Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε, ύψους 3 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει την εγκληματικά αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Το κύριο άρθρο της Αυγής

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Πλεόνασμα και αντικοινωνική αναδιανομή

Το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε, ύψους 3 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει την εγκληματικά αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Δίμηνη περίοδο τεχνητής εφορίας πριν τις κάλπες της οργής επιχειρεί να δημιουργήσει ο Σαμαράς με όχημα το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα. Υπόσχεται "αναπτυξιακή στροφή", έξοδο στις αγορές και ρύθμιση του χρέους. Η διευθέτηση του χρέους θα γίνει με τρόπο που οδηγεί τη χώρα σε καθεστώς Μνημονίου και λιτότητας πεντηκονταετίας. Η έξοδος στις αγορές θα είναι στημένη και περιορισμένη. Η περιβόητη επανεκκίνηση της ανάπτυξης δεν θα αφορά τα εκατομμύρια θύματα του Μνημονίου, αλλά τους τραπεζίτες και τους αετονύχηδες της κρίσης.
Το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε, ύψους 3 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει την εγκληματικά αντικοινωνική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Για το "κοινωνικό μέρισμα" δεν διατίθεται το 70% του πλεονάσματος, όπως είχε ρητά δεσμευθεί ο Σαμαράς, αλλά μόλις το 17%. Συγκεκριμένα, από τα 3 δισ. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δηλαδή στους πιστωτές. Άλλο 1 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφελών του Δημοσίου, πολλές από τις οποίες αφορούν μεγαλοπρομηθευτές και μεγαλοκατασκευαστές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραπέμπουν σε προϋπολογισμένη δημόσια δαπάνη, που όμως δεν πληρώθηκε στην ώρα της και φουσκώνει τεχνητά το πλεόνασμα. Τα 350 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της νέας τρύπας που ανοίγουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτή η τρύπα θα φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μόνο τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως "κοινωνικό μέρισμα", που ισοδυναμεί με χαρτζιλίκι για 1 εκατ. πολίτες, πολλοί απ' τους οποίους (268.000 ένστολοι) συγκροτούν την παραδοσιακή εκλογική βάση της Ν.Δ., έχουν αποστασιοποιηθεί πολιτικά και τώρα επιχειρείται η ψηφοθηρική επανεπροσέγγισή τους. Οι ένστολοι έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ. Συνεπώς, σύμφωνα με την προϋπόθεση του Μνημονίου, θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο. Νέοι φόροι; Νέες άγριες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες;
Η κοινωνία μάτωσε (με την υπερφορολόγηση και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους) για να σχηματισθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Καταβλήθηκε τεράστιο κοινωνικό κόστος για να συγκεντρωθούν τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία όμως δεν επιστρέφουν ως "κοινωνικό μέρισμα" στους αδύναμους πολίτες, αλλά κυρίως κατευθύνονται στους διεθνείς τοκογλύφους, τους μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου και την παραδοσιακή εκλογική πελατεία της Δεξιάς. Πρόκειται για ανάποδη κοινωνική αναδιανομή, αντίστοιχη προς τη ληστρική και κοινωνικά άδικη πολιτική του Μνημονίου. Για κοινωνική κλοπή.
- See more at: http://left.gr/news/pleonasma-kai-antikoinoniki-anadianomi#sthash.86WuieDl.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου