16:39 | 04 Ιουν. 2015
Τελευταία ανανέωση 16:44 | 04 Ιουν. 2015
Στο 23,1% ανέρχεται το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για το 2013) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εάν δεν υπήρχαν τα επιδόματα και οι λοιπές κοινωνικές ενισχύσεις το ποσοστό θα έφτανε το 28% του πληθυσμού. Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα μόλις λίγες ώρες μετά τις προτάσεις των δανειστών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για νέες περικοπές και των νέων υποσχέσεων της Κομισιόν για πλήρη αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας έως το 2030.
«Εάν συνεχιστούν οι προσπάθειες, μπορούμε να κάνουμε την ακραία φτώχεια να ανήκει στο παρελθόν, μέχρι το 2030», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, κατά την τελετή έναρξης του φόρουμ «Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρουσίασε στον Αλέξη Τσίπρα προτάσεις που οδηγούν σε ακόμη πιο βαθιά φτωχοποίηση, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η πείνα με ταυτόχρονη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνεται πως αν και η φετινή χρονιά έχει χαρακτηριστεί «Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη», ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2015 ήταν σαφώς μειωμένος όσον αφορά τους πόρους που διατίθενται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρ' όλ' αυτά, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 76% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας θα έπρεπε να είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ε.Ε., καθώς η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι θα έχει άμεσα θετική επιρροή και στους ίδιους, αν και το 60% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πού διατίθενται τα χρήματα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε από την πλευρά του λάθος τη μείωση των πόρων για αναπτυξιακή βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και κάλεσε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τους διεθνείς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να ακολουθήσουν ένα κοινό μονοπάτι στον Βορά και τον Νότο του πλανήτη, κάνοντας λόγο για σύναψη ουσιαστικών συνεργασιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου