Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ο γ.γ. «σβήνει» τα κενά..

Ο γ.γ. «σβήνει» τα κενά...

xasapis-kiaou.jpg

Δημήτρης Χασάπης- Ευφροσύνη ΚιάουΟ γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης και η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Ευφροσύνη Κιάου | EUROKINISSI//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφορετικούς αριθμούς για τα εκπαιδευτικά κενά έδωσαν μέσα στην ίδια μέρα η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας.
Διαφορετικές φαίνεται να είναι και οι εκτιμήσεις για την εξασφάλιση των πιστώσεων, καθώς ο γ.γ. ισχυρίζεται ότι «όλα βαίνουν καλώς», ενώ αντίθετα η υπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί.
Με ανακοίνωσή του ο γ.γ. του υπουργείου διευκρινίζει ότι «διασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 160.629.590€ για την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή (τάξεις υποδοχής, στήριξη των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερα σχολεία κ.ά.).
Παράλληλα γνωστοποιεί ότι έχει εγκριθεί η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΥΠΟΠΑΙΘ και ότι προβλέπεται, όπως και πέρσι, η πρόσληψη περίπου 1.000 επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε θέσεις που δημιουργούνται από τις άδειες χωρίς αποδοχές τις οποίες λαμβάνουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης ο γ.γ. επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, σε υπηρεσιακό επίπεδο, η τεχνική επεξεργασία του αιτήματος του ΥΠΟΠΑΙΘ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έγκριση κονδυλίων για την πρόσληψη επιπλέον 6.000 εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση της οριστικοποίησης των πινάκων των αναπληρωτών οφείλεται σε προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται ως εξής:
◼ Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 11.200, εκ των οποίων 5.500 δάσκαλοι & νηπιαγωγοί
◼ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 4.000
◼ Ειδική Αγωγή: 2.000
➤ Συνολικός αριθμός: 17.200
Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων θα αρχίσει αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών και ωρομισθίων σχολικού έτους 2015-2016.
Ο Δ. Χασάπης στο έγγραφό του θεωρεί ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδικαιολόγητη, αφού «τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία των σχολείων φέτος, καθώς με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει η κάλυψη των λειτουργικών κενών και η δυνατότητα αντιμετώπισης τυχόν έκτακτων αναγκών που θα δημιουργηθούν».
Προφανώς ο γ.γ., λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την ομαλή λειτουργία των σχολείων φέτος», δεν φαίνεται να λογαριάζει το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου με χιλιάδες κενά και μέχρι τότε όχι μόνο δεν θα έχει προσληφθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός αλλά ούτε καν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτήσεων των αναπληρωτών, γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων θα έχει μικρές ή μεγαλύτερες ελλείψεις για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Ετσι, ο λόγος περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων ελέγχεται ως παραπλανητικός.
Από την άλλη, στη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας Eυφρ. Κιάου, που πραγματοποιήθηκε χθες, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι το σύνολο των κενών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, ανέρχεται στις 20.000 και ενημέρωσε ότι έχουν διασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ, πιστώσεις οι οποίες ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφορούν την Ειδική Αγωγή και την ενισχυτική διδασκαλία και όχι το κανονικό σχολικό πρόγραμμα.
Παράλληλα ανέφερε ότι εγκρίθηκαν 2.000 πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ έχουν ζητηθεί και 6.000 πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που δεν έχουν μέχρι στιγμής εξασφαλιστεί.
Η ΟΛΜΕ με βάση τον αριθμό των περσινών προσλήψεων αναπληρωτών και των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης υποστηρίζει ότι τα κενά στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ ανέρχονται στις 7.000, ενώ ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή οι ελλείψεις είναι τραγικές.

«Σοβαρό πρόβλημα»

Η κ. Κιάου πληροφόρησε την ΟΛΜΕ ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών, τόσο λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο όσο και εξαιτίας της δικαστικής προσφυγής ομάδας εκπαιδευτικών.
Μας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί η εξαίρεση απαγόρευσης προσλήψεων και εφόσον δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών θα λυθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στο ζήτημα της απόσπασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, επισήμανε ότι πρωταρχικός στόχος της είναι να δουλέψουν όλα τα σχολεία, άρα και τα σχολεία του εξωτερικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί του θέματος και, εφόσον της δίνεται η δυνατότητα, θα υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις παύσης της «αυτοδίκαιης αργίας» των εκπαιδευτικών που επανήλθαν με τον νόμο 4325/2015.
ΠΗΓΗ:http://www.efsyn.gr/arthro/o-gg-svinei-ta-kena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου