Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

10 πράγματα που τα παιδιά πρέπει να δουν τους γονείς τους να κάνουν

10 πράγματα που τα παιδιά πρέπει να δουν τους γονείς τους να κάνουν

17:35 | 29 Σεπ. 2015
Επειδή η δική μας συμπεριφορά είναι πάντα ο καλύτερος «δάσκαλος» για τα παιδιά μας, κι αυτά τα «μαθήματα» είναι πολύτιμα για το μέλλον τους! Ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε το παιδί μας έναν ευτυχισμένο ενήλικα είναι να είμαστε εμείς ευτυχισμένοι ενήλικες. Γιατί αυτό που τα παιδιά μας κατανοούν ως «φυσιολογικό» είναι ό,τι βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν. Γι' αυτό, η οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας των βιβλίων Parenting With Presence: Practices for Raising Conscious, Confident, Caring Kids και Parenting Without Power Struggles: Raising Joyful, Resilient Kids While Staying Cool, Calm and Connected, Σούζαν Στίφελμαν συμβουλεύει όλους τους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους να τους δουν...
Να κλαίνε
Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι κλαίνε μόνο τα μωρά ή όποιος είναι αδύναμος ή... έχει χτυπήσει. Έτσι, μεγαλώνουν θεωρώντας ότι συναισθήματα όπως η θλίψη και η στεναχώρια είναι κάτι που πρέπει να κρύβουν ή να αρνούνται, κι όταν αυτά προκύψουν τα βιώνουν με ενοχές. Είναι σημαντικό να τους δείξουμε με το παράδειγμά μας ότι οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, αλλά έχουν αισθήματα τα οποία δεν είναι κακό να δείχνουν στους άλλους.
Να προσπαθούν σκληρά
Η ζωή είναι μια συνεχής μάχη κι αυτό τα παιδιά πρέπει να το γνωρίζουν. Αντί να τα μεγαλώνουμε για να πιστεύουν ότι όλα είναι απλά και ρόδινα, είναι καλύτερο να τους επιτρέπουμε να βλέπουμε την πιο ρεαλιστική πλευρά μας, αυτή που προσπαθεί και αγωνίζεται για να πετύχει κάτι. Η εμπειρία αυτή θα συμβάλλει στο να αποκτήσουν τα παιδιά μας ευελιξία, μια δεξιότητα εξαιρετικά σημαντική στη ζωή. Αφήστε τα να σας βλέπουν να προσπαθείτε, να προβληματίζεστε, να ζητάτε βοήθεια και μετά να.. ξεκουράζεστε.
Να φιλιούνται
Εάν θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας να αγνωρίζουν μια υγιή συντροφική σχέση, θα πρέπει να τους δείξουμε πώς μοιάζει! Επιπλέον τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν αισθάνονται ότι υπάρχει στοργή, αγάπη και τρυφερότητα ανάμεσα στους γονείς τους.
Να γυμνάζονται
Φροντίζοντας τη φυσική μας κατάσταση δείχνουμε στα παιδιά ότι η άσκηση είναι αναπόσπαστο και φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας, ότι είναι μάλλον παράξενο να μην γυμνάζεται κανείς κι έτσι θέτουμε τις βάσεις για να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής μεγαλώνοντας.
Να οργανώνουν τα οικονομικά τους
Πολλοί γονείς προσπαθούν σκληρά να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από θέματα που σχετίζονται με το χρήμα, ιδιαίτερα εάν τα οικονομικά τους δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά! Όμως με αυτόν τον τρόπο δεν μαθαίνουν ότι τα ποσά που μπορούμε να ξοδεύουμε είναι συγκεκριμένα κι ότι για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε όλα όσα χρειαζόμαστε οφείλουμε να κάνουμε μια σωστή διαχείριση των εσόδων μας. Μην διστάζετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για θέματα όπως πόσο πληρώνετε για το ενοίκιο του σπιτιού σας, πόσο κοστίζουν τα σχολικά τους και πώς θα πρέπει να αφήσετε κάποια αγορά για τον άλλο μήνα ώστε να σας φτάσουν τα χρήματα. Έτσι, δεν θα είναι εντελώς απροετοίμαστοι όταν θα χρειαστεί να διαχειριστούν μόνα τους κάποιο μπάτζετ.
Να προσεύχονται
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους ιδιαίτερα πνευματικά όντα και προσπαθούν από πολύ μικρά να αντιληφθούν σύνθετες έννοιες, όπως ποιος είναι ο Θεός και πώς προέκυψε η ζωή. Η αλήθεια είναι ότι οι ερωτήσεις που κάνουν σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα είναι συνήθως δύσκολο να απαντηθούν γι' αυτό και πολλοί γονείς προτιμούν να μην μπαίνουν σε τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά τους. Σε όποιο Θεό κι αν πιστεύετε, μην διστάζετε να αφήνετε τα παιδιά σας να βλέπουν να τον επικαλείστε. Ακόμα κι αν δεν προσεύχεστε αλλά κάνετε κάτι άλλο για να γαληνέψετε -όπως για παράδειγμα, διαλογισμό- είναι χρήσιμο για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι κι αυτό μια ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής.
Να βοηθούν τους άλλους
Βλέποντας τους γονείς τους να συμμετέχουν εθελοντικά σε προσπάθειες να στηρίξουν άλλους ανθρώπους, τα παιδιά μεγαλώνουν θεωρώντας την αλληλεγγύη ως αναπόσπαστο μέρος τη ανθρώπινης φύσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο... Μπορείτε απλά να πηγαίνετε κάθε τόσο φαγητό στον ηλικιωμένο γείτονα που ζει μόνος του, να κάνετε baby sitting στο μωρό της φίλης σας όταν εκείνη έχει ημικρανία ή να βοηθήσετε να καθαριστεί το πάρκο της περιοχής σας.
Να μελετούν
Η μάθηση δεν τελειώνει μαζί με το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο αλλά είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται σε όλη τη ζωή μας. Αυτό θέλετε για τα παιδιά σας κι αυτό πρέπει να δουν ότι κάνετε και για τον εαυτό σας. Ξεκινήστε μαθήματα για μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο ή παρακολουθήστε online μαθήματα για κάποιο αντικείμενο τους ενδιαφέροντός σας. Ή απλά πάρτε ένα βιβλίο και διαβάστε. Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν τείνουν να αγαπούν κι αυτά τα βιβλία και τη μάθηση.
Να δημιουργούν
Κάνοντας κάτι που αγαπάτε πολύ δείχνετε στα παιδιά σας τον τρόπο να ζουν δημιουργικά και απολαυστικά. Παίξτε πιάνο, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, χορέψτε, κάντε ό,τι σας εκφράζει και σας φτιάχνει τη διάθεση, διδάσκοντάς τους ότι η καθημερινότητα δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις αλλά και στιγμές προσωπικής έκφρασης και χαράς.
Να αγαπούν τον εαυτό τους
Ο άνθρωπος με τον οποίο συνήθως είναι πιο αυστηροί είναι ο εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές εστιάζουμε σε όσα δεν κάναμε σωστά ή σε ό,τι δεν μας αρέσει πάνω μας, όπως το σώμα μας ή η ατολμία μας. Όταν τα παιδιά μάς ακούν να λέμε συχνά «πόσο έχω παχύνει» ή «τι βλακεία ήταν αυτή που έκανα» μαθαίνουν ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλοι μιλούν για τον εαυτό τους. Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και να μιλάτε γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Αφήστε τα παιδιά να σας ακούν να μιλάτε για όσα έχετε καταφέρει, για όσα είστε ευγνώμονες που έχετε στη ζωή σας. Έτσι θα τα μάθετε να αγαπούν και να φροντίζουν και τα ίδια τον εαυτό τους μεγαλώνοντας! 
Πηγή: Mamma Mia

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η ελληνική λογοτεχνία αντεπιτίθεται

Η ελληνική λογοτεχνία αντεπιτίθεται

Ιδιαίτερα χαμηλές πωλήσεις κατέγραψε το καλοκαίρι η πολύπαθη αγορά του βιβλίου. Ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει από τα capital controls, τις αλλεπάλληλες κάλπες, την αύξηση του ΦΠΑ.
Κι όμως, οι εκδότες επιμένουν: μπορεί να μειώνουν την παραγωγή τίτλων, όχι όμως την ποιότητα.
Και τώρα προτείνουν φρέσκια, ενδιαφέρουσα, επίκαιρη ελληνική λογοτεχνία, προσδοκώντας να ανατρέψουν το φθινοπωρινό κλίμα.
Ετσι, μεταξύ άλλων, περιμένουμε το κύκνειο άσμα του Μένη Κουμανταρέα, αλλά και τα καινούργια μυθιστορήματα των Δημήτρη Νόλλα, Ιωάννας Καρυστιάνη, Πάνου Καρνέζη, Μισέλ Φάις, Τάκη Θεοδωρόπουλου, Αντζελας Δημητρακάκη, κ.ά.
Μένης Κουμανταρέας (φωτογραφία αρχείου)Μένης Κουμανταρέας (φωτογραφία αρχείου) | 
■ Το σύντομο μυθιστόρημα που ο Μένης Κουμανταρέας έγραψε μετά τον «Θησαυρό του χρόνου» και βρέθηκε στο αρχείο του έτοιμο προς έκδοση θα κυκλοφορήσει από τον Πατάκη. «Η Σειρήνα της ερήμου» είναι μια ιστορία μέσα σε μια άλλη, διακρίνεται για την ευρηματική αφήγηση, το έντονα εξωτικό στοιχείο της Ανατολής, τη λεπτή ειρωνεία και το εκλεπτυσμένο χιούμορ.
Δημήτρης ΝόλλαςΟ Δημήτρης Νόλλας πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ | ΑΠΕ / ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΥΗ
■ Τα ατομικά και συλλογικά οράματα και δράματα που εκτυλίσσονται από την εποχή του Εμφυλίου μέχρι σήμερα χαρακτηρίζουν τις ιστορίες αρκετών συγγραφέων. ΟΔημήτρης Νόλλας με τα «Μάρμαρα στη μέση» (Ικαρος) συνεχίζει το «Ταξίδι στην Ελλάδα», που απέσπασε πέρυσι το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Δύσκολοι καιροί» και εδώ αφηγείται διαφορετικές εκδοχές του παρελθόντος των ηρώων του.
Ιωάννα ΚαρυστιάνηΙωάννα Καρυστιάνη | 
■ Επτά άνδρες και γυναίκες που συναντώνται την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 σε ένα απομακρυσμένο μέρος, με το βάρος ενός μυστικού, πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη «Το φαράγγι» (Καστανιώτης). Η ημερομηνία εντάσσει αναπόφευκτα στο βιβλίο τη στενοχώρια της εποχής μας και τα ανθεκτικά βάρη που σέρνονται στη σκιά δεν αφήνουν περιθώρια για ρεμβασμούς στη φύση.
Αντζελα ΔημητρακάκηΑντζελα Δημητρακάκη | 
Πολυπρόσωπο είναι και το νέο μυθιστόρημα της Αντζελας Δημητρακάκη«Αεροπλάστ» (Εστία). Οι πέντε ήρωές του αισθάνονται έκπτωτοι της μελαγχολικής ευρωπαϊκής κοινωνίας, περιπλανώνται από την Αθήνα μέχρι τη Βαρκελώνη και το Ελσίνκι, σε μια πορεία επιβίωσης, έρωτα, δημιουργίας, με την επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο.
■ Το νέο μυθιστόρημα του Ηλία Μαγκλίνη «Πρωινή γαλήνη» (Μεταίχμιο) είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του. Ο Δημήτρης Μίγγας στο «Ερως ανίατος» (Μεταίχμιο) μιλά για τη φθορά: του σώματος, των φιλοδοξιών και των ονείρων, αλλά και των ερωτικών σχέσεων.
■ Επειτα από τετράχρονη απουσία επιστρέφει ο Πάνος Καρνέζης, γράφοντας τους«Φυγάδες» (Πατάκης). Με φόντο τη ζούγκλα μιας λατινοαμερικανικής χώρας, σε ένα ινδιάνικο χωριό που κινδυνεύει από τους ξένους καταπατητές, ένας πληγωμένος στρατιώτης συναντά έναν καθολικό ιερέα.
■ Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος καταπιάνεται με την «Αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή»(Μεταίχμιο), που συγκλόνισε την πνευματική Ελλάδα του Μεσοπολέμου και δημιούργησε έναν αστικό μύθο γύρω από τον ταλαντούχο ελληνιστή. Αληθινή είναι και η ιστορία που αφηγείται ο Κώστας Αρκουδέας στο «Χαμένο Νόμπελ»(Καστανιώτης), με επίκεντρο τη διαμάχη του Νίκου Καζαντζάκη με τον Αγγελο Σικελιανό για το πολυπόθητο βραβείο, την εποχή του Εμφυλίου.
■ Η σχέση αναλυόμενου-αναλυτή αποτελεί το υπόβαθρο του μυθιστορήματος τουΜισέλ Φάις «Από το πουθενά» (Πατάκης). Ενας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται επί δέκα χρόνια στο ίδιο δωμάτιο, την ίδια μέρα, και συνομιλούν: ένα ψυχικό χρονικό και συνάμα μια εναγώνια προσπάθεια να εξαχθεί νόημα από έναν κατακερματισμένο κόσμο.
■ Αναμένουμε ακόμα από τον Καστανιώτη τα νέα βιβλία του Ανδρέα Μήτσου («Η Αλεξάνδρα»), του Αλέξη Σταμάτη («Το βιβλίο της βροχής»), καθώς και του Φίλιππου Πλιάτσικα των Πυξ Λαξ με τίτλο «Το όνομα».
Νικόλας Σεβαστάκης - Βασιλική ΠέτσαΝικόλας Σεβαστάκης - Βασιλική Πέτσα | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
■ Η μικρή φόρμα έχει επίσης την τιμητική της με τα διηγήματα της Βασιλικής Πέτσα(«Μόνο το αρνί», Πόλις), του Νικόλα Σεβαστάκη («Αντρας που πέφτει», Πόλις), τηςΙωάννας Καρατζαφέρη («Λευκά στην κορυφή», Εστία), του Γιάννη Ευσταθιάδη(«Μαύρο εκλεκτό», Μελάνι), ενώ η Κίχλη ετοιμάζει τη συλλογή του Αργύρη Χιόνη«Εχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες».
http://www.efsyn.gr/arthro/i-elliniki-logotehnia-antepitithetai

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης: Το νέο ευρωπαϊκό σχέδι

Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης: Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο

Το σχέδιο

18:48 | 17 Σεπ. 2015
Με «ρήτρα ανάπτυξης» και με θέσπιση πλαφόν στις ετήσιες πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ «κλειδώνει», σύμφωνα με το Reuters το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, γράφει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι έτοιμες να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως μακροπρόθεσμα.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές πληρωμές θα είναι χαμηλότερες εάν η ελληνική οικονομία δέχεται και υψηλότερες εάν εμφανίζει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα πιέζει για μείωση του κεφαλαίου του χρέους προς τις χώρες της ευρωζώνης (περίπου 197 δις ευρώ), αλλά οι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν ρητά ένα τέτοιο «κούρεμα» στις 14 Αυγούστου.
Αντ' αυτού, εάν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους δυο μήνες δείξει ότι η Αθήνα υλοποιεί τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι δανειστές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να αναπροσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων για να διασφαλίσει ότι το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.
«Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων για το χρέος προσθέτοντας: «Υπάρχει πλέον σύγκλιση ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε».
Tί προβλέπει το σχέδιο
Οι παράμετροι που θα αλλάξουν , σύμφωνα πάντοτε με το Reuters, ώστε να μην είναι το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πάνω από το 15% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια, περίοδο χάριτος και επιτόκια, αν και τα τελευταία βρίσκονται ήδη στο όριο του κόστους.
Με τις αλλαγές στις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λειάνει τις «αιχμές» στις αποπληρωμές χρέους τα επόμενα 25 – 30 χρόνια που θα είναι δύσκολο να χειριστεί η Ελλάδα.
Αλλος ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι το πλαφόν στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα νοιώθουν σίγουροι σε βάθος χρόνου.
Οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως το 15% είναι ένα μάλλον αυθαίρετο νούμερο αλλά πιθανότατα «θα δουλέψει».
«Το ΔΝΤ λέει ότι ως 15% είναι κανονικά 'ok', ότι σε αυτή την περίπτωση του χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινκ στις 27 Αυγούστου.
«Για την Ελλάδα ξέρουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κάτω από 15% για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά θα είναι υψηλότερες», είχε προσθέσει τότε. «Αλλα χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μεταβλητών ... υποθέτω ότι θα είναι εφικτό να μειώσουμε και τις μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15%».
http://tvxs.gr/news/ellada/elafrynsi-xreoys-me-ritra-anaptyksis-neo-eyropaiko-sxedio

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις πόλεις Daejeon και Sejong, νότια της Σεούλ, σαν διαχωριστική νησίδα έχει έναν ποδηλατόδρομο, ο οποίος διαθέτει για σκέπαστρο φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να παρέχει προστασία στους ποδηλάτες από τον ήλιο και την βροχή. Δείτε το βίντεο


7 sos για τα παιδιά στα social media

7 sos για τα παιδιά στα social media

Της Αθηνάς Λεβέντη

17:11 | 26 Σεπ. 2015
Το να ποστάρουμε φωτό με τα πιτσιρίκια μας δεν είναι ασφαλές. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, τι να αποφεύγουμε και για ποιους λόγους. 

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά παγκοσμίως όπου παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής ή κακοποίησης μετά από ραντεβού που κλείνουν με αγνώστους μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές όμως μια φωτογραφία ή άλλα στοιχεία που ανεβάζουν οι ίδιοι οι γονείς για τα παιδιά τους στις ιστοσελίδες τους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του παιδιού ακόμα και χρόνια μετά. Πώς όμως μπορούμε να προστατέψουμε τα πιτσιρίκια μας από τους κινδύνους του διαδικτύου;
ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μιλάει για παιδιά τα οποία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο υπέστησαν φωτομοντάζ και τα κεφάλια τους «κούμπωσαν» πάνω σε σώματα πορνοστάρ. Τέτοιες καταστάσεις πυροδοτούν εκρήξεις bullying και χλευασμού από τους συμμαθητές, πράγμα που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχοσύνθεση του παιδιού.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ: Στοιχεία όπως η ημερομηνία γέννησης, το μέρος διαμονής και το σε ποιο σχολείο πηγαίνουν τα παιδιά μας, δίνει σοβαρό εφόδιο σε κάποιον που ίσως θέλει να κλέψει την ηλεκτρονική τους ταυτότητα.
ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Πόσα πράγματα από αυτά που ανεβάζουμε για το παιδί μας θα ήθελε το ίδιο να δει δημοσιευμένα στο ίντερνετ όταν μεγαλώσει; Και τι κόστος θα μπορούσε να έχει αυτό στη μετέπειτα πορεία του; Για παράδειγμα μια φωτογραφία του παιδιού μαζί με ένα πολιτικό μήνυμα δυνητικά θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη μελλοντική του καριέρα. Χώρια που και το ίδιο το παιδί μάλλον δεν θα νιώθει και πολύ άνετα με το να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο π.χ. φωτογραφία της πρώτης ημέρας που έμαθε να χρησιμοποιεί το γιογιό.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ: Ακόμα κι αν διαγράψουμε στοιχεία, αυτά μένουν καταχωρισμένα στο ίντερνετ. Πορευόμαστε λοιπόν με προσοχή στις δημοσιεύσεις μας. Δεν αποκλείεται στο μέλλον, μία φωτογραφία του παιδιού που ποστάραμε όταν ήταν 3 ετών, ακόμα και χωρίς να αναγράφουμε όνομα ή άλλα στοιχεία, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών. Στη συνέχεια αυτές μπορούν να συνδεθούν με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που ίσως θα έχει το παιδί ως ενήλικας. Έτσι δημιουργείται ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού πάνω στο οποίο εκείνο δεν θα μπορεί να έχει έλεγχο.
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Αν είναι ανήλικο και του επιτρέπουμε να έχει λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τότε το αφήνουμε με τον όρο να έχουμε κι εμείς τον κωδικό για να ελέγχουμε τακτικά τους φίλους του και τις κινήσεις του.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Αρχικά τα διαγράφουμε -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν αποθηκευτεί στα αρχεία π.χ. του Facebook. Επιλέγουμε να ενημερωνόμαστε κάθε φορά που κάποιος βάζει tag σε φωτογραφίες που ανεβάζει μαζί με εμάς και τα παιδιά μας, ώστε να τις κρύβουμε από το χρονολόγιό μας. Επιλέγουμε στις ρυθμίσεις μας να βλέπουν τα στοιχεία μας μόνο οι άνθρωποι που γνωρίζουμε. Ενημερώνουμε τους φίλους μας πως δεν θέλουμε να ποστάρουν φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τα παιδιά μας.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Αν οι φωτογραφίες του παιδιού μας χρησιμοποιούνται από άλλους χωρίς να έχουν τη συγκατάθεσή μας, απευθυνόμαστε στο Cyber Alert ή στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 210 6476.464, 210 6476.000.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Δείτε το σκίτσο των New York Times, που ξεφτιλίζει τη Γερμανία, για το σκάνδαλο της Volkswagen


Δείτε το σκίτσο των New York Times, που ξεφτιλίζει τη Γερμανία, για το σκάνδαλο της Volkswagen - Media
3.2K
SHARES
FacebookTwitter

Τι λέει ο Έλληνας με το ποδηλατάκι δίπλα στη Μέρκελ; Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, ο σκιτσογράφος των New York Times, Patrick Chappatte, σχολιάζει το σκάνδαλο της Γερμανικής εταιρίας και ναυαρχίδας της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Volkswagen.
Ο σκιτσογράφος έχει ζωγραφίσει ένα αυτοκίνητο Volkswagen, στο οποίο επιβαίνει η Μέρκελ. Το αυτοκίνητο από την εξάτμιση του ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και βγάζει μαύρο καπνό. Δίπλα στο αυτοκίνητο βρίσκεται ένας ποδηλάτης που απεικονίζει την Ελλάδα.
Ο ποδηλάτης ρωτάει με τα ίδια λόγια που κάποτε ρωτούσαν οι Γερμανοί τους Έλληνες σχετικά με την οικονομία. « Ώστε κλέβατε και λέγατε ψέματα, και τώρα η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα;»
Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στις εκδόσεις των αυτοκινήτων με πετρέλαιο είχε προσαρμόσει ένα ειδικό τσιπ, που κατά τη διάρκεια των ελέγχων, «έκλεβε» και παρουσίαζε χαμηλότερους ρύπους. Όλα αυτά για τα αυτοκίνητα της εταιρίας που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.
Τώρα αναμένεται τεράστιο πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, από την Αμερικάνικη δικαιοσύνη και τον οργανισμό περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ:http://www.topontiki.gr/article/144117/deite-skitso-ton-new-york-times-poy-xeftilizei-ti-germania-gia-skandalo-tis#.VgZ6-VqZIOU.facebook

Διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στη συνθήκες TTIP και CETA

Διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στη συνθήκες TTIP και CETA

17:11 | 25 Σεπ. 2015
Τελευταία ανανέωση 12:06 | 26 Σεπ. 2015
Η ιστοσελίδα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών Avaaz.org απευθύνει κάλεσμα για τη διακοπή της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και ακύρωση της «Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνία» (CETA).
Όπως σημειώνεται στηδιαδικτυακή εκστρατεία, «οι συμφωνίες περιλαμβάνουν ζητήματα μείζονος σημασίας (όπως η διευθέτηση διαφορών επενδυτή-κράτους και οι κανόνες σχετικά με την κανονιστική συνεργασία) και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το γράμμα του νόμου».
«Είμαστε ενάντια στην υποβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ιδιωτικών και καταναλωτικών προτύπων, καθώς και την απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών (όπως το νερό) και των πολιτιστικών αγαθών μέσα από αδιαφανείς διαπραγματεύσεις. Στηρίζουμε μια εναλλακτική εμπορική και επενδυτική πολιτική για την ΕΕ», αναφέρεται σχετικά.
Στόχος του Αvaaz είναι φτάσει τα 3 εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τις 5 Οκτωβρίου «ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες που απειλούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας»
ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/internet-mme/diadiktyaki-ekstrateia-enantia-sti-synthikes-ttip-kai-ceta

Mathesis: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους

Mathesis: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους

18:53 | 25 Σεπ. 2015
Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.
Επισκεφτείτε τη σελίδα του Mathesis και δείτε τοπλήρες πρόγραμμα μαθημάτων
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis: «Πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν επιτρέπεται να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως σε αυτό το θέμα και κρίναμε ότι ήταν υποχρέωσή μας, ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς και αξίες, να δημιουργήσουμε μέσα στις ΠΕΚ μια εθνική εστία διαδικτυακών μαθημάτων που θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και θα προσπαθεί να συμβαδίζει με αυτές.
Με τον τρόπο που τα βλέπουμε εμείς —αλλά και πολλοί άλλοι στον διεθνή χώρο— τα διαδικτυακά μαθήματα δεν είναι παρά μια νέα εκδοχή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων —βιβλιομαθήματα, πολυμεσικά ή διαδραστικά βιβλία είναι κάποιοι δικοί μας όροι γι’ αυτά— τα οποία, επομένως, απαιτούν έναν ειδικευμένο φορέα με ακόμα υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και εμπειρογνωμοσύνης από ό,τι στο παραδοσιακό έντυπο βιβλίο. Έτσι, το Mathesis προέκυψε φυσιολογικά ως η επέκταση των ΠΕΚ στον χώρο των Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (ΜΑΔΙΜ ή MOOCs = Massive Open Online Courses)».
Το όνομα mathesis προέρχεται από το mathesis universalis του Καρτέσιου. Μια προσπάθεια να οικοδομηθεί — με αφετηρία την αρχαιοελληνική σημασία των λέξεων μάθημα, μάθηση, μαθημα-τικός— μια καθολική επιστήμη βασισμένη στον αποδεικτικό λόγο των Μαθηματικών. »Στη δική μας, ταπεινότερη εκδοχή, το όνομα υποδηλώνει απλώς την πρόθεσή μας να προσφέρουμε μαθήματα που θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα των βασικών επιστημών. Από τα μαθηματικά και τη φυσική έως την ιστορία και τη φιλοσοφία», σημειώνει το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis και συνεχίζει:
«Όσο για το λογότυπό μας — το γράμμα M του Mathesis μ’ ένα ανοικτό κύκλο γύρω του όπως στο κατ' εξοχήν σύμβολο της διαδικτυακής εποχής μας, το @ — θελήσαμε να υποδηλώνει ό,τι πιο παληό και ό,τι πιο σύγχρονο συνάμα στην έννοια της μάθησης. Ενώ ο ανοικτός κύκλος υπενθυμίζει επίσης ότι η διαδικτυακή εκπαίδευση είναι ένα ανοικτό εγχείρημα σε πλήρη εξέλιξη».
«Αν ήταν όμως να συνοψίσουμε την αποστολή μας σε μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν τούτη: Ποιότητα. Αυτή είναι η βασική αξία του Mathesis. Αντίθετα με την κρατούσα άποψη —πως ότι σου προσφέρεται δωρεάν δεν δικαιούσαι να το κρίνεις και να έχεις απαιτήσεις για την ποιότητά του— εμείς πιστεύουμε πως μόνο η υψηλή ποιότητα είναι συμβατή με την ευγένεια που εμπεριέχει η έννοια του δωρεάν· η έννοια του δώρου. Έτσι η ποιότητα των μαθημάτων είναι για εμάς μια θεμελιώδης επιλογή, που αν αποτύχουμε να την κάνουμε πράξη, όλα τα υπόλοιπα —ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι, κατάργηση των κοινωνικών φραγμών στη μάθηση, κ.λπ, κ.λπ— θα είναι απλώς κενά λόγια.
Στο Mathesis επιδιώκουμε την ποιότητα, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η εξίσωση των ευκαιριών στην εκπαίδευση και στη μάθηση είναι από τους ευγενέστερους στόχους που αξίζει να υπηρετεί κανείς

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οι άστεγοι του Τορίνο συγκέντρωσαν χρήματα για τους πρόσφυγες -Ανιδιοτέλεια

Οι άστεγοι του Τορίνο συγκέντρωσαν χρήματα για τους πρόσφυγες

Ανιδιοτέλεια

14:39 | 23 Σεπ. 2015
Τελευταία ανανέωση 18:47 | 23 Σεπ. 2015
Χρήματα για να στηρίξουν τους πρόσφυγες συγκέντρωσαν άστεγοι πολίτες στο Τορίνο της Ιταλίας. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, αφού κατάφεραν να συγκεντρώσουν 60 ευρώ, τα τοποθέτησαν μέσα σε φάκελο και τα άφησαν στην Αρχιεπισκοπή του Τορίνο, όπου τα βρήκε ο αρχιεπίσκοπος της περιοχής, Τσέζαρε Νοσίλια.   
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι άστεγοι που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι συγκέντρωσαν τα χρήματα σε κέρματα 20 λεπτών και 1 και 2 ευρώ.   
«Οι άστεγοι κατά καιρούς συγκεντρώνονται κάπου με τηλεόραση και μαθαίνουν από τις ειδήσεις την έκκληση οικογενειών για χρήματα» ανέφεραν στην επιστολή που άφησαν μαζί με τα χρήματα στην αρχιεπισκοπή. 
«Οι φτωχοί ξέρουν τι σημαίνει ένδεια και για αυτό εκφράζουν την γενναιοδωρία τους βοηθώντας άλλους φτωχούς με αγάπη άνευ όρων. Επιπλέον, βοηθώντας κάποιον να νιώσει καλύτερα, αισθάνονται χρήσιμοι σε αυτή την κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος. 
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου: