Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Εξαπλώνεται η λύσσα

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπλώνεται η λύσσα


Συναγερμό έχουν σημάνει στις αρχές τα έξι κρούσματα λύσσας που εντοπίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα, το τελευταίο μάλιστα επιβεβαιώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων σε νεκρή αλεπού στην Αριδαία Πέλλας, ενώ τέσσερις μέρες νωρίτερα επιβεβαιώθηκε κρούσμα και σε κυνηγετικό σκύλο στην περιοχή Λουτράκι Αριδαίας.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η λύσσα είναι μια επικίνδυνη ζωονόσος με θνησιμότητα που φτάνει στο 100%
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η λύσσα είναι μια επικίνδυνη ζωονόσος με θνησιμότητα που φτάνει στο 100%

Χθες έγινε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Υγείας με την επισήμανση προς όλες τις υγειονομικές αρχές της χώρας -κυρίως της βόρειας Ελλάδας- να χορηγούν αντιλυσσικό ορό σε όλες τις περιπτώσεις ατόμων που προσέρχονται με τραύματα από σκυλί ή άγριο ζώο και να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις.

Οι ειδικοί επισήμαναν πως η λύσσα είναι μια επικίνδυνη ζωονόσος με θνησιμότητα που φτάνει στο 100%. Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική και την Ασία, που σημαίνει ότι χάνεται ένας ασθενής κάθε δέκα λεπτά.

Η επιχειρησιακή σύσκεψη για τον Εθνικό Σχεδιασμό Αντιμετώπισης Κρουσμάτων Λύσσας κατέληξε στον άμεσο εμβολιασμό κυνηγόσκυλων, αδέσποτων και οικόσιτων ζώων, καθώς εκτιμήθηκε ότι το 80% αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί για λύσσα.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τον Φεβρουάριο θα γίνουν εναέριες ρίψεις δολωμάτων με αντιλυσσικά εμβόλια σε δασικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίστηκαν τα έξι κρούσματα και θεωρείται ότι «εισήχθησαν» από γειτονικές χώρες, καθώς ο ιός ενδημεί στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στην Τουρκία. Στόχος της δράσης αυτής είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω των άγριων ζώων, αλεπούδων, τσακαλιών, λύκων κ.ά.

Τελευταίο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου ήταν σε κόκκινη αλεπού που βρέθηκε νεκρή στην Αριδαία Πέλλας, στις 20 του μήνα επιβεβαιώθηκε σε κυνηγόσκυλο στο Λουτράκι, ενώ την ίδια μέρα τρία άτομα από την περιοχή -ανάμεσά τους και ένα δεκάχρονο αγόρι- μεταφέρθηκαν με δαγκώματα από σκύλο στο νοσοκομείο της Εδεσσας -ο μικρός στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για την περιποίηση των τραυμάτων- και τους παρασχέθηκε αντιλυσσικός ορός.

Αλλα δύο κρούσματα λύσσας επιβεβαιώθηκαν στις 7 και στις 12 Δεκεμβρίου σε νεκρές αλεπούδες που βρέθηκαν από μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Μεταξοχώρι και στην Κάτω Ποταμιά του Κιλκίς. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και προηγούμενα σε εκείνες στις 20 Οκτωβρίου σε αλεπού στον Βόιο Κοζάνης, και περίπου έναν μήνα αργότερα σε ποιμενικό σκύλο στην Ιεροπηγή Καστοριάς, «εισήχθησαν» από τις γειτονικές χώρες.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου