Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Χτίζουν σπίτια με 3d εκτυπωτές

Έντυπη Έκδοση 

Χτίζουν σπίτια με 3d εκτυπωτές

Ηταν απλώς θέμα χρόνου. Μετά τα μικρά και μεγαλύτερα διακοσμητικά αντικείμενα, τα ρούχα και τα παπούτσια, ακόμη και τα μέλη του σώματος, τώρα οι τρισδιάστοι εκτυπωτές «χτίζουν» σπίτια.
Παρακολουθώντας το «χτίσιμο» στο ΑμστερνταμΠαρακολουθώντας το «χτίσιμο» στο ΑμστερνταμΗ «εκτύπωση» του πρώτου έχει ξεκινήσει ήδη στο Αμστερνταμ από ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία. «Μοιάζει σαν να παίζουμε με τουβλάκια λέγκο» λένε οι αρχιτέκτονες της εταιρείας DUS Architects, που εκτυπώνουν κομμάτι κομμάτι και βιάζονται να ολοκληρώσουν το σπίτι διεκδικώντας παγκόσμια πρωτιά.
Με εισιτήριο 2,5 ευρώ οι περαστικοί μπορούν να παρακολουθήσουν από πολύ κοντά το «χτίσιμο», χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα το πρότζεκτ.
Στην ιστοσελίδα των DUS Architects εξηγείται ότι όλα τα μέρη του σπιτιού εκτυπώνονται από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα σε ναυτιλιακό εμπορευματοκιβώτιο ύψους έξι μέτρων, ενώ το σπίτι -παραδοσιακό ολλανδικό- ανεγείρεται δίπλα σε ένα από τα κεντρικά κανάλια του Αμστερνταμ.
Σύμφωνα με το «New Scientist», που φιλοξενεί μεγάλο θέμα για το εγχείρημα, η ολλανδική ομάδα αρχιτεκτόνων επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον εκτυπωτή kamer.maker, που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας επιτραπέζιος τρισδιάστατος εκτυπωτής, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, εκτυπώνοντας με διαδοχικά στρώματα τα μέρη που έχουν προηγουμένως σχεδιαστεί σε υπολογιστή. Κάθε δωμάτιο θα εκτυπωθεί ξεχωριστά και μετά το ένα δωμάτιο θα τοποθετηθεί πάνω ή δίπλα στο άλλο. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, γιατί όπως σχολιάζει και Στίβεν Ερβιν του Εργαστηρίου Κατασκευών του Χάρβαρντ «πράγματα που δουλεύουν θαυμάσια στον υπολογιστή, αποτυγχάνουν σε μεγάλη κλίμακα», το εκτυπωμένο σπίτι θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία.
Μέχρι τότε το σπίτι θα λειτουργεί ως «μουσείο σχεδιασμού» και θα είναι ανοικτό στο κοινό για επισκέψεις, εκθέτοντας στα 12 δωμάτιά του διαφορετικά είδη τρισδιάστασης οικοδομικής εκτύπωσης.
(Πηγές: ΑΜΠΕ, http://www.dusarchitects.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου