Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ: ΑΥΤΗ είναι η πρόταση των θεσμών που μπήκε σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!

Επειδή η γνώση είναι η δύναμη του πολίτη και επειδή η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα όταν τα μέλη της είναι ενημερωμένα, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ σε τι καλούμαστε να πούμε ναι ή όχι στις 5 Ιουλίου:

Tα μέτρα φωτιά της 9σέλιδης πρότασης των θεσμών που οδήγησαν στο δημοψήφισμα. Ποιες οι παράλογες και ακραίες απαιτήσεις των δανειστών που επιτάχυναν τις εξελίξεις. ΦΠΑ στο 23% για ξενοδοχεία και εστιατόρια από 1ης Ιουλίου. Στο 13% βασικά τρόφιμα και ενέργεια. Σύνταξη για όλους στα 67 μέχρι το 2022

Οι εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην 9σέλιδη πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των θεσμών στο άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης, ήταν αυτές που επιτάχυναν τις εξελίξεις και οδήγησαν στην ιστορική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.
Οι αξιώσεις - βόμβα των δανειστών προέβλεπαν εξωφρενικές αλλαγές σε όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως ο ΦΠΑ και οι πρόωρες συντάξεις.

Αναλυτικά:

Συνταξιοδοτικό
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να δεσμευθεί πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2025.

Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν πως πρέπει να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει περίοδο χάριτος έως το 2020.

Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνει τα προνόμια, μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία.

ΦΠΑ

Η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, με τους θεσμούς να αποδέχονται το καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όμως οι δανειστές πιέζουν για μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όχι μόνο της εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων.

Αναλυτικά η νέα πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ

- Στον υψηλό συντελεστή 23% υπάγονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση.
- Στον μεσαίο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό.
- Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% υπάγονται φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Στην προηγούμενη πρότασή τους οι δανειστές περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

Και στη νέα πρότασή τους οι δανειστές επιμένουν πως οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Κατά τους δανειστές, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015.

Επίσης προτείνουν την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Επιπλέον φορολογικά μέτρα

Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν:

- Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%.
- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων.
- Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%.
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
- Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πρότασης των δανειστών ξεχωρίζει η απαίτηση για αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.

Η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές είναι γνωστή ως tonnage tax.

Αποκρατικοποιήσεις
Οι δανειστές πιέζουν για την πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Το εν λόγω σχέδιο πώλησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι δανειστές ζητούν επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το
Ελληνικό.

Στο ίδιο κείμενο των δανειστών αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένες ημερομηνίες ζητούνται και για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί.

Στην πρόταση των δανειστών παραμένει το αίτημα για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα επιμένουν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ (πηγή μετάφρασης thepressproject.gr): 

1. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2016-2019 MTFS
Υιοθέτηση από 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 και για το πρόγραμμα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 με αποδοχή μεγάλου μέρους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων των πιστωτών. Η νέα δημοσιονομική πορεία θα βασίζεται στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3% και 3,5% επί του ΑΕΠ για τα χρόνια 2015,2016,2017 και 2018 αντίστοιχα. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση στον τομέα του ΦΠΑ (2), άλλους φόρους(3), μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού(4), μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση(¶=5), μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων(¶6) και άλλα παραμετρικά μέτρα που περιγράφονται παρακάτω:
2. Μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ
Η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα εφαρμογής του ΦΠΑ θα είναι ενεργή από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο καθαρά έσοδα 1% επί του ΑΠΕ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύτημα ΦΠΑ: (1) θα ενοποιήσει ενιαίο φόρο ΦΠΑ 23% που θα ισχύει και στα εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπηρεσίες εστίασης με μειωμένο συντελεστή 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια, το νερό (εξαιρουμένων των αποβλήτων) και έναν υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιβλία και το θέατρο. (2): θα εξορθολογήσει τις εξαιρέσεις για την διεύρυνση της βάσης και την αύξηση των φόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και (3) θα εξαλείψει τις εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των νησιών.
Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσφερθούν ισοδύναμα. Πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω των μέτρων που λαμβάνονται κατά της φοροδιαφυγής και για την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με τους Θεσμούς.
3. Φορολογικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα
Υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για:

Μείωση της πιθανότητας φοροαποφυγής (π.χ. διευκρίνηση του πλαισίου για τους αγρότες) , λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για το 2015 και υιοθέτηση προκαταβολής φόρου 100% όπως και για τις ατομικές επιχειρήσεις από το τέλος του 2016, εξάλειψη της ευνοϊκής φορολόγησης στους αγρότες στα έσοδα του φορολογικού κώδικα, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κατάργηση των επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντιζελ για τους αγρότες, καλύτερη στόχευση και μείωση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.

Μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει ρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας αν είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το ΦΑΠ το 2015 και 2016 θα διατηρηθεί ο στόχος για €2.650.000.000 και θα ρυθμιστεί ανάλογα η ελάχιστη φορολόγηση

Εξάλειψη των διασυνοριακών παρακρατήσεων φόρου (σ.μ. τριγωνικές συναλλαγές) που θεσπίστηκε με την πράξη ΧΧΧΧ/2015 και την αναστροφή της πρόσφατης τροποποίησης του ITC στην πράξη δημόσιας διοίκησης (Νόμος ΧΧΧΧ/2015) καθώς και το ειδικό καθεστώς για την επεξεργασία των γεωργικών εισοδημάτων

Υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν σχετικά με τον κώδικα εισοδήματος και τις φορολογικές διαδικασίες: Εισαγωγή νέου ποινικού δικαίου για την φοροδιαφυγή και απάτη και τροποποίηση του Ειδικού Ποινικού Δικαίου 2523/1997 καθώς και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία και αντικατάσταση του άρθρου 55 παραγ.1 και παραγ.2 του TPC με σκοπό, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Κατάργηση των προστίμων του κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβάλλονται σύμφωνα με τον νόμο 2523/1997 και ανάπτυξη φορολογικού πλαισίου συλλογικών επενδύσεων και συμμετοχών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.

Θέσπιση νομοθεσίας για την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό με στόχο: (1) να εισαχθεί πλαίσιο για ανεξάρτητο οργανισμό ελέγχου (2) την κατάργηση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αξιωματούχων (3) αν δοθούν αποκλειστικά η ικανότητα των χρηματοπιστωτικών εξουσιών στο νέο οργανισμό που θα επιβλέπει τα οικονομικά του δημοσίου τομέα και (4) τη σταδιακή κατάργηση της λειτουργίας του Δημοσιονομικού Ελέγχου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017

Αύξηση του ποσοστού φόρου χωρητικότητα και τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών φοροελαφρύνσεων στην ναυτιλιακή βιομηχανία.

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 (1) θα απλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (2) θα επανασχεδιαστεί και θα ενταχθεί ο φόρος αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 για να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά η προοδευτική κλίμακας στο σύστημα φορολογίας (3) θα εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τα πρόστιμα για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και συνεκτική εφαρμογή του TPC (Κώδικας Φορολογίας) (4) να γίνουν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις όπως ορίζεται στην παράγραφο 9 της έκθεσης του ΔΝΤ Νο.14/151.
Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015 (1) να αποκατασταθεί πλήρως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ χωρίς εξαιρέσεις (2) να γίνει μείωση ως ένα πρώτο βήμα για την τιμή όλων των φαρμάκων εκτός πατέντας στο 50% και όλα τα γενόσημα φάρμακα κατά στο 32,5% της τιμής του διπλώματος ευρεσιτεχνίας με την κατάργηση της ρήτρας των κεκτημένων δικαιωμάτων για τα φάρμακα που βρίσκονταν ήδη στην αγορά το 2012 (3) να γίνει επανεξέταση με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων σύμφωνα και να επανέλθει η διαρθρωτική δαπάνη σύμφωνα με τους στόχους και (4) να γίνει συλλογή του συνόλου της ρήτρας του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και φαρμακευτικά προϊόντα και να επεκταθεί το 2015 και το 2016.
Εκκίνηση της αναθεώρησης για την κοινωνική πρόνοια σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες όρους όπως αυτές προτάθηκαν από την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο την εξοικονόμηση του 50% της δαπάνης του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση φορολογικά ουδέτερης εξάπλωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2016 που θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016.

Μείωση το ανώτατου ορίου δαπανών για στρατιωτικές δαπάνες κατά 400 εκατομμύρια ευρώ με σύνολο στοχοθετημένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και τις προμήθειες

Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, μεταξύ άλλων, για την κάλυψη της φορολογίας κεφαλαίου, τα επενδυτικά οχήματα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.

Αύξηση του συντελεστή φορολογία των επιχειρήσεων από 26% στο 28%

Εισαγωγή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

Προκήρυξη Δειθνούς Διαγωνισμού για τις άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση αντίστοιχων εισφορών για τη χρήση των συχνοτήτων

Επέκτασης της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του από 10% στο 13% με ισχύ αναδρομικά από την συλλογή φόρων για το 2014 και στο εξής

Εφαρμογή του φόρου επί των συνολικά ακαθάριστων εσόδων από τον ηλεκτρονικό τζόγο με ποσοστό 30% για τα VLT (σ.μ. φρουτάκια), που αναμένεται να εγκατασταθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016 και

Έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας για την έκδοση αδειών 4G και 5G.

4. Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστηματος
Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θα εφαρμόσουν πλήρως τον μεταρρυθμιστικό νόμο του 2010 για τις συντάξεις (3863/2010) ή θα υπάρξει αντικατάσταση του με μέτρα διασφάλισης βιωσιμότητα για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις από τη (ασφαλιστική) μεταρρύθμιση του 2012 με την επίτευξη ισοδύναμων εξοικονομήσεων και την παράλληλη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Με ισχύ από την 1 Ιούλη 2015, οι (ελληνικές) αρχές θα προχωρήσουν σταδιακά σε μεταρρυθμίσεις που θα αποδώσουν την απαιτούμενη εξοικονόμηση της τάξης του 0,25 – 0,50 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1 τοις εκατό του ΑΕΠ για 2016 ενώ στην συνέχεια θα προχωρήσουν στην θέσπιση νομοθεσίας για:
Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος πρόσθετων επιβαρύνσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, και μέσω της σταδιακής εξάλειψης των κεκτημένων όσων βρίσκονται σε νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και πρόωρης συνταξιοδότηση καθώς και την σταδιακή προσαρμογή του ορίου της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ή 62 έτη και 40 χρόνια εισφορών από το 2022, που ισχύει για όλους όσους συνταξιοδοτούνται (εκτός από τα ανθυγιεινά επαγγέλματα, και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία) μετά από 30 του Ιουνίου 2015.

Θεσμοθέτηση νομοθεσίας ώστε να οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το ΙΚΑ, θα επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο για όσους επηρεάζονται από την παράταση της περιόδου ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με το 10 τοις εκατό πάνω από την ισχύουσα ποινή του 6 τοις εκατό.

Την ένταξη στο ETEA όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων και να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1η Ιανουαρίου 2015, όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία που χρηματοδοτούνται μόνο από δικούς τους πόρους.

Στην καλύτερη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων, αυξάνοντας την σύνταξη του ΟΓΑ και τις συντάξεις των ανασφάλιστων.

Τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό θα ξεκινήσει αμέσως για το 20% των δικαιούχων ενώ οι λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης θα συμφωνηθούν με τα όργανα.

Πάγωμα των μηνιαία εγγυημένων ανταποδοτικών ορίων συντάξεων σε μέχρι το 2021

Να παρέχουν στα άτομα που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, η βασική σύνταξη με βάση υπολογισμού τον το ανταποδοτικού χαρακτήρα της ασφάλισης έως ότου επιτευχθεί η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης που είναι τα 67 χρόνια.

Να αυξηθούν οι σχετικά χαμηλές εισφορές υγείας για τους συνταξιούχους από 4% έως 6% κατά μέσο όρο και το μέτρο να επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις.

Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών ενισχύσεων και εναρμόνιση με τους κανόνες για την (κρατική) συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με βάση τα όσα ισχύουν για το ΙΚΑ από 1η Ιούλίου 2015.

Επιπλέον οι αρχές από την 31η Οκτωβρίου 2015 θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 (1) ειδικός σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για την δημιουργία στενότερης σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών, (2) να διευρυνθέι και να εκσυγχρονιστεί η βάση εισφοράς και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, μεταξύ άλλων με τη μετάβαση από πλασματικό σε πραγματικό εισόδημα που θα υπόκειται σε συμβολή με ελάχιστους απαιτούμενους κανόνες (3) την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών λαμβάνοντας υπόψη την υιοθέτηση κινήτρων προκειμένου να προτιμάται η εργασία και η συνεισφορά (5) Κατάργηση όλων των ενοχλητικών χρεώσεων (εισφορών υπέρ τρίτων;) που χρηματοδοτούν τις συντάξεις και να αντισταθμιστούν από τη μείωση προνομίων ή την αύξηση εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία, με εφαρμογή από την 31 Οκτωβρίου 2015, και (6) Εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών παροχών του ΟΓΑ με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα με αναλογικό τρόπο, εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευτεί σε άλλα Ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβει χώρα σε βάθος δύο χρόνων, ως το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσω νομοθεσίας που θα ενοποιεί τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί ως την 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μείωση λειτουργικών εξόδων και ενεργής ενθάρρυνση στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων των ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης εξισορρόπησης των αναγκών ανάμεσα στα υγιή και μη ταμεία.
Οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για να αντισταθμιστούν εντελώς οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό από το 2012. Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες μεταρρυθμίσεις.
Τα θεσμικά όργανα είναι έτοιμα να λάβουν υπόψη άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να αντικατασταθούν κάποια μέτρα που αναφέρονται παραπάνω, προσμετρώντας τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι τέτοια μέτρα θα παρουσιάζονται στα θεσμικά όργανα στην προπαρασκευαστική φάση και θα είναι αρκούντως συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα, και ελλείψει αυτών, οι αυτοματοποιημένες επιλογές είναι αυτές που εξειδικεύονται ανωτέρω.
5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς
Υιοθέτηση νομοθεσίας για την:
Μεταρρύθμιση στο ενιαίο μισθολόγιο (του δημοσίου) που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 για τον καθορισμό των βασικών παραμέτρων -κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο- εναρμονισμένους με τους συμφωνημένους στόχους για το μισθολογικό κόστος και με πλήρη εφαρμογή για όλο τον δημόσιο τομέα, όπου θα περιλαμβάνεται η διάχυση της κατανομής των μισθών σε σχέση με τα προσόντα, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες του προσωπικού.

Η νομοθεσία για τον εξορθολογισμό και την εξειδίκευση των μισθών, θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη του 2015

Προσαρμογή των μη μισθολογικών προνομίων, όπως οι ρυθμίσεις άδειας, οι ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδίου στις «βέλτιστες πρακτικές» της Ε.Ε , που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016?

Προσαρμογή των ανώτατων ορίων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο της απασχόλησης στο δημόσιο με γνώμονα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την διασφάλιση της πτωτικής πορείας των μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2019.

Πρόσληψη managers και αξιολόγηση του προσωπικού (με στόχο την ολοκλήρωση των προσλήψεων νέων managers έως την 31 Δεκεμβρίου του 2015)
Μεταρρύθμιση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προαναφερθέντα.

Ενίσχυση της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ που θα καλύπτει τον ρόλο του συμβούλου του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος συμπεριλαμβανομένης της νέας δομής του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας καθώς και της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών . Ειδικά για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ζητείται να εξασφαλιστεί ότι θα διαθέτει ενισχυμένα επαγγελματικά προσόντα γι αυτό θα προσλαμβάνεται ύστερα από διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια επιλογής. Συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ κατά περίπτωση σε κάθε νομοθετική ή άλλη πρόταση σχετική με οποιοδήποτε στατιστικό ζήτημα. 'Αλλα ζητήματα που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αυτοδυναμίας της. Ενδυνάμωση της ΕΛΣΤΑΤ μέσω της ανακατανομής των υφιστάμενων μόνιμων θέσεων και την πρόσληψη προσωπικού όπου είναι αναγκαίο, ειδικά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού καθώς και ταξινόμηση της υπηρεσίας ως δημοσιονομικό όργανο χάραξης πολιτικής με βάση τον πρόσφατο νόμο 4270/2014 που θα έχει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΤτΕ στον τομέα των στατιστικών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δημοσίευση αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και υιοθέτηση αδιάβλητης νομοθεσίας κατά του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς έρευνες για πολιτική παρέμβαση σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
6. Διαχείριση φόρων
Θα παρθούν οι παρακάτω δράσεις:
Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού εσόδων που θα διευκρινίζει (1) τη νομική μορφή, την οργάνωση, την κατάσταση και το πεδίο εφαρμογής του οργανισμού (2) τις εξουσίες και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Δ.Σ. (3) Τη σχέση με τους με τον Υπουργό Οικονομικών και άλλους κρατικούς φορείς (4) την ευελιξία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού και τη σχέση τους με τη δημόσια υπηρεσία (5) την αυτονομία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με δικό του ελεγκτικό μηχανισμό και έναν τύπο χρηματοδότησης για την ευθυγράμμιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προβλεψιμότητα (6) τον έλεγχό του από το ελληνικό κοινοβούλιο και (7) την άμεση μεταφορά της συνολικής παραγωγικής ικανότητας που σχετίζεται με τη φορολογία και το προσωπικό της σε άλλες οντότητες (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΔΟΕ) στον νέο οργανισμό.
Υιοθέτηση νομοθεσίας για την μείωση του 25% στο ανώτατο όριο των μισθών και συντάξεων για τους πάνω των 1500€ με ταυτόχρονη εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης και επιτάχυνση της προμήθεια πληροφοριακής υποδομής για αυτοματοποίηση του μηχανισμού αυτόματης κατάσχεσης. Βελτίωση των κανόνων για τη διαγραφή χρέους (να καθοριστεί) με διαγραφή φορολογικών υποχρεώσεων τνω υπόλογων για την μη εξυπηρέτηση παλαιού χρέους. Άρση των περιορισμών στην διενέργεια ελέγχων τν φορολογικών δηλώσεων από το 2012 που υπόκεινται σε καθεστώς περαίωσης και επιβολή νομικών κυρώσεων για την μη προκαταβολή φόρου στις φορολογικές διαφορές.
Τροποποίηση (1) του συστήματος που επιβλήθηκε τη διετία 2014-2015 για τη ρύθμιση χρεών προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και εισαγωγή απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και τη μείωση των δόσεων σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν σε μικρότερη περίοδο και αναπροσαρμογή του τόκου με επιτόκια αγοράς. Οι LDU (Μεγάλοι Οφειλέτες) θα αξιολογηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 και (2) Το βασικό σύστημα δόσεων θα προσαρμοστεί στα επιτόκια της αγοράς και θα ανασταλούν μέχρι το 2017 οι απαιτήσεις τρίτων και οι τραπεζικές εγγυήσεις.
Υιοθέτηση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και περιορισμός της εκ νέου επιβολής ΦΠΑ ώστε να προστατευτούν τα έσοδα από το ΦΠΑ και να επιταχυνθεί η προμήθεια λογισμικού ανάλυσης δικτύου. Εισαγωγή Προεδρικού Διατάγματος για τη σημαντική ενίσχυση και αναδιοργάνωση του τμήματος επιβολής ΦΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η επιβολή ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η απάτη carousel. Οι αρχές θα υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και θα προετοιμάσουν την αξιολόγηση των επιπτώσεων της αύξησης του ορίου του ΦΠΑ σε 25.000 €.
Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό των δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών)
Δημιουργία σχεδίου σύμφωνα με το οποίο το SGPR (;;; ) εντείνει τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τις αδήλωτες καταθέσεις, ελέγχοντας τις τραπεζικές συναλλαγές στα τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την είσπραξη των απλήρωτων φόρων
Ανάπτυξη κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, κάνοντας χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της Ε.Ε.
7. Χρηματοπιστωτικός τομέας
Υιοθέτηση:
(i) τροποποιήσεις στους νόμους περί πτώχευσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης όλων των οφειλετών και της εναρμόνισης του εταιρικού πτωχευτικού δικαίου με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς
(ii) τροποποιήσεις στους νόμους περί πτώχευσης των νοικοκυριών ώστε να θεσπιστεί ένας μηχανισμός για τον διαχωρισμό συστηματικών παραβατών από τους οφειλέτες με καλή πίστη, καθώς και για την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών και την θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου παλαιών υποθέσεων
(iii) τροποποιήσεις για την άμεση βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τα πτωχευτικά ζητήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών
(iv) νομοθεσία για τη θέσπιση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος των διαχειριστών πτωχεύσεων, που δεν θα περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και σε συμφωνία με καλή εμπειρία από άλλες χώρες
(v) μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: η στρατηγική αυτή θα βασιστεί στο έγγραφο στρατηγικής του 2013, λαμβάνοντας υπόψιν το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την προοπτική της επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία, με την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών και την επίτευξη ενός βιώσιμου μεσοπρόθεσμου χρηματοδοτικού μοντέλου.
(vi) μια ολιστική στρατηγική επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προετοιμασμένη με τη βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου.
8. Αγορά Εργασίας
Θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης, παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του ποσού του κατώτατου μισθού (άρθρο 103, Ν.4172/2013), για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές αλλού στην Ευρωπη. Διεθνείς οργανισμοί θα παράσχουν περαιτέρω παρατηρήσεις στην διαβούλευση αυτή, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να συνταχθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας πριν από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2015. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές των νομοθετικών πλαισίων θα εγκριθούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων, η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.
9. Καταναλωτική Αγορά
Υιοθέτηση νομοθεσίας για:
Την εφαρμογή όλων των εκκρεμών προτάσεων της ανταγωνιστικής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των επαγγελματικών αδειών οδήγησης, και των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ II για τα προϊόντα πετρελαίου και τα ποτά.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, και των δικαστικών επιμελητών, και την απελευθέρωση της αγοράς για τα τουριστικά καταλύματα και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές.
Την κατάργηση των ανταποδοτικών και μη ανταποδοτικών τελών υπερημερίας (??? - nuisance charges) (i) τη μείωση της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των οριζοντίων απαιτήσεων αδειοδότησης των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων χαμηλού ρίσκου, όπως συνιστάται από την Παγκόσμια Τράπεζα, και την διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, και (ii) την δημιουργία επιτροπής για τη διυπουργική προετοιμασία της νομοθεσίας. Θα ζητηθεί τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την εφαρμογή χαλάρωσης των απαιτήσεων αδειοδότησης.
Την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου και συγκεκριμένου πλάνου ενεργειών για αυτήν, και η εφαρμογή της θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα
Την λήψη μη αντιστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές θα μεταρρυθμίσουν το σύστημα πληρωμών διαθέσιμης ισχύος και άλλους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφευχθεί η εξαναγκασμένη λειτουργία ορισμένων σταθμών παραγωγής χαμηλότερα από τα μεταβλητά κόστη τους, και για την αποτροπή του συμψηφισμού των καθυστερημένων οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Να τεθεί η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της έκπτωσης 20% για τους καταναλωτές υψηλής τάσης επί της τιμολόγησης με βάση το κόστος παραγωγής. Να κοινοποιούνται τα αποτελέσματα δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (σχέδιο ΝΟΜΕ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη προς το μοντέλο που στοχεύεται από την ΕΕ. Να προετοιμαστεί ένα νέο πλαίσιο για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή ενεργειακής αποδοτικότητας, και επανεξέταση της φορολογίας της ενέργειας.
Την ενίσχυση της δημοσιονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ).
Η Κυβέρνηση θα επικυρώσει νομοθετικά την οδηγία 27/2012 για την ενεργειακή αποδοτικότητα.
10. Ιδιωτικοποιήσεις
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα εγκρίνει το πλάνο της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του, που θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων υπό το ΤΑΙΠΕΔ από τις 31/12/2014. Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πλάνο.
Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προσφορών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις κυβερνητικές ενέργειες που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό (ακριβής κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτός ο κατάλογος των ενεργειών θα ενημερώνεται τακτικά και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι ενέργειες που εκκρεμούν θα εφαρμοστούν εγκαίρως.
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.
Η κυβέρνηση θα μεταφέρει της μετοχές του ΟΤΕ που της ανήκουν, στο ΤΑΙΠΕΔ
Θα ληφθούν μη αναστρέψιμη βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, με τους τρέχοντες όρους, με τους νικητήριους πλειοδότες που έχουν ήδη επιλεγεί.
 ΠΗΓΗ:http://www.toxwni.gr/ellada/item/60304-gia-na-kserete-afti-einai-i-protasi-ton-thesmon-pou-bike-se-dimopsifisma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου