Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Μετακινούν εκπαιδευτικούς μέχρι και 100 χιλιόμετρα!

Μετακινούν εκπαιδευτικούς μέχρι και 100 χιλιόμετρα!

ekpaideftikoi.jpg

Eκπαιδευτικοί Στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι γνωστό ότι η νομοθεσία προβλέπει μετακινήσεις εκπαιδευτικών μόνο με αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων
Καθώς το πρόβλημα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών φαίνεται να τακτοποιείται μέσα από τον «βομβαρδισμό» υποσχετικών, μιαν άλλη, εντελώς διαφορετική πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της.
Σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι σχολικοί σύμβουλοι λαμβάνουν «οδηγία» από τους περιφερειακούς διευθυντές (προφανώς με εντολή του υπουργείου Παιδείας) να «μεριμνήσουν για τη στοιχειώδη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της δικαιοδοσίας τους, με το υπάρχον προσωπικό και μέχρι την τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το ΥΠΟΠΑΙΘ».
Το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠελοποννήσουΤο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου | 
Με θέμα, λοιπόν, «Κατευθύνσεις για την έναρξη του νέου σχολικού έτους» προβλέπονται τα παρακάτω:
«Σε περίπτωση που υπάρχουν κλειστές σχολικές μονάδες ή σχολικές μονάδες με αριθμό μαθητών που δεν καλύπτει η αναλογία του υπηρετούντος προσωπικού, προτείνουμε να προβείτε σε προσωρινές μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού από όμορες σχολικές, με την παρακάτω διαδικασία:
1. Θα αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας.
2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, θα μετακινηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς.
3. Στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία και στις σχολικές μονάδες κάτω του εξαθεσίου μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετές ώρες από τη συνδιδασκαλία τάξεων (όπου το επιτρέπει ο αριθμός μαθητών) στην Αισθητική Αγωγή και στην Ευέλικτη Ζώνη.
Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν το διάστημα αυτό και μέχρι την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την πλήρη στελέχωσή τους (με δασκάλους και ειδικότητες), με τις δυνατότητες του ωραρίου του υπηρετούντος προσωπικού. Σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί, θα υπάρχουν πρόωρες αποχωρήσεις μαθητών, με έγκαιρη ενημέρωση των γονέων».
Παράλληλα το έγγραφο ορίζει ότι εάν παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σχολεία θα αντληθούν εκπαιδευτικοί «από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων».
Ακόμα, καθορίζει ότι οι προσωρινές μετακινήσεις του διδακτικού προσωπικού θα γίνουν με αποφάσεις των διευθυντών Εκπαίδευσης κάθε περιοχής, λόγω του μικρού διαστήματος που θα απαιτηθεί, και όχι με αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης.
Στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι γνωστό ότι η νομοθεσία προβλέπει μετακινήσεις εκπαιδευτικών μόνο με αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στα οποία συμμετέχουν και τα σωματεία των εκπαιδευτικών μέσω των εκλεγμένων μελών τους (αιρετοί).
Γεγονός που φανερώνει πως το υπουργείο Παιδείας, για να μη χρεωθεί τα κλειστά σχολεία λόγω των πρωτοφανών ελλείψεων εκπαιδευτικών, «κατασκευάζει» αποφάσεις μακριά και πέρα από τις νόμιμες διαδικασίες, εξοστρακίζοντας εκπαιδευτικούς 50, 100 ή και περισσότερα χιλιόμετρα (ιδιαίτερα σε μεγάλους νομούς της Πελοποννήσου ή στην Κέρκυρα κ.λπ.) από τη θέση που μέχρι χθες υπηρετούσαν.
πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/metakinoyn-ekpaideytikoys-mehri-kai-100-hiliometra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου