Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Χέλμουτ Σμιτ: Κατώτερη των περιστάσεων η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ

Χέλμουτ Σμιτ: Κατώτερη των περιστάσεων η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ


Μπαλή Κάκη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/12/2012
Τις γιορτινές μέρες αυξάνεται κατακόρυφα η... ζήτηση των εν αποστρατεία πολιτικών από τον γερμανικό Τύπο, καθώς θεωρούνται πιο ψύχραιμοι, ως αποστασιοποιημένοι πλέον από το καθημερινό γίγνεσθαι. Τη σοφία τους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, μοιράστηκαν χθες με τους αναγνώστες τριών μεγάλων εφημερίδων ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης. Με τον Σμιτ να επικρίνει την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ στην "Zeit", τον Ντελόρ να υποστηρίζει τη... μεταμελημένη Άνγκελα Μέρκελ στη "Handelsblatt", και τον Σημίτη να καταγγέλλει τα "κατασκευαστικά" λάθη της νομισματικής ενοποίησης στη "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Σμιτ: "Κατώτερες των περιστάσεων"


Το εορταστικό κλίμα των ημερών δεν έχει... μαλακώσει τον Χέλμουτ Σμιτ, που εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος από τους περισσότερους εν ενεργεία πολιτικούς για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013.
Στο άρθρο του δηλώνει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί, παρά τις εκτιμήσεις πολλών - του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου- ότι η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.
Για τον Σμιτ, το μείζον είναι ότι "το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία δεν έχει επιλυθεί, κάτι που αποτελεί αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει". Από τη μια πλευρά επαινεί τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για επιτυχή διαχείριση της κρίσης από το δικό του μετερίζι, από την άλλη υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, "κατώτερες των περιστάσεων".
Προειδοποιεί τη Γερμανία ότι θα πρέπει να προσέξει πολύ σʼ ό,τι αφορά την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, γιατί "εάν η Ε.Ε. δεν λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη γιʼ αυτό στη Γερμανία". Και καταλήγει: "Μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχει ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε".

Ντελόρ: "Η Μέρκελ έχει αποδείξει ότι θέλει"

Έναν αναπάντεχο θαυμαστή φαίνεται ότι βρήκε χριστουγεννιάτικα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ. Σε συνέντευξή του στη "Handelsblatt", o Ντελόρ υποστηρίζει ότι η Μέρκελ προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από ό,τι οι άλλοι ηγέτες των κρατών - μελών, αν και άργησε τρία χρόνια να ξεπεράσει την "παθητικότητά" της. Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι ο ρόλος της Μέρκελ δεν αναγνωρίζεται θετικά σε Ελλάδα και Ισπανία, ο Ντελόρ απαντά: "Εάν κάποιοι Έλληνες ή Ισπανοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάστασή τους στους Γερμανούς, απατώνται. Οι δικές τους κυβερνήσεις οδήγησαν τις χώρες τους στο αδιέξοδο και τώρα καλούνται οι απλοί πολίτες να τις βγάλουν από εκεί. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνούμε. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τις υποχρεώσεις του. Το σύνθημα είναι: βοήθησε τον εαυτό σου για να σε βοηθήσει η Ευρώπη".

Σημίτης: "Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει"


Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στη "Frankfurter Allgemeine Zeitung" υποστηρίζει ότι η βαθύτερη αιτία των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας δεν είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της Αθήνας, αλλά τα "κατασκευαστικά" λάθη της νομισματικής ένωσης. Χρησιμοποιεί δε ως επιχείρημα το παράδειγμα της Ισπανίας: "Το ότι η κρίση έχει άλλα αίτια φαίνεται στην Ισπανία. Παρά το γεγονός ότι το 2006 το δημόσιο χρέος της δεν ξεπερνούσε το 31% του ΑΕΠ και το έλλειμμα βρίσκονταν κάτω από το 3%, σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει κρίση".
Ο Σημίτης εκτιμά ότι "οι αποκλίσεις σε επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο, η ασθενέστερη ανταγωνιστικότητα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι μεγάλες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τους είναι μακράν οι πιο σημαντικοί λόγοι των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους και όχι η ανικανότητα των πολιτικών τους".
Καταλήγοντας, ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει τη "φυγή προς τα εμπρός", κοινή οικονομική διακυβέρνηση και μεγαλύτερη πολιτική εμβάθυνση. "Αυτή η οικονομική διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι μια συρραφή μέτρων που να αντιμετωπίζουν κάθε φορά και νέες δυσκολίες. Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για τη δημιουργία νέων δομών που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες", γράφει ο Κ. Σημίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου