krall – Live in Paris», ένα παλιότερο live της από το Paris Olympia. Αν και πλέον είναι πολύ πιο… ώριμη και… καλύτερη.

d.kanellopoulos@efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου