Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Θεοδωράκης: Ναι σε περικοπή συντάξεων, όχι σε... μείωση χρέους

Θεοδωράκης: Ναι σε περικοπή συντάξεων, όχι σε... μείωση χρέους

Η δήλωση

18:12 | 20 Ιουν. 2015
Τελευταία ανανέωση 19:11 | 20 Ιουν. 2015
«Πρέπει να μείνουμε στο Ευρώ. Αν ο κ. Τσίπρας πει όχι στην συμφωνία πάμε κατευθείαν σε εκλογές» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Republica. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ γιατί δεν έχει αυτό το δικαίωμα. «Δεν ψηφίστηκε από εκατομμύρια ψηφοφόρους για να πράξει αυτό. Το ξέρει. Το συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας, την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας και μου εγγυήθηκε ότι αν αναγκαστεί να πει όχι σε κάθε μορφή συμβιβασμού, τότε θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές» συμπλήρωσε.
Για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ο Σταύρος Θοδωράκης είπε: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να κάνει ένα βήμα πίσω και να υπογράψει μια συμφωνία». Στη συνέχεια εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και τόνισε: «Η Ελλάδα μπορεί να κόψει τις συντάξεις, τις υψηλότερες και τις πρόωρες και να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες του δημοσίου». 
«Η Ευρώπη, αντί να μας περικόψει το χρέος, πρέπει να μας βοηθήσει να ανακάμψει η οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να φτάσουμε σε συμφωνία πριν να είναι πολύ αργά για να την υπογράψουμε» δήλωσε ακόμη ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι η φυγή των κεφαλαίων κινδυνεύει να γίνει «η σταγόνα που θα κάνει να ξεχειλίσει το ποτήρι» για την Ελλάδα. 
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους μήνες «δεν έκανε τίποτα, αποδεικνύοντας ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν». «Δώσανε ηλεκτρική ενέργεια και κουπόνια διατροφής στους φτωχούς, πολύ καλά. Αλλά είναι ένα μέτρο που δεν ξεπερνά, σε αξία, τα διακόσια ευρώ τον μήνα για κάθε οικογένεια, δεν λύνει τίποτα. Επιβεβαίωσαν, αντίθετα, ότι τάσσονται υπέρ του κρατισμού όπως οι άλλοι, επαναπροσλαμβάνοντας στη δημόσια τηλεόραση, όλους τους δημοσιογράφους που είναι πιστοί στο κόμμα» πρόσθεσε.
Σε ερώτησε για το αν η κυβέρνηση καταφέρνει να μεταθέσει το βάρος τις κρίσης στις πλάτες των πλουσίων και των ολιγαρχών, όπως υποσχέθηκε, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι, κατά την εκτίμησή του συμβαίνει το αντίθετο.
«Θα σας φέρω δυο παραδείγματα: Επέτρεψε να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς το δημόσιο σε δόσεις, όχι μόνον σε όσους αντιμετωπίζουν πραγματική δυσκολία, αλλά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών με αγαθά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, με οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων προς το κράτος. Σε ό,τι αφορά τους ολιγάρχες, πέρα από ρητορικές τοποθετήσεις, δεν έκανε τίποτα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο να ψηφίσει οποιαδήποτε στιγμή, με τον κ. Τσίπρα, έναν πολύ σκληρό νόμο κατά της διαφθοράς, και εκείνος το γνωρίζει. Αλλά μέχρι τώρα - τι σύμπτωση - δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα» κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου