Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ξημερώνει αφέγγαρη νύχτα και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης

Έντυπη Έκδοση

ΡΟΛΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ * ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ * ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ
«Ναι, είμαστε μια γροθιά» δήλωσαν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στο Σύνταγμα

Ξημερώνει αφέγγαρη νύχτα και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει σήμερα η νέα σχολική χρονιά για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό θα μπει λουκέτο σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ενώ το ένα μετά το άλλο κλείνουν τις πύλες τους και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
«Ναι, είμαστε μια γροθιά» δήλωσαν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στο Σύνταγμα Το κόκκινο πανί για όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι η διαθεσιμότητα, στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση για τους εκπαιδευτικούς ενώ την έχει δρομολογήσει για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Οι καθηγητές θα παρουσιαστούν σήμερα, αύριο και μεθαύριο στις θέσεις τους κανονικά και από τη Δευτέρα 16 του μήνα ξεκινούν -άγνωστο για πόσο διάστημα- έναν δύσκολο απεργιακό μαραθώνιο. Η απόφαση της ΟΛΜΕ για πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία από τον κλάδο, πράγμα που είναι δηλωτικό για την αγωνιστική διάθεση των καθηγητών. Υπέρ της απεργίας διαρκείας οι καθηγητές ψήφισαν σε ποσοστό 90,2% σε 66 από τις συνολικά 88 ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα.
48ωρη οι ιδιωτικοί
"Είμαστε άνθρωποι, όχι αριθμοί", λέει το πανό που κρατά μαθήτρια, στον αγιασμό του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, όπου παρευρέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, 11/9/2013 Φωτ.:Σπύρος Τσακίρης "Είμαστε άνθρωποι, όχι αριθμοί", λέει το πανό που κρατά μαθήτρια, στον αγιασμό του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, όπου παρευρέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, 11/9/2013 Φωτ.:Σπύρος Τσακίρης Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια 48ωρη απεργία για τις 16 και 17 του μήνα. Οι δάσκαλοι αποφασίζουν αύριο Πέμπτη για το δικό τους απεργιακό πρόγραμμα, ενώ θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 του μήνα. Σήμερα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την απεργιακή τους πρόταση, καθώς ολοκληρώνονται οι συνελεύσεις στις τοπικές τους ενώσεις.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν από χθες τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η λειτουργία στα περισσότερα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναβάλλεται ήδη η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και δεν διενεργούνται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Κλειστά ήταν χθες και όλα τα ΤΕΙ της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.
Οι τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις, ΟΛΜΕ (καθηγητές), ΟΙΕΛΕ (ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί), ΔΟΕ (δάσκαλοι), έχουν ήδη συμπορευτεί σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο με κοινή γραμμή δράσης, αφού οι πρωτοφανείς ανατροπές που έγιναν φέτος στο χώρο της Εκπαίδευσης αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, τα μέλη του Δ.Σ. των τριών εκπαιδευτικών ενώσεων συνεδρίασαν χθες μαζί, στα γραφεία της ΟΛΜΕ.
«Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά», δήλωσε μετά την κοινή συνεδρίαση των ομοσπονδιών, ο αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Ν. Παΐζης, «αλλά αφορούν ευρύτερα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα κι έχουν στόχο την αποτροπή μια πρωτοφανούς εθνικής τραγωδίας που θα προκληθεί από την κατάρρευση του δημόσιου αγαθού της Εκπαίδευσης».
Από τα γραφεία της ΟΛΜΕ ξεκίνησε επίσης χθες το απόγευμα η πορεία διαμαρτυρίας των καθηγητών που κατέληξε έξω από τη Βουλή, ενώ ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο. Επειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία, χθες το βράδυ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου βλέπει πολιτική χροιά πίσω από τις απεργίες των εκπαιδευτικών και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι επενδύει στην ένταση, την οξύτητα και την πόλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου