Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Το νέο μνημόνιο τραντάζει το πολιτικό σύστημα

Το νέο μνημόνιο τραντάζει το πολιτικό σύστημα

TVXS Ανάλυση

07:38 | 12 Αυγ. 2015
Ποιος το περίμενε ότι το τρίτο μνημόνιο θα ερχόταν στη Βουλή παραμονές 15Αύγουστου, όταν η πολιτική επικαιρότητα υποχωρεί και τα μπάνια του λαού γίνονται το μόνο πραγματικό γεγονός σε εθνικό επίπεδο. Οχι μόνο αυτό, αλλά λείπουν διακοπές και οι μεγαλοδημοσιογράφοι, με αποτέλεσμα να έχουν την ευκαιρία τους στα κανάλια οι αντικαταστάτες τους, που κάποιες φορές δυσκολεύονται να περάσουν τη “γραμμή”. Αλλά η συζήτηση για τη “γραμμή” είναι έτσι κι αλλιώς μπερδεμένη και δύσκολη στη σημερινή πολιτική συγκυρία.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπίζεται τη συμφωνία με τους πιστωτές και προβάλλει τα πλεονεκτήματά της, συγκρίνοντάς την με τα μέτρα που θα έφερνε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2019, όπως επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η φορολόγηση των εφοπλιστών, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η υψηλή έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Δεν παύει να ισχύει, όμως, ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει μέτρα τα οποία μέχρι τώρα κατήγγελλε (όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων) και μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεν δείχνει να πιστεύει (όπως ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων και η φορολόγηση των αγροτών).
ΟΧΙ και διάσπαση
Σε κάθε περίπτωση, η ψηοφοφορία του νέου μνημονίου θα είναι μια οριακή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ήδη διχοτομηθεί και μένει σε εκκρεμότητα η επισημοποίηση της διάσπασης. Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα φύγει μετά το ΟΧΙ. Εκτιμάται ότι 25 βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Π. Λαφαζάνη στο κυοφορούμενο νέο αντιμνημονιακό κόμμα που θα συνεργαστεί, όπως όλα δείχνουν, με τον Α. Αλαβάνο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αίνιγμα αποτελεί η στάση της ΠτΒ Ζ. Κωνσταντοπούλου, που κάνει ήδη δύσκολη τη ζωή του πρωθυπουργού. Απαντώντας στην επιστολή που της έστειλε ζητώντας τη σύγκληση της ολομέλειας την Πέμπτη τον ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο επιτροπών σήμερα, όπως ο ίδιος είχε προτείνει. Αντί γι αυτό θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ, στις 21:30(!) για να διαμορφώσει την διαδικασία.Το suspens συντηρεί και ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος, λογικά, δεν θα υπερψηφίσει, αλλά κανείς δεν στοιχηματίζει αν θα διαλέξει το “παρών”, την απουσία ή αν θα πάει στην σκληρότερη δυνατή επιλογή.
Και βέβαια, ποιος ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η σχέση Κωνσταντοπούλου-Βαρουφάκη-Λαφαζάνη το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των διαφοροποιήσεων που, εκτός απροόπτου, θα είναι πολλές.
Οι εκλογές στο επίκεντρο
Στο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο το κυρίαρχο θέμα είναι οι εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι πρώτα θα υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τους “θεσμούς” και μετά θα προκηρυχθούν εκλογές. Ανάλογα μηνύματα φαίνεται πως φτάνουν στην Αθήνα και από το Βερολίνο, ενώ η Α. Μέρκελ φέρεται να είπε στον Α. Τσίπρα στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι “δεν θα πάθετε και τίποτα με μια συμφωνία-γέφυρα”. Αυτή η “ξινίλα” αποδίδεται από κυβερνητικές πηγές στη δυσφορία του ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που ήθελε η Αθήνα αλλά και στην αμφισβήτηση εκ μέρους του της βούλησης της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Εκλογές δεν θέλουν ούτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμφωνία. ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον εκλογικό σχεδιασμό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοροίας. Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουν ότι αν οι διαρροές είναι περισσότερες από εκείνες που καταγράφτηκαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες, θα διαμορφωθεί εκλογική δυναμική ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του πρωθυπουργού.
Φαγούρα στα κόμματα
Στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένταση ενόψει της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30 βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν παράπονα προς την ηγεσία για τη στάση του κόμματός τους απέναντι στο νέο μνημόνιο. Μέχρι και ο υπερμνημονιακός Αδωνις Γεωργιάδης πρότεινε αποχή από την ψηφοφορία. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ όπου ο βενιζελικός Λεωνίδας Γρηγοράκος έστειλε επιστολή στην Φ. Γεννηματά ζητώντας της να μη δώσει “λευκή επιταγή” στον Α. Τσίπρα. Δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητο ότι ο Ευ. Βενιζέλος έβγαλε non paper για να απαντήσει σε εκείνο του Μεγάρου Μαξίμου πριν προλάβει να εκφραστεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά. Ο Στ. Θεοδωράκης από την πλευρά του ενημέρωσε βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού ότι στο εξής θα ανέβουν οι τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, όπως άλλωστε συνάγεται από το γεγονός ότι επιλέγεται ο όρος ”μνημόνιο Τσίπρα”.
Για να δει κανείς όλη την εικόνα θα πρέπει να συνεκτιμήσει ότι το επόμενο διάστημα θα έρχονται συνεχώς προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικοί νόμοι, ενώ θα είναι πολύ αυστηρή η εποπτεία από το “κουαρτέτο”. Τον Οκτώβριο μπορεί να προκύψει συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2015 και λίγο μετά θα συνταχθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016. Ανάλογα με τα ευρήματα των αξιολογήσεων, δεν αποκλείονται να ξαναβρεθούμε στην συνήθη παλίρροια των πιέσεων από τους πιστωτές και της απόκρουσής τους από την κυβέρνηση. Και βέβαια ο Β. Σόιμπλε θα καραδοκεί διεκδικώντας τη δικαίωση της άποψής του, ότι η χώρα μας δεν έχει θέση στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου