Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη στο τέλος της πιο δύσκολης χρονιάς...

Αλληλεγγύη στο τέλος της πιο δύσκολης χρονιάς...


Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/12/2012
    Ένας διαφορετικός ποδοσφαιρικός αγώνας θα διεξαχθεί στο δημοτικό γήπεδο των Αγίων Αναργύρων το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί. Η Εθνική Ομάδα των Αστέγων θα αντιμετωπίσει σε φιλανθρωπικό τουρνουά ομάδα δημοσιογράφων και τη Μεικτή Νοσοκομείων Αττικής. Τα ματς δεν θα έχουν εισιτήριο. Στόχος τους είναι να σταλεί το μήνυμα κατά της φτώχειας, να τονιστεί η αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες μέρες και να ενισχυθεί η καμπάνια "Γκολ στη φτώχεια", που επί της ουσίας αποτελεί τον φορέα που έδωσε πνοή στην Εθνική Αστέγων.
    Η Εθνική Ομάδα των Αστέγων θα αντιμετωπίσει σε φιλανθρωπικό τουρνουά ομάδα δημοσιογράφων και την Μικτή Νοσοκομείων Αττικής.
    Πώς όμως ξεκίνησε το όραμα αυτής της ξεχωριστής της εθνικής ομάδας; Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων έχουν οι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, οι άστεγοι και οι εντεταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης. Φυσικά, τα κριτήρια αυτά ισχύουν για να πάρει κάποιος μέρος στη μεγάλη ετήσια διοργάνωση, η οποία στηρίζεται από 73 χώρες και έχει υποστηρικτές του διαμετρήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
    Για να παίξει κανείς μπάλα με την ελληνική ομάδα, δεν χρειάζεται αποδεικτικά στοιχεία, μπορεί απλά να μετέχει στις προπονήσεις της. Οι πρώτες σκέψεις για την ελληνική Εθνική Αστέγων γεννήθηκαν το καλοκαίρι του 2006, ενώ σχεδόν όλοι ποδοσφαιρόφιλοι είχαν τα βλέμματα στραμμένα στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που άντλησαν έμπνευση από το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων εκείνης της χρονιάς και αποφάσισαν να το "ψάξουν" περισσότερο.
    Αμέσως ξεκίνησαν επαφές. Και ο βασικός λόγος ήταν η καθημερινή τριβή τους με τους άστεγους. Παρότι το πρόβλημα δεν είχε πάρει της διαστάσεις των τελευταίων χρόνων, ήταν υπαρκτό. Το ποδόσφαιρο μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικότατο παράγοντα ένταξης και υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και έναν τρόπο ευαισθητοποίησης του υπόλοιπου κόσμου. Το εγχείρημα βρήκε ανταπόκριση. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η ομάδα είχε 40 παίκτες και ετοιμαζόταν για την πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Η πρεμιέρα έγινε στο Μουντιάλ Αστέγων του 2007 στην Κοπεγχάγη, με την Ελλάδα να βγαίνει 37η, αλλά να κατακτά το Κύπελλο "Fair Play". Από τότε, δεν έχει χάσει ούτε διοργάνωση...
    Η σημασία της Εθνικής Αστέγων είναι τεράστια και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό παρακολουθώντας έστω και μια προπόνησή της. Άνθρωποι κατατρεγμένοι, που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο, μέσω του ποδοσφαίρου αλλάζουν την ψυχολογία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγκη για βραχυπρόθεσμους στόχους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθημερινή επιβίωση, οδηγεί το άτομο στην αποξένωση. Πατώντας το χορτάρι και κλωτσώντας μια μπάλα, τα άτομα αυτά επικοινωνούν, συνεργάζονται και νιώθουν ότι ανήκουν κάπου. Το ποδόσφαιρο εκλαμβάνεται ως κοινωνικό εργαλείο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιείται μεθοδικά ως τέτοιο, λαμβάνοντας και σημαντικές επιχορηγήσεις.
    Στην Ελλάδα τα παιδιά της Εθνικής παλεύουν μόνα τους. Κυρίως φέτος, όπου για να ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικού "μάτωσαν" οικονομικά και εξασφάλισαν το ταξίδι με προσωπικά δάνεια. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφού στα μνημονιακά χρόνια έχουν έχουν αυξηθεί και οι άστεγοι!
    Στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων, λοιπόν, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο του ποδοσφαίρου, να δουν τις προσπάθειες αυτής της ομάδας και να στηρίξουν άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στην είσοδο του γηπέδου θα υπάρχουν ειδικά κουτιά όπου ο καθένας θα μπορεί να καταθέσει όποιο αντίτιμο επιθυμεί, καθώς και υλικά πρώτης ανάγκης για τους αστέγους, όπως ήδη ρουχισμού, κουβέρτες κ.ο.κ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την καμπάνια "Γκολ στη φτώχεια".
    Θ. ΣΑΡΡΗΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου