Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Το δίδαγμα του Θουκυδίδη

Το δίδαγμα του Θουκυδίδη

apopsi.jpg

editorialΟ Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να αποκρούσει τις σκληρές πλευρές του Μνημονίου | ΕΦ.ΣΥΝ.
Στην πολιτική και κυρίως στις εκλογικές αναμετρήσεις κερδίζει κατά κανόνα το κόμμα και ο πολιτικός αρχηγός που καταφέρνουν να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εμπνεύσουν τον λαό με ελπίδα, όραμα και προοπτική. Σε αυτήν την εκλογική μάχη, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του είναι φανερό πως διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα.
Οπως φαίνεται καθαρά στη συνέντευξή του, που δημοσιεύουμε σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μένει στα δεδομένα του τρίτου Μνημονίου, που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτικά για τη χώρα. Πάει πολύ παραπέρα. Δηλώνει αποφασισμένος να αποκρούσει τις σκληρές πλευρές του Μνημονίου και να διαπραγματευτεί τα ανοιχτά ζητήματα με στόχο το ισοζύγιο να είναι θετικό για την Ελλάδα.
Δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή. Δηλώνει πίστη και θέληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος της τετραετίας. Υπολογίζει σοβαρά στην αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη.
Αντίθετα, ο πολιτικός λόγος της Ν.Δ. και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είναι δεδομένος και εντελώς μνημονιακός. Για τη Ν.Δ. όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την εφαρμογή των υποχρεώσεων προς τους δανειστές. Δεν υπάρχει τίποτε μετά το Μνημόνιο, παρά μια αόριστη υπόσχεση: «Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε...». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά με νέο περιτύλιγμα. Μια φοβική πολιτική, η οποία δεν τολμάει να οραματιστεί την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο και να προτείνει ένα πρόγραμμα με όραμα.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας είναι εμφανής. Και σε αυτό που συμφωνούν, το Μνημόνιο, και σε αυτό που διαφωνούν, την προοπτική για τη χώρα. Μειονέκτημα του Μεϊμαράκη είναι ότι ακολουθεί -με άλλο, βεβαίως, ύφος- την πολιτική του προκατόχου του.
Πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι η κόπωση του λαού ύστερα από έξι χρόνια μνημονιακής πολιτικής και πλήθος οδυνηρών απογοητεύσεων. Αλλά είναι στη φύση του ελληνικού λαού αυτό που έλεγε ο Θουκυδίδης: «Δεν κατηγορώ αυτούς που θέλουν να κατακτήσουν, αλλά εκείνους που είναι έτοιμοι να υποκύψουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου