Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 29 Μαρτίου 2014
Η ελεημοσύνη του 1,30 ευρώ ημερησίως
Σ ε ένα ολόκληρο ευρώ και καμιά τριανταριά σεντς, ανά ημέρα, αντιστοιχεί το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση στον κάθε έναν από τους δικαιούχους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ενστολοι, ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, υπερήλικοι, επαγγελματίες δίχως ασφαλιστική κάλυψη ή με συσσωρευμένα χρέη και χρόνιες παθήσεις, καθώς επίσης και άστεγοι, που έχουν κάθε λόγο να κουρνιάζουν σε γωνιές της άκρας αριστεράς, θα μοιραστούν το πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίδομα 500 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ, για να είναι σε θέση να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί και μισό λίτρο γάλα, κάθε μέρα. Αν υπάρχουν στη μέση και πάνω από δύο ανήλικα παιδιά, η κυβερνητική γαλαντομία μεγαλώνει. Για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα το ποσό θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί για τους πολύτεκνους, καθώς δικαιούνται άλλο ένα καρβέλι και επιπλέον 2-3 ποτήρια από το θρεπτικό ρόφημα. Με τα σημερινά δεδομένα. Γιατί μετά την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου, είναι άγνωστο αν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να γεύονται την ελληνική ημερήσια παραγωγή ή θα αρκούνται στο γάλα-«κονσέρβα».
Μέσα σε τρία χρόνια, το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έγιναν νεόπτωχοι, χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Η απασχόληση στους κλάδους των επαγγελματοβιοτεχνών συρρικνώθηκε, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη και όσες έχουν επιβιώσει της κρίσης, καταγράφουν σημαντικές απώλειες του τζίρου τους. Η φορολόγηση είναι αβάσταχτη. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. Οι συνταξιούχοι το ίδιο. Ανθρωποι νοικοκύρηδες, τυπικοί στις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία, τώρα πνίγονται στα χρέη και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες για να επιβιώσουν.
Φτώχεια και ανέχεια επανεμφανίστηκαν , 70 χρόνια μετά τον πόλεμο και τη γερμανική κατοχή. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό στις ουρές των συσσιτίων που έχει στήσει η Εκκλησία, στη Θεσσαλονίκη. Μόνο στις ενορίες της Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως φέτος σιτίζονται 6.300 πολίτες, ενώ πέρυσι ο αριθμός έφτανε τα 5.200 και πρόπερσι τα 2.745 άτομα. Κάθε 15 μέρες, περισσότερες από 400 οικογένειες παραλαμβάνουν ένα καλάθι με τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το δίκτυο κοινωνικών δομών. Κάθε μήνα 140-150 άποροι πολίτες ζητούν χρήματα για να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, τη θέρμανση ή το νοίκι.
Δωρεάν ιατρική περίθαλψη αναζητούν οι άπορες οικογένειες και οι ανασφάλιστοι πολίτες που στρέφονται στους δήμους και στις εθελοντικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Στο ανοιχτό πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το 2011 εξετάστηκαν συνολικά 6.790 ασθενείς και ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε το 2012, φτάνοντας τα 12.764 άτομα. Πέρυσι συνολικά 16.504 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια απ' τους οποίους 3.913 ήταν παιδιά, 8.858 πήραν φαρμακευτική αγωγή και 5.265 κοινωνική υποστήριξη. Με όλα αυτά, το κοινωνικό επίδομα που ετοιμάζεται να μοιράσει η κυβέρνηση, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, θυμίζει το γνωστό: Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι να γιάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου