Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

«Το εκπαιδευτικό σύστημα γυρίζει στην εποχή της ΕΡΕ»

«Το εκπαιδευτικό σύστημα γυρίζει στην εποχή της ΕΡΕ»


Σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να το αποσύρει, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι στο θέμα της διαγωγής γυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα στην δεκαετία του ΄50, την εποχή της ΕΡΕ.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι αποκαλεί μεταρρύθμιση τις αλλαγές στην Παιδεία, χωρίς καν να έχει προλάβει να μελετήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την ταξική παιδεία και εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία. 
Μεταρρύθμιση χωρίς μελέτη, χωρίς προεργασία, χωρίς τους εκπαιδευτικούς, κυρίως τους δασκάλους, είναι απορρύθμιση και ακολουθεί άλλες παρόμοιες αλλαγές που γίνονται επί χρόνια από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας, είπε.
Όσον αφορά το ζήτημα της διαγωγής, επισήμανε ότι παραπέμπει στη νοοτροπία της ΕΡΕ, τονίζοντας ότι την κυβέρνηση και την κ. Κεραμέως τις διακρίνουν «η έφεση στον αυταρχισμό. Τα πάντα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις, αλλά όσο πιο πολλά ζητήματα εξαρτώνται από υπουργικές αποφάσεις, τόσο πιο σαθρό είναι το σύστημα».
«Αν ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να μείνει στην ιστορία θα πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι στο ΜέΡΑ25 «οραματιζόμαστε μια άλλη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Μια πολιτεία, όπου ο υπουργός δεν μεταρρυθμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, η δημόσια παιδεία μεταρρυθμίζεται σε πραγματικό χρόνο συνεχώς, είναι μια διαδικασία ελέγχου και μεταρρυθμίσεων κτήμα της κοινωνίας». 
Και σημείωσε ότι «θέση του ΜέΡΑ25 είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Μορφωτικού Συμβουλίου που θα αποτελείται από κληρωτούς και σοφούς της εκπαίδευσης που θα διορίζονται από τη Βουλή και η θητεία τους θα είναι εναλλασσόμενη και εκεί θα καλούνται υπουργοί και κόμματα και θα “ανακρίνονται” όσον αφορά τις προτάσεις όλων για το τι πρέπει να γίνει».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί τα προνόμια των λίγων, ότι είναι ένα σύστημα για τα παιδιά των πλουσίων και των ολιγαρχών και ένα σύστημα για τα άλλα παιδιά. Εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του με το σύστημα εξετάσεων που εισάγει το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «εξετασιομανία». 
Επίσης διαφώνησε για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές θα εγγράφονται στα πειραματικά σχολεία υποστηρίζοντας την μέθοδο της κλήρωσης, ενώ είπε ότι και πάλι τα παιδιά από πολύ μικρά θα ωθούνται προς τα φροντιστήρια.
«Θέλετε να σπάσει το δημόσιο σχολείο μεταξύ ενός επιλεκτικού σχολείου, ενώ τα υπόλοιπα δημόσια θα είναι αποθήκες ψυχών μέχρι να τελειώσουν και να γίνουν ντελιβεράδες. Ακόμη και αν δεν είναι αυτός ο σκοπός σας», είπε προς τη Νίκη Κεραμέως, «το νομοσχέδιο είναι γραμμένο σαν να επρόκειτο γι' αυτό»
Πηγή:https://www.efsyn.gr/node/246939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου