Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά με αναπηρίες


Προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά με αναπηρίες


Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να εγκαινίασε πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης, στις οποίες έχουν εγγραφεί αρκετές χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, και η δημόσια τηλεόραση να καταγράφει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης τις ώρες που προβάλλονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όμως οι παραπάνω πρωτοβουλίες ξεχνούν τους μαθητές και τις μαθήτριες με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
Η μετατροπή του εκπαιδευτικού υλικού σε προσβάσιμη μορφή για μαθητές με κάθε είδους αναπηρία είναι έργο χρονοβόρο, που απαιτεί εξειδίκευση, αλλά κυρίως μεράκι. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Σχεδι@ζω για όλους» μετράει ήδη 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο της ειδικής αγωγής, παρέχοντας υλικό σε ψηφιακή μορφή προσβάσιμο για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου. Μάλιστα, οι έκτακτες συνθήκες οδήγησαν μία ομάδα 14 ατόμων, στην πλειονότητά τους εκπαιδευτικοί, να δημιουργήσουν σε διάστημα μίας εβδομάδας προσβάσιμο υλικό για παιδιά με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης και ακοής, μέχρι και παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, σχετικά με τον Covid-19.
Οπως μας λέει ο Βασίλης Κουρμπέτης, σύμβουλος Α’ Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αυτοτελές Επιστημονικό Γραφείο Συμβούλων και μέχρι πρότινος επιστημονικός υπεύθυνος του έργου «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού», όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα που είχε με γονέα παιδιού με αυτισμό, ο οποίος δυσκολευόταν να εξηγήσει στο παιδί την κατάσταση που ζούμε.
«Η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και απαιτεί οριζόντια συμπερίληψη σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Ακολουθώντας τις απαιτήσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το έργο στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό υλικό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και στη βάση των ίσων ευκαιριών, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα ένταξης, ακόμη και στις πρωτόγνωρες συνθήκες των ημερών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Β. Κουρμπέτης.
Με βίντεο στην ελληνική νοηματική γλώσσα, υλικό σε μορφή Braille ή σε μεγεθυσμένη γραμματοσειρά έτοιμο προς εκτύπωση, σε ηχητική μορφή για τους βαρύκοους και κωφούς μαθητές, με μια «Κοινωνική Ιστορία», η οποία με απλά λόγια και εικονογράφηση παρουσιάζει το σύνθετο ζήτημα αλλά και σε μορφή «Κείμενο για Ολους - Easy to Read», τα μέλη της ομάδας ετοίμασαν εθελοντικά όλο το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό γύρω από τον κορονοϊό και χρήσιμες οδηγίες για την προστασία από αυτόν. «Μόνο το βίντεο έχει περισσότερες από 2.000 προβολές μέσω του facebook!» μας λέει ο κ. Κουρμπέτης, ο οποίος τονίζει ότι το υλικό απευθύνεται επίσης τόσο στους γονείς των παιδιών όσο και σε εκπαιδευτικούς που στις τάξεις τους έχουν μαθητές με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου