Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ο εθισμός της G7 στον άνθρακα προμηνύει πείνα

Ο εθισμός της G7 στον άνθρακα προμηνύει πείνα

ergostasia_paragogis_ilektrismou.jpg

Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα«Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου», προειδοποιεί η έκθεση της Oxfam
Μια νέα έκθεση με τίτλο «Αφήστε τους να φάνε άνθρακα» έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, εν όψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία.
Στην έκθεση, η οργάνωση καλεί τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να αναλάβουν ηγετικό και δεσμευτικό ρόλο ώστε να τεθεί τέρμα σε κάθε καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον βιομηχανικό κόσμο, χωρίς να προκληθούν οικονομικές συνέπειες και προειδοποιεί ότι η συνέχιση της καύσης άνθρακα θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.
«Κάθε σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορεί να θεωρηθεί ένα όπλο της κλιματικής καταστροφής, τροφοδοτώντας καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, εξαφανίζοντας σοδειές, οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και, τελικά, αφήνοντας περισσότερους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν την πείνα», επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με αυτή, τα εργοστάσια άνθρακα στις χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) θα στοιχίσουν στην ανθρωπότητα 450 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα και τη μείωση των καλλιεργειών κατά εκατομμύρια τόνους, δεδομένου ότι τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Η ευθύνη της G7

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο άνθρακας είναι υπεύθυνος για τα σχεδόν τρία τέταρτα (72%) των εκπομπών από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ σήμερα περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης άνθρακα συντελείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, η συμβολή της G7 στην καύση του άνθρακα είναι σημαντική. Αν τα κράτη που συγκροτούν την G7 ήταν μία χώρα, τότε θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο, σημειώνει η Oxfam.
Εξάλλου, οι μονάδες καύσης άνθρακα στις χώρες της G7 εκπέμπουν τα διπλάσια από την καύση των ορυκτών καυσίμων σε σχέση με την Αφρική και δέκα φορές περισσότερα από τις 48 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, η Αφρική αντιμετωπίζει ένα κόστος ύψους 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω των απωλειών που προκαλούνται από τις εκπομπές άνθρακα της G7. Το ποσό αυτό είναι 60 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που λαμβάνει σήμερα η Αφρική από την G7 ως ενίσχυση για τη στήριξη της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων.
Από την άλλη, ο άνθρακας παρέχει το 41% της ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, αλλά και το 72% των εκπομπών από την παραγωγή ενέργειας. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς, πλέον, έχει καταστεί φτηνότερο για τις χώρες της G7 να επενδύσουν και να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και χωρίς να χάσουν χρήματα, σε σχέση με τις μονάδες άνθρακα που κατέχουν.
Στην πραγματικότητα, λίγες από τις χώρες της G7 έχουν δημιουργήσει νέες μονάδες άνθρακα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Γερμανία, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως παγκόσμια ηγέτιδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι η οικοδέσποινα της G7, έχει ανοίξει τεράστιες νέες μονάδες καύσης άνθρακα.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, χωρίς οικονομικές απώλειες, η Γαλλία θα μπορούσε να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα μέχρι το 2020, η Βρετανία από το 2023 και η Ιταλία από τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν από το 2030, η Ιαπωνία από το 2035 και η Γερμανία το 2040.
Εκτός από τη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες μονάδες καύσης άνθρακα, όλες οι χώρες της G7 έχουν έναν γερασμένο στόλο τέτοιων μονάδων για τον οποίο έχει αποπληρωθεί από καιρό η αρχική επένδυση. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας των μονάδων άνθρακα στις ΗΠΑ είναι 45 χρόνια και στη Βρετανία 41. Ομως, ακόμα και στη Γερμανία και την Ιαπωνία, τα περισσότερα εργοστάσια άνθρακα είναι πεπαλαιωμένα.
«Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου», προειδοποιεί η έκθεση. Πράγματι, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει προειδοποιήσει ότι τα συστήματα παραγωγής τροφίμων στην Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές, με μειώσεις πιθανότατα στις καλλιέργειες δημητριακών σε όλη την ήπειρο έως 35% μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η Oxfam προειδοποιεί ότι επτά εκατομμύρια τόνοι βασικών καλλιεργειών θα μπορούσαν να χάνονται κάθε χρόνο από το 2080, εξαιτίας των εκπομπών άνθρακα των χωρών της G7.
«Οι ηγέτες της G7 πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την αύξηση των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες ως δικαιολογία για αδράνεια και να ξεκινήσουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, αρχίζοντας με τον δικό τους εθισμό στον άνθρακα», δήλωσε η Celine Charveriat, διευθύντρια των εκστρατειών ευαισθητοποίησης της Oxfam International.

Να ληφθεί απόφαση

Αναφερόμενη στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, η ίδια ανέφερε: «Πριν από μια νέα συμφωνία για το κλίμα, που αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 μπορεί να δώσουν στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής την ώθηση που χρειάζεται με τη μετατόπιση μακριά από τον άνθρακα προς τις καθαρές τεχνολογίες του μέλλοντος. Αυτό θα επιφέρει σημαντικές πρόσθετες περικοπές στις εκπομπές τους, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα ασφαλέστερο, βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου