Διήμερο Δικτύων Αλληλεγγύης : "Μας βλέπουν ως απειλή για τα ράφια τους"
Παρότι Σάββατο, οι αίθουσες στο Γεωπονικό θύμιζαν καθημερινή, καθότι γεμάτες. Αντί για φοιτητές όμως, στα έδρανα ήταν καθισμένοι βοσκοί, αγρότες, μέλη κοινωνικών συνεταιρισμών, εθελοντές σε δομές αλληλεγγύης και απλός κόσμος που είχε ακούσει για την πρώτη συνάντηση τροφής, ενώ αντί για καθηγητές στη θέση τους εναλλάσσονταν οι ίδιοι, σηκώνοντας στην αρχή κάθε «εργαστηρίου» το χέρι για να έχουν μια θέση στην λίστα με τις τοποθετήσεις. Είχαν να πουν πολλά. Η πρώτη μέρα «μαζί θα τους φάμε», το φόρουμ που γεννήθηκε ως πρωτοβουλία από τα κάτω και έφερε στην Αθήνα πάνω από 90 συλλογικότητες, άφησε τους συμμετέχοντες «χορτάτους» όπως έλεγαν. Άφησε ακόμα υποσχέσεις για το μέλλον, που σκιαγραφείται ζοφερό υπό το βάρος των Μνημονίων, αλλά την ίδια ώρα οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης είναι η ελπίδα, η χαραμάδα που μεγαλώνει όλο και περισσότερο στο κουτί, με το οποίο έχουν παγιδεύσει τον κόσμο οι κυβερνητικές πολιτικές.
Από τα στοιχεία που δίνουν οι δομές περί τα 13.000 άτομα στην Αττική στηρίζονται κάθε μήνα σε «πακέτο αλληλεγγύης» για τη σίτισή τους από δομές που δεν έχουν εξωτερικούς πόρους. Αφενός οι ανάγκες μεγαλώνουν, αφετέρου αποδεικνύεται ότι σπόρος της αλληλεγγύης άνθισε σε πολλές γειτονιές και περιοχές, σε παρέες και επαγγελματίες που αποφάσισαν ν΄ αλλάξουν ρότα. Αυτή η πορεία που διανύθηκε, ήταν μέσα στις πρώτες κουβέντες των ομιλητών, οι οποίες όμως επικεντρώθηκαν στο επόμενο βήμα. Τα προβλήματα δεν λείπουν. Από τ' απλά που αφορούν «μια διαθεσιμότητα για βάρδια» μέχρι πιο δύσκολα, όπως την αδυναμία εύρεσης χώρου για τη διανομή προϊόντων μέσα από τους Χωρίς Μεσάζοντες εξαιτίας του αποκλεισμού από τους δήμους.
Όταν η αλληλεγγύη γίνεται μάθημα
«Η πρώτη μέρα μας αφήνει χαμογελαστούς. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή μας δημιουργούν την αισιοδοξία ότι θα βρούμε τρόπους για να λειτουργήσουμε καλύτερα και αν φέρουμε περισσότερο κόσμο κοντά μας», μας είπε η Φλώρα Τουτουντζή, μέλος της αλληλεγγύης από τα Δυτικά (Αιγάλεω, Χαϊδάρι κτλ.). Εντυπωσιάστηκε από τις ιστορίες που άκουσε, εμπνεύστηκε για τη συνέχεια. «Μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση η θέληση που δείχνει ο κόσμος που εμπλέκεται. Σήμερα έμαθα για τους δασκάλους στο Κερατσίνι, που διδάσκουν την αλληλεγγύη στις αίθουσες. Μαθαίνουν τα παιδιά τι σημαίνει να είσαι δίπλα στον άλλο και πώς μπορείς να είσαι δίπλα του.»
Οι συζητήσεις χωρίστηκαν σε πρώτη φάση σε τρία «εργαστήρια» για τις δομές ενίσχυσης νοικοκυριών με τρόφιμα και τις κοινωνικές κουζίνες, το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες και τις… νέες περιπέτειες των κοινωνικών συνεταιρισμών. Συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός και η δικτύωση των δομών. «Δεν χρειάζεται να γίνεται τη μία εβδομάδα Χωρίς Μεσάζοντες στην Πετρούπολή και την επόμενη διαδοχικά στο Περιστέρι, όπως τώρα. Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση», ήταν μία από τις κυρίαρχες απόψεις που ακούστηκαν κι ενδεικτική της κατεύθυνσης που θέλουν οι δομές να έχουν από εδώ και στο εξής στην πρακτική τους.
«Έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το κίνημα της τροφής»
Έκτος όμως από τη διάδοση της ιδέας της αλληλεγγύης, αλλά και την εγκόλπωση περισσότερου κόσμου, μεγάλος μέρος της κουβέντας αφορούσε την απόκρουση των επιθέσεων που γίνονται στις πρωτοβουλίες. «Δεχόμαστε δύο είδη επιθέσεων. Την καταστολή και την προσπάθεια ενσωμάτωσης από το σύστημα», τόνισε στην «Α» ο Δημήτρης Μπιρμπίλης από τους «αλληλέγγυους δρόμους» στο Μαρούσι. Αναφορικά με το… κυνήγι που πέφτει στους παραγωγούς του Χ-Μ (Χωρίς Μεσάζοντες), πρόσθεσε ότι: Υπάρχει συντονισμός των μνημονιακών δημάρχων να υπάρχει σκληρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτού του χαρακτήρα» κι αυτό γιατί «ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το κίνημα της τροφής», αλλά κι επειδή «το κίνημα αποτελεί πίεση για την τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι».
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 8. «Η αλληλεγγύη δεν βρίσκεται στα ράφια» και «Καλωσήρθατε στο Agrotopia", ήταν οι τίτλοι των «εργαστηρίων» που ακολούθησαν, με δομές απ'' όλη την Ελλάδα να δίνουν δυναμικό παρών. Έβλεπες στην ίδια σειρά των θρανίων, κόσμο από την Καστοριά, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Αθήνα. Ανανέωσαν το ραντεβού τους γι αύριο στις 10, όπου και θα συζητήσουν πάνω σε πολλά από τα συμπεράσματα και τα' αποτελέσματα που βγήκαν από την πρεμιέρα του φόρουμ. Άπαντες με την ελπίδα ότι το τέλος του διήμερου, θα ισχυροποιήσει τις υπάρχουσες δομές και θα γεννήσει νέες.
Στο χώρο βρέθηκε επίσης η υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου