Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Δάσκαλε που… διαδήλωνες τι σου ΄μελλε να πάθεις

Δάσκαλε που… διαδήλωνες τι σου ΄μελλε να πάθεις

17
Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Επιστροφή στην εποχή των πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων των δημοσίων υπαλλήλων σηματοδοτεί η δίωξη που ασκήθηκε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά των δύο δασκάλων Ηλία Σμήλιου και Θανάση Αγαπητού.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νέου μνημονιακού νόμου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία καθόλου τυχαία αφορά πολιτική δράση εργαζομένων εκτός υπηρεσίας.

Πριν από μερικές ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν ΕΔΕ εις βάρος των δύο δασκάλων για να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου του 2011 που εξελίχθηκε σε μαζική πορεία κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου.

Η κατηγορία αφορά «αναξιοπρεπή, ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας». Ο Η. Σμήλιος και ο Θ. Αγαπητός είναι μεταξύ των 17 ανθρώπων στους οποίους έχει ασκηθεί μήνυση από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης (16/11/2011) με την κατηγορία της «παράνομης βίας» λόγω της παρουσίας τους μαζί με συλλόγους εκπαιδευτικών και χιλιάδων άλλων πολιτών στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει οριστεί δικάσιμος για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου ξεκινούν άμεσα διαδικασίες

ΕΔΕ εις βάρος των εργαζομένων για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές -και όχι μόνο- υποθέσεις. Αυτές πλέον μπορεί να αφορούν ένα πλήθος κατηγοριών, από διοικητικές παραβάσεις μέχρι ανάρμοστη συμπεριφορά (χωρίς να προσδιορίζεται τι μπορεί να συνιστά ο συγκεκριμένος όρος), ακόμα και εκτός υπηρεσίας, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε περίπτωση που οι «κατηγορούμενοι» παραπεμφθούν στο πειθαρχικό, ταυτόχρονα τίθενται σε αργία και απομακρύνονται από τις θέσεις τους μέχρι τη διερεύνηση και το κλείσιμο της υπόθεσης.

«Το Μνημόνιο 3 μάς καθιστά δημοσίους υπαλλήλους υπό αίρεση, εν δυνάμει απολυμένους. Οι πειθαρχικές διώξεις δεν αφορούν διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή ελλιπή άσκηση καθηκόντων. Αφορούν ξεκάθαρα την πολιτική και συνδικαλιστική μας δράση, γι” αυτό διωκόμαστε», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Η. Σμήλιος.

«Αυτές οι πρακτικές έχουν διπλό στόχο: από τη μια υπηρετούν την πολιτική των απολύσεων στο Δημόσιο και από την άλλη να σπείρουν φόβο και υποταγή σε όλους του εργαζομένους προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Να είναι σίγουροι πως οι εργαζόμενοι θα αντιπαλέψουν και θα νικήσουν», καταλήγει ο Η. Σμήλιος.

Οι δύο δάσκαλοι δραστηριοποιούνται έντονα στους συνδικαλιστικούς και εργατικούς αγώνες της πόλης. Ο Θανάσης Αγαπητός μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε αθωωθεί για την υπόθεση των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ κατά την παρουσία του Γιόαχιμ Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης ζητούν την άμεση παύση των πειθαρχικών και υπηρεσιακών διώξεων, ενώ καλούν τους συναδέλφους τους και τη ΔΟΕ να παρέμβουν και να υπερασπιστούν τους δύο δασκάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου