Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Οι σκοτεινές πλευρές του νέου συστήματος των διευθυντών σχολείων

Οι σκοτεινές πλευρές του νέου συστήματος των διευθυντών σχολείων

paideia_ekpaidefsi_sxoleia.jpg

ΕUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Μέσα στον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η επιλογή περισσότερων των 16.000 διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία προβλέπει τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων (χρόνια υπηρεσίας, πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) των υποψήφιων διευθυντών και την ανακοίνωση των πινάκων των αντικειμενικών μορίων και αμέσως μετά συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, καθώς ένα μέρος του συνόλου των μορίων οι υποψήφιοι θα το λαμβάνουν με βάση τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας.
Στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία γίνεται για πρώτη φορά, θα πάρουν μέρος περίπου 120 χιλιάδες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν συνολικά πάνω από 35.000 υποψήφιους διευθυντές και υποδιευθυντές.
Στο νέο αυτό σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης γίνεται κριτική από δύο πλευρές. Η μία πλευρά εστιάζει στο γεγονός ότι το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει το ιεραρχικό πλέγμα της διοίκησης, το θεσμικό πλαίσιο που υποβαθμίζει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων και η κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής. Οσο αυτά δεν αλλάζουν πρόσημο, ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει στη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Και αυτή η διαπίστωση κάνει «μπαμ» ιδιαίτερα σε περιόδους περικοπών, χειραγώγησης και ασφυκτικού ελέγχου.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Χρήστου Κάτσικα στη σελίδα 35 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου