09:59 | 11 Ιουν. 2014
Η κυβέρνηση εμφανίζει αρρυθμίες πριν καν οι νέοι υπουργοί τακτοποιήσουν τα συρτάρια του γραφείου τους. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, μία δύσκολη συνομιλία σε σχέση με τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ, το οκτάμηνο της οποίας λήγει για περίπου 1200 διοικητικούς υπαλλήλους την Παρασκευή. Είναι αυτός ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο γίνεται τριήμερη απεργία από σήμερα στα πανεπιστήμια. Το πρωί της Τετάρτης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον Real Fm, είπε ότι αυτό το θέμα μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει λυθεί και πως μίλησε το πρωί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Διέψευσε πως υπάρχει διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος φέρεται να ζήτησε να μην απολυθεί κανείς και ο κ. Μητσοτάκης του θύμισε ποιες είναι οι μνημονιακές δεσμεύσεις στον τομέα ευθύνης του, ότι δηλαδή θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου περίπου οι μισοί από τους "διαθέσιμους" διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Και οι δύο φέρονται αμετακίνητοι στη θέση τους και έχει σημασία ποια στάση θα κρατήσουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που από χθες επιδίδονται σε παροχολογία έχοντας ξεχάσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, που όμως δεν τα έχουν ξεχάσει οι πιστωτές.
Μητσοτάκης και Λοβέρδος εκλέγονται και οι δύο στη Β Αθήνας. Ο υπουργός Παιδείας ως υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου ήταν ακραιφνώς μνημονιακός, αλλά τώρα δείχνει διαθέσεις για φιλολαϊκή στροφή, που, το πιθανότερο, συνδέεται και με την εκλογική αγωνία για τις επόμενες κάλπες. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι προέρχομενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί και υφυπουργοί δεν δείχνουν διάθεση ανάληψης πολιτικού κόστους, αλλά αντίθετα για βελτίωση της θέσης της δικής τους και του κόμματός τους.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στις πρωινές της συνεντεύξεις υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν χωρίζεται σε μεταρρυθμιστές και αντιμεταρρυθμιστές, αλλά η γραμμή είναι ενιαία. Την ίδια ώρα, τόνισε (στον ΑΝΤ1) ότι "το ΔΝΤ ζει σε έναν δικό του οικονομικό κόσμο" απορρίπτοντας επί της ουσίας το περιεχόμενο της έκθεσής του που αναφέρεται σε νέα μέτρα λιτότητας και σε οδυνηρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Από τη μέρα της ορκωμοσίας φάνηκε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως βασική στόχευση τον κατευνασμό των ψηφοφόρων. Η νέα υφυπουργός Υγείας Κ. Παπακώστα άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αρμονικής συνεργασίες με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας. Είναι γνωστό ότι ο Γεωργιάδης τα είχε σπάσει με γιατρούς και φαρμακοποιούς και είναι ενδεικτικό ότι έκανε χθες ένα tweet με τις δηλώσεις της κα Παπακώστα, χωρίς κάποιο σχόλιο.
Το πιο εύγλωττο σχόλιό του ήταν η άρνησή του να αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, παρόλο ο πρωθυπουργός το ήθελε πολύ, όπως αποκάλυψε χθες ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας, ο οποίος κατευθύνεται προς την ΤτΕ. Αλλά και ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος, αναφερόμενος απαξιωτικά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έστειλε το μήνυμα ότι δεν τον δεσμεύει η λογική Χατζηδάκη, ο οποίος "πλήρωσε" την επιμονή του στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έκβαση του πρώτου θερμού επεισοδίου στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Α. Λοβέρδου, το οποίο για την ώρα εξελίσσεται στο παρασκήνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου