Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Σινεμά που ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει

Σινεμά που ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει


Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους δεν θα μπορούσε να αφήσει μόνα τα παιδιά του τις ημέρες της κρίσης και της καραντίνας. Ετσι, «σε χρόνο ντετέ» δημιούργησε νέους τρόπους επικοινωνίας για ψυχαγωγία, καλό σινεμά και εκπαίδευση.
Ανταποκρίθηκαν μικροί και μεγάλοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και οικογένειες στην πρωτοβουλία που υλοποιείται σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ψυχαγωγία και κινηματογραφική εκπαίδευση εξ αποστάσεως» και το OIFF Online Cinema, μια ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα με ελεύθερη πρόσβαση, όπου online προβάλλονται καθημερινά ταινίες από όλο τον κόσμο, με τη σφραγίδα της ποιότητας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, από τα σημαντικότερα στο είδος του στην Ευρώπη και διεθνώς.
Αμέσως μόλις έκλεισαν τα σχολεία, λόγω κορονοϊού, το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο διέθεσαν στη μαθητική κοινότητα, μαζί με τις δωρεάν ταινίες, ψηφιακούς διαδραστικούς, πολυμεσικούς φακέλους με εκπαιδευτικό υλικό, απαραίτητα εργαλεία παρουσίασης και ανάλυσης ταινιών.
Πρώτη εξ αυτών η πολυβραβευμένη «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Κένυα - Γερμανία, 2018) η οποία «πραγματεύεται το θέμα της νόσου και πώς το αντιμετωπίζει η κοινότητα, η οικογένεια, το σχολικό περιβάλλον και το ίδιο το άτομο. Είναι πολύ επίκαιρο θέμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν από οδηγίες με τεχνικά ζητήματα μέχρι αναλύσεις περιεχομένου, σκέψεις ειδικών, βίντεο, φωτογραφίες, κουίζ κ.ά.


«Ο Βίνσεντ και εγώ», του Michael Rubbo, 1990
Το πρόγραμμα αφορά μαθητές από 10 έως 18 ετών και ανταποκρίθηκαν 160 σχεδόν σχολεία από την Αλεξανδρούπολη ώς τη Γαύδο. «Πολλές ομάδες έχουν υλοποιήσει ήδη και με ενδιαφέροντα τρόπο το πρόγραμμα και περιμένουμε την αποτίμηση της δουλειάς απ’ όλα τα σχολεία», λέει ο κ. Σπύρου και δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί η δεύτερη ταινία.
«Αυτές τις δύσκολες ημέρες θέλαμε να προσφέρουμε μια άλλη διέξοδο στα παιδιά που πιέζονται ιδιαίτερα, να διατηρήσουν την επικοινωνία τους με την κοινότητα μέσω του κινηματογράφου ως τρόπου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Ο φυσικός τρόπος εκπαίδευσης είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να αντικατασταθεί γιατί η εκπαίδευση είναι κοινωνική διαδικασία, κάλλιστα όμως μπορεί να συμπληρωθεί με την εξ αποστάσεως διδασκαλία».
Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης διδασκαλίας ή με ασύγχρονο τρόπο και παραμένει ανοιχτό για συμμετοχές. (Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα https://forms.gle/Dinbb7oo5M3qwX4f8 και για πιθανά ερωτήματα επικοινωνία με το spyropoulou@olympiafestival.gr.)
Παράλληλα η Camera Zizanio ενεργοποιήθηκε από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας. Το Zizanio News (δημοσιογραφικό τμήμα) ξεσκόνισε το υλικό του και το Daily News, η πιο δημοφιλής δράση, κατέθεσε την πρώτη δουλειά της «Quarantine Song» – διέπεται από τα βασικά χαρακτηριστικά του DN, αυθορμητισμό, χιούμορ, ζωντάνια και εφευρετικότητα, αφού τα παιδιά βρήκαν τρόπους να δουλέψουν εξ αποστάσεως συνδέοντας τον Πύργο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι ταινίες που θα γυριστούν την περίοδο της πανδημίας θα αποτελέσουν την ξεχωριστή ενότητα «Quarantine Edition».
Ακόμα, δρομολογείται «Το παιδί με την κάμερα», ένα διαδικτυακό «εργαστήριο» που θα χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, facebook, instagram, youtube και αναμένεται να κάνει αίσθηση.


«Kauwboy», του Boudewijn Koole, 2012
Η δεύτερη μεγάλη δράση αφορά το OIFF Online Cinema με καθημερινές προβολές ταινιών απ’ όλο τον κόσμο για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια. Οι προβολές ξεκίνησαν στις 19/3 και έως τις 12/4 είχαν προβληθεί 24 μεγάλου μήκους ταινίες μαζί με δεκάδες μικρού μήκους και animation.
Είναι πρόσφατες παραγωγές οι περισσότερες, μαζί με κλασικές ταινίες που διέπονται από τις βασικές αρχές που έχουν θεσπίσει για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο οι UNICEF, UNESCO κ.ά. (Προβολές κάθε πρωί στις 11 και απόγευμα στις 6, από το www.facebook.com/olympiafestival/)
«Είμαστε σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Live Streaming, ωστόσο αξίζει γιατί τα σχόλια που λαμβάνουμε από τα παιδιά και τις οικογένειες είναι άκρως αγαπητικά, οπότε μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε», λέει ο Δημήτρης Σπύρου.
Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ δεν έχει λάβει κάποια έκτακτη επιχορήγηση μέχρι τώρα από το υπουργείο Πολιτισμού που έχει αναγγείλει έκτακτα μέτρα για το σινεμά. Οσο για το Νεανικό Πλάνο –με 6 εργαζόμενους–, ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Θα τους ενισχύσει άραγε το ΥΠΠΟΑ; Που ενώ έχει εξαγγείλει διάφορες επιχορηγήσεις για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και πρόσφατα για animation, ούτε αυτή τη φορά συμπεριέλαβε ταινίες για παιδιά και νέους που απουσιάζουν από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου