Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πρωταθλητής» το Λούβρο

ΤΟ 2012

«Πρωταθλητής» το Λούβρο

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αναδείχτηκε το πρώτο σε επισκεψιμότητα για το 2012 με 9,7 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με έρευνα της Art Newspaper που δίνει επιπλέον 1 εκατομμύριο άτομα περισσότερα σε σχέση με το 2011 για το περίφημο μουσείο της Γαλλίας.

Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο
Η Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο
Η αύξηση στη δημοφιλή απήχηση του Λούβρου αποδίδεται στη νέα πτέρυγα ισλαμικής τέχνης που ανανέωσε την αίγλη του. Δεύτερο σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως είναι το Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης το οποίο ανανεώθηκε με γκαλερί αφιερωμένες στην ισλαμική και την αμερικανική τέχνη (6,1 εκατομμύρια επισκέπτες) ενώ τις τρεις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν τρία μουσεία του Λονδίνου χάρη στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που έφερε περισσότερους τουρίστες στην πόλη. Ειδικότερα, η Τέιτ Μόντερν, στις όχθες του Τάμεση, προσέλκυσε 5,3 εκατομμύρια θεατές λόγω του μεγάλου ρεύματος που είχε η ρετροσπεκτίβα του Ντάμιεν Χερστ.
Το λονδρέζικο μουσείο μοντέρνας τέχνης ανέβηκε στην τέταρτη θέση ρίχνοντας στην πέμπτη την Εθνική Πινακοθήκη.
Από την άλλη, η πιο δημοφιλής έκθεση της χρονιάς ήταν αυτή των «Μεγάλων Ολλανδών Ζωγράφων» στο Μουσείο Μετροπόλιταν του Τόκιο. Εκθέματα όπως το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Βερμέερ» έφεραν 10.573 επισκέπτες την ημέρα στο μουσείο, ενώ η Ιαπωνία έχει και δεύτερη παρουσία στη λίστα με την έκθεση ευρωπαϊκής τέχνης στο Εθνικό Μουσείο.
Η έρευνα σημειώνει και την αξιοθαύμαστη επιτυχία εκθέσεων στη Βραζιλία, ειδικά αυτών που πραγματοποιήθηκαν με δωρεάν είσοδο από το βραζιλιάνικο κέντρο πολιτισμού.
Η έκθεση «A bigger picture» με έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε μεγάλο καμβά και σε iPad κατέλαβε την πέμπτη θέση της λίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου