Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Σχετικά με το χαρακτηρισμό του 10ου Δημ. Σχολείου Καστοριάς ως πειραματικό σχολείο -Ο απόλυτος αιφνιδιασμός !

 

Προοίμιο:

 Όταν το σουηδικό κράτος θέλει να επιχειρήσει αλλαγές στην εκπαίδευση, ξεκινά ένας διάλογος με 5 συναρμόδιους φορείς: το Υπουργείο Παιδείας, τα Πανεπιστήμια, τους Δήμους, τις συλλογικότητες των Εκπαιδευτικών και τις Ομοσπονδίες Γονέων (που, συνήθως, συμφωνούν με τους εκπ/κους). Ο διάλογος κρατά συνήθως πολλούς μήνες με συνέδρια, άρθρα, εκπομπές κλπ. και το τελικό αποτέλεσμα νομοθετείται αν εκφράζει πλειοψηφίες.

Στην περίπτωση του δεκάτου τώρα. Η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να τον υποχρεώνει, ως μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης, να προτείνει τη λειτουργία δημόσιας σχολικής μονάδας ως «Πειραματικό Σχολείο»,  χωρίς τη σύμφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Κάτι που έγινε.

 Χαρακτηρισμός  όμως που έρχεται σε  αντίθεση με την απόφαση της 9/3/2021 πράξης του Συλλόγων διδασκόντων του Δεκάτου .

Η θέση του Συλλόγου  Εκ/κων Πρωτοβάθμιας Καστοριάς  και της ΔΟΕ  για τα πειραματικά:Η Διδασκαλική Ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε αρνητική απέναντι σε αυτόν τον επιστημονικά πολύτιμο θεσμό, αλλά και ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει  προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δομή τους. Τα σχέδια, όμως, της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους. Είναι σχέδια ξένα προς την παιδαγωγική, τις ανάγκες των μαθητών και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου.

 

 Ταυτόχρονα και ενημερωτικά: Όσες σχολικές μονάδες μετατραπούν Πειραματικά (αφορά τα δημοτικά σχολεία) ουσιαστικά θα υπάρξουν οι εξής αρνητικές ανακατατάξεις:

 

Α)Όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας ΧΑΝΟΥΝ την ΟΡΓΑΝΙΚΗ τους θέση (άρθρο 19 παρ. 15 του Ν.4692/2020).

Β) Η επιλογή των μαθητών δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση.)  Στα σχολεία αυτά επομένως καταργούνται τα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους χάνοντας την χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό του  κάθε σχολείου.

Γ) Γίνεται ανακατανομή των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες με τις όποιες συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

 

Μπορεί να ειπωθεί πως αυτά που ακούγονται δεν είναι επιχειρήματα, πως ανακυκλώνουν μια μιζέρια και είναι συντεχνιακά!!! ΟΧΙ, , δεν είναι συντεχνιακά. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε σχολεία της Καστοριάς και σε ολη την Ελλάδα  , κατέκτησαν την οργανική τους μετά από 15ετή και σε πολλές περιπτώσεις 20ετή - περιφορά τους σε διάφορα σχολεία της επικράτειας. Είναι κακό, κατά τη γνώμη σας, να φτάσουν κάποια στιγμή κοντά στις οικογένειές τους, να στεριώσουν σε ένα σχολείο, να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να δώσουν το μέγιστο των δυνάμεών τους χωρίς τους κινδύνους της μετακίνησης και ό,τι αυτή συνεπάγεται; 

Σοβαρό επιχείρημα που πρέπει να μας απασχολήσει και να ληφθεί υπόψη είναι το κοινωνικό, παιδαγωγικό  κόστος της  αποπομπής των παιδιών του δημοτικού (όχι λυκείου ή γυμνάσιου)  από το σχολείο της γειτονιάς τους.  .

Επίσης οι οργανικές θέσεις που χάνονται, δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς του Δεκάτου , αλλά τους εκπαιδευτικούς όλου του νομού μας .

Τέλος δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση –διαβούλευση για τον χαρακτηρισμό  με την σχολική κοινότητα, όπως αναφέρει και το παράδειγμα στο προοίμιο. Εκ των πραγμάτων δεν δόθηκε  το περιθώριο και στους εκπαιδευτικούς που χάνουν την οργανική τους, να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης και καταλάβουν οργανική θέση σε άλλο σχολείο αν υπάρχει. Ούτε καν αυτό   δεν έγινε εκ μέρους της διοίκησης!!! Και αφού δίνεται η ευκαιρία να υποβληθεί πιο ώριμα η πρόταση την επόμενη χρονιά ,γιατί ο αιφνιδιασμός όλων τώρα; Γιατί;;

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για όλους !        Αλήθεια γιατί τέτοια βιασύνη και εν μέσω πανδημίας για τα πειραματικά;;;;


Κώστας Χατζηφωτιάδης

Δάσκαλος του 10ου Δ.Σ  Καστοριάς  

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου