Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Επίθεση στους παιδόφιλους από μηχανές αναζήτησης

19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση στους παιδόφιλους από μηχανές αναζήτησης

          
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

Oριστικό τέλος στην ύπαρξη των αποκρουστικών ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι παιδόφιλοι επιχειρεί να δώσουν η Google και η Yahoo.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, Google και Yahoo διένυσαν έναν «μακρύ δρόμο» από την ημέρα που ανακοίνωσαν μια σειρά πρωτοβουλιών για μπλοκάρουν στο Διαδίκτυο τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών, ακόμη και βρεφών! Ετσι χθες η Yahoo, με μια κίνηση-έκπληξη, ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές της δημιούργησαν μια νέα τεχνολογία αιχμής, η οποία μπορεί να αναγνωρίζει άμεσα τα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι παιδόφιλοι.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη, που θα έχουν στην πρωθυπουργική κατοικία στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ντέιβιντ Κάμερον με τους εκπροσώπους του BskyB, του TalkTalk, της Virgin Media, της Google, της Microsoft και του νεοσύστατου Εθνικού Πρακτορείου για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος, και γίνεται 4 μήνες μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Ντ. Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ και της χώρας του θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να «ξεριζώσουν» την online σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, «εισχωρώντας» στο αποκαλούμενο «Μαύρο Διαδίκτυο», όπου μέσω κρυπτογραφημένων ιστοσελίδων οι εικόνες και τα βίντεο διανέμονται στους παιδόφιλους.

Μάλιστα, ο κ. Κάμερον εστίασε στο γεγονός «ότι η πρόσφατη καμπάνια της Google οδήγησε στη μείωση κατά 20% όσων αναζητούσαν φωτογραφίες και βίντεο με παιδοφιλικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο».

Οπως έγραψε ο γενικός διευθυντής της Google, Ερικ Σμιντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Daily Mail», «οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η εταιρεία του δείχνουν ότι ακούει τα κελεύσματα των καιρών». Πρόσθεσε δε ότι το τελευταίο τρίμηνο 200 και πλέον εξαιρετικά έμπειροι προγραμματιστές ανέπτυξαν μια νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Επικεφαλής της ομάδας αυτής ανέλαβε η Τζοάν Σιλντς, πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας Tech City, η οποία έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην Google και το Facebook.

Μιλώντας στον «Guardian», η Σιλντς τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό κυβερνήσεις και εταιρείες τεχνολογίας να συνεργαστούν στενά προκειμένου να απαλείψουν από το Διαδίκτυο την κακοποίηση παιδιών. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τα πιο δυνατά μυαλά που διαθέτουμε για να βρουν πρωτοποριακές λύσεις», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Yahoo, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του «θα επιδείξει μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά στο online περιεχόμενο παιδοφιλίας».

Η κρίσιμη σύσκεψη στη Ντάουνινγκ Στριτ γίνεται μόλις πέντε 24ωρα μετά την εξάρθρωση ενός τεράστιου δικτύου παιδεραστίας από την αστυνομία του Καναδά. Συνολικά, έπειτα από έρευνα που έγινε σε 50 χώρες, συνελήφθησαν 341 άνθρωποι, ενώ 346 ανήλικα θύματα «γλίτωσαν από τη σεξουαλική εκμετάλλευση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αστυνομίας του Τορόντο.

Η καναδική αστυνομία ανέφερε, τέλος, ότι ο 42χρονος Καναδός που ήταν ο επικεφαλής του κυκλώματος πλήρωνε ενήλικες για να βιντεοσκοπούν σκηνές παιδεραστίας, τις οποίες στη συνέχεια πωλούσε μέσω του ιστοτόπου του και είχε κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 4 εκατομμύρια δολάρια.
   

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου