Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κάνοντας... κούρσες με τα στάδια

Έντυπη Έκδοση

Κάνοντας... κούρσες με τα στάδια

Η ανέγερση του πρώτου Yankee Stadium στο νότιο κομμμάτι του Μπρονξ της Νέας Υόρκης κόστισε το 1923 το ιλιγγιώδες για την εποχή εκείνη ποσό των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
90 χρόνια αργότερα, οι κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις του πλανήτη συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σύγχρονα τεχνολογικά θαύματα, με το κόστος κατασκευής τους να αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια!
Το MetLife Stadium του Νιου Τζέρσι (φωτ. πάνω) άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο του 2010, κάνοντας τους Νεοϋορκέζους γείτονες να σκάσουν απ' τη ζήλια τους. Ενα χρόνο νωρίτερα, βλέπετε, είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου Yankee Stadium, δίπλα στο σημείο που μέχρι το 2010 δέσποζε το θρυλικό «Σπίτι που έχτισε ο Μπέιμπ Ρουθ». Η νέα έδρα της ενδοξότερης ομάδας του μπέιζμπολ, των Νιου Γιορκ Γιάνκις, χρειάστηκε 1,5 δισ. δολάρια για να ολοκληρωθεί, αλλά μέσα σε λίγους μήνες έπεσε στη δεύτερη της σχετικής λίστας.
Το κόστος για το χτίσιμο του New Meadowlands Stadium, όπως αρχικά ονομαζόταν το MetLife Stadium, έφτασε τα 1,6 δισ. δολάρια, δημιουργώντας μέσα σε μόλις 12 μήνες ένα νέο ρεκόρ. Για να εξασφαλίσει η ασφαλιστική εταιρία MetLife το δικαίωμα του ονόματος, συμφώνησε το 2011 να πληρώνει 20 εκατ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2031, με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό των προσδοκώμενων εσόδων απ' τη χρήση του σταδίου. Κύριοι ένοικοι είναι οι Τζάιαντς και οι Τζετς, ομάδες του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Οσοι Νεοϋορκέζοι δεν αντέχουν στην ιδέα ότι η κορωνίδα των αθλητικών εγκαταστάσεων ολόκληρου του πλανήτη βρίσκεται πέρα από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον, μόλις 20 χιλιόμετρα απ' το δικό τους «ναό», ακόμα δεν έχουν χωνέψει την απόφαση που πήρε το 2004 ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε συνεργασία με τον αείμνηστο ιδιοκτήτη των Γιάνκις, Τζορτζ Στάινμπρενερ. Το αρχικό σχέδιο του νέου Yankee Stadium περιελάμβανε την κατασκευή συρόμενης οροφής αξίας 200 εκατ. δολαρίων. Αν το πλάνο δεν είχε τροποποιηθεί, η κορυφή θα ήταν υπόθεση της Νέας Υόρκης και όχι του ταπεινού Νιου Τζέρσι.
Τρία στάδια
Αν κάτι παρηγορεί τους κατοίκους του «Μεγάλου Μήλου» είναι το γεγονός ότι η πόλη τους διαθέτει όχι ένα, αλλά συνολικά τρία στάδια πρώτης γραμμής. Πέρα απ' το Yankee Stadium, υπάρχει το περίφημο Madison Square Garden που μπορεί να πρωτολειτούργησε το 1968, όμως με τις μέχρι τώρα ανακαινίσεις το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σήμερα στα 1,1 δισ. δολάρια. Μέσα στους επόμενους μήνες μάλιστα θα ολοκληρωθεί το τελευταίο του «λίφτινγκ», με το οποίο αναμένεται να αποκατασταθεί η τιμή της πόλης. Πάνω από 1 δισ. δολάρια έχουν πέσει στο σχέδιο αναβάθμισης της έδρας των Νικς, που έχει το πλεονέκτημα των επιπρόσθετων εσόδων από συναυλίες.
Μπροστά στα μεγαλεία του MetLife, του Yankee Stadium και του Garden, το City Field των 920 εκατ. δολαρίων (έδρα των Μετς του μπέιζμπολ) μοιάζει ταπεινό.
Είναι αρκετό ωστόσο για να απογειώσει το συνολικό κόστος των τεσσάρων σταδίων στα 5,1 δισ. δολάρια!
Πάνω απ' το φράγμα του 1 δισ. βρίσκονται άλλες τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις: το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ (1,4 δισ.), το φουτουριστικό Cowboys Stadium του Ντάλας (φωτ. αριστερά) και το Wem-bley του Λονδίνου (1,3 δισ.), για το οποίο οι Αγγλοι ακόμα κλαίνε τα λεφτά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου